Dostupni linkovi

Odlikovana Smilja Avramov, "Miloševićev akademik"


Smilja Avramov
Smilja Avramov

Među ovogodišnjim dobitnicima državnih odlikovanja koja predsednik Republike dodeljuje povodom 15. februara, Dana državnosti, nalazi se i profesorka međunarodnog prava Smilja Avramov, koja je u 90-im godinama bila u grupi takozvanih „Miloševićevih akademika“. Stavovi koje je zastupala i još zastupa ova vremešna penzionerka su u potpunom neskladu sa zvaničnom proevropskom politikom Srbije, otud pitanje - čime je ona zaslužila državno odličje, kakav sistem vrednosti i kakve stavove time promoviše predsednik Srbije?

Profesorka Smilja Avramov je pripadala grupi eksperata koja je, između ostalog, pravila Slobodanu Miloševiću pravni okvir za politiku koja je pravdala pokušaj iscrtavanja oružjem novih granica unutar teritorije države koja se raspadala. Raspaljivala je nacionalističke strasti početkom 90-ih tvrdnjama o kontinuitetu genocida nad srpskim narodom od 1941-do 1991. godine, o antisrpskim zaverama Vatikana u sprezi sa Amerikom i Evropom. Istorčarka Branka Prpa kaže da:

„Ideja o genocidnoj prirodi Hrvata je bila nešto što je rat suštinski pripremila i opravdala. Smilja Avramov je bila u samom jegru te grupacije čiji je prvi ešalon bio Vesilije Krestić, Milorad Ekmečić", kaže Branka Prpa.

Žarko Korać koji je u 90-im bio antiratni angažovani intelektualac, danas kaže:

„Ona je davala takozvanu ’pravnu osnovu’ za rat i zločine. Drugim rečima, ona je učesnik jednog zločinačkog poduhvata i njeno nagrađivanje je vrhunski cinizam.“

Naši sagovornici Branka Prpa i Žarko Korać smatraju da predsednik Nikolić pokazuje da nije izašao iz 90-ih i da je njegov vrednosni sistem ostao isti.

Branka Prpa, foto: Vesna Anđić
Branka Prpa, foto: Vesna Anđić

"Taj isti predsednik je govorio o granicama u dubini hrvatske teritorije i to je čovek ponavljao kao mantru do pre nekoliko godina. Dakle, nije se desila nikakva promena, to je nešto što je on mentalno, politički i ideološki podržavao. I nije ništa nelogično što on upravo onima koji su tvorci takvih ideja, odnosno ideološke pripreme za jeda krvavi rat, danas odlikuje. Jer je i on sam govorio na taj način", podseća Branka Prpa.

"Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ne opravdava samo svoju ličnu ratnu prošlost, nego očigledno kompromituje ponovo čitavu državu, prikazujući da on i dalje misli da su ljudi koji su bili nosioci jednog ratnog, poraženog projekta sa užasnim žrtvama, da su u stvari bili u pravu i da zaslužuju najviše ordene jer su proslavili i povećali ugled Srbije u svetu", komentariše Žarko Korać.

Druga mladost sa desničarima

Ako pretpostavimo da naši sagovornici nisu u pravu, da nije nagrađena za svoj aktivizam u 90-im, onda jeste za ono što čini u 2000-im. Pa da podsetimo šta ova vremešna profesorka propagira u postmiloševićevskoj Srbiji za šta bi je predsednik Nikolić mogao odlikovati.

Karikatura iz arhive Predraga Koraksića Coraxa
Karikatura iz arhive Predraga Koraksića Coraxa

Dr Smilja Avramov je sa negodovanjem dočekala pad Miloševića 2000. godine i smenu vlasti, bila je srčani svedok odbrane Miloševića u Hagu, članica je Međunarodnog odbora za istinu o Radovanu Karadžiću (ta istina je da on nije kriv da ga drže nevinog u zatvoru i da ga treba bezuslovno pustiti na slobodu), potpisnica je zahteva za rehabilitaciju četničkog komandanta Draže Mihajlovića.

Profesorka Smilja Avramov, kako je neko ironično napisao, proživljava svoju drugu mladost sa desničarskim Dverima, političkom organizacijom koja se zalaže za savez Srbije sa Rusijom a protiv EU.

Smilja Avramov sa tribina Dveri nastavlja svoju nekad, nažalost, delotvornu priču o svetskoj zaveri protiv srpskog naroda – o trilaterali Americi, Nemačkoj i Vatikanu čiji je cilj uništenje pravoslavlja.

Strastveni je pripadnik antihaškog srpskog lobija.

„Da bi se održao kredibilitet NATO-a, mora se dokazati i do kraja izvesti Srbija kao poražena zemlja. Cetralnu ulogu ima Tribunal u Hagu“, poručuje ovih dana Nikolićeva izabranica.

Dakle, ako nije zaslužila državno priznanje 2015. za 90-te godine, da li je, nabrojanim aktivnostima u dve hiljaditim zaslužila državno odlikovanje? Kakve poruke i kome predsednik Srbije šalje?

„Poruke ove vrste me podsećaju na ono što mi u Srbiji zovemo drvenim gvožđem. Na neku vrstu kontradiktornosti političkog vrha Srbije koja se zvanično opredelila ne samo za EU već i njen sistem vrednosti. Mislim da predsednik države na ovaj način samo otežava proevropsku politiku na kojoj još insistira predsednik Vlade Aleskandar Vučić. Čini mi se da je reč o jednom velikom zbinjivanju, pre svega, onih koji ne zaboravljaju tako brzo kakve su vrednosti 90-ih godina zagovarali oni koji su podržavali Slobodana Miloševića i ratnohuškačku politiku", ocenjuje analitičar Jovan Komšić.

Uz Smilju Avramov, odlikovanje će dobiti i poznati svetski filozof, antiglobalista Noam Čomski koga je Srbija smatrala svojim prijateljem u 90-im godinama.

Kako se u medijima najavljuje, za počasne građane Beograda uskoro bi mogle biti proglašene dve poznate svetske ličnosti sa nespornim stvaralačkim biografijama, ruski reditelj Nikita Mihalkov i austrijski pisac Peter Handke, koji su u domaćoj javnosti poznati kao citiramo jedan novinski napis, oni koji „istrajavaju u ljubavi prema srpskom narodu, uprkos pritiscima sa svih strana”.

Time se poručuje da Srbija sebe i dalje smatra nepravednom žrtvom velikih i moćnih. Možda će doći vreme, sa ovom ili nekom drugom vlašću, kada će Srbija darivati one koji s,u suprotstavljajući se ratu i nacionalističkoj histeriji, sačuvali obraz i pokazali susedima i svetu da postoji i jedna drugačija, druga Srbija.

XS
SM
MD
LG