Dostupni linkovi

Odlazak Veljka Rogošića, plivačke legende


Veljko Rogošić 2008. godine
Umro je Veljko Rogošić, velika sportska i plivačka legenda Hrvatske i bivše Jugoslavije.

Rogošić je umro u utorak, nakon duge i teške bolesti, u splitskom KBC-u, u 72. godini.

"Čovik od mora, dupin iz Kaštela, tako smo ga od milja zvali, jedan stvarno veliki čovik i sportaš,“ ističe za Radio Slobodna Europa Jurica Vukojević, novinar iz Ploča.

Vukojević je dobro poznavao hrvatskog plivačkog maratonca, ali poznavala ga je i cijela bivša Jugoslavija.

Rogošić je bio četverostruki prvak svijeta i višestruki svjetski rekorder u etapnom plivanju, i čak sedam puta proglašen je najboljim svjetskim maratoncem.

Plivanje je započeo u splitskom Jadranu, i ubrzo se posvetio daljinskom plivanju i prvi preplivao Brački i Viški kanal.

Nastupio je na Olimpijskim igrama u Rimu i Tokiju i više od 150 puta bio kapetan plivačke reprezentacije Jugoslavije.

Za Rogošića sam uvijek imao samo divljenje, kazao je za Radio Slobodna Evropa poznati sportski televizijski novinar Božo Sušec, koji je više puta izvještavao i pratio Rogošića na njegovim plivačkim etapama.

"To je toliko energije, napora i vremena da plivaš takve dionice, da treniraš da bi ih mogao otplivati, to je mene toliko fasciniralo, jer to je znak snage jednoga karaktera i ljudske volje. Teško je sa bicikom prijeći one kilometre, koliko je preplivao Veljko Rogošić,“ kazao je Sušec.

Godine 1992. Rogošić je uvršten u Kuću slavnih maratonskog plivanja na Floridi, prvi je preplivao 200 kilometara, bez prekida, od Trsta do Ancone, a njegovo je ime zapisano i u Zlatnoj knjizi La Mancha, kao prvi Hrvat i najstariji čovjek koji je u svojoj 63. godini preplivao taj kanal.

Mladi naraštaji pamte ga upravo po tim uspjesima, kao najstarijeg plivača, no starije generacije, diljem bivše Jugoslavije, pamte Rogošićeve svjetske uspjehe i smione plivačke pothvate koji su završavali spektakularnim dočecima, nikad umornog maratonca, na brojnim rivama dalmatinskih gradova, a jedan od zadnjih veličanstvenih dočeka priređen mu je u Pločama na preplivavanju Jadrana.

"Bile su dobre struje i do Ploča je doplivao puno ranije od planiranog, ali nije htio razočarati obožavatelje i ranije izići na obalu, nego je kružeći ostao još sat i pol u vodi i onda doplivao do rive. Na licu mu se vidjelo koliko je bio oduševljen, kad je vidio koliko ga je ljudi došlo pozdraviti, tu na rivi, i koliko ga je ispratilo prema Prevlaci," sjeća se Vukojević.

U vremešnim godinama, ali u dobroj sportskoj kondiciji, Rogošić je 2005. preplivao hrvatski dio Jadrana uzdužno, hiljadu kilometara u etapama, od najsjevernije točke, Savudrije, pa sve do krajnjeg juga, Prevlake, a za svoj 67. rođendan preplivao je 171 kilometar od Europe do Afrike, od Sicilije do afričkog rta Cape Bon u Tunisu i to za 50 sati i 26 minuta.

Izjavio je da mu je to bio najteži zadatak u plivačkoj karijeri.

Na žalost, najtežu utakmicu izgubio je od bolesti.
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG