Dostupni linkovi

Odlazak Dunje Lango, sinonima za profesionalnost


Dunja Lango
Dunja Lango

Autorka: Jasmina Lazić

Dunja Lango, jedna od najpoznatijih voditeljki, spikerki i novinarki nekadašnje Jugoslavije preminula je u 74. godini.

Iza sebe je ostavila bogatu karijeru, a publika će je, između ostalog pamtiti, po emisijama „Nedeljno popodne“, kvizovima "Na četiri točka", "Sedam zamki", "Dva kapitena" i "Nasmešite se, molim!", kao i festivalu „Beogradsko proleće“ i – „Igrama bez granica“.

„Igre bez granica“, Šibenik 1982.

Ovako je se seća Minja Subota sa kojim je vodila upravo taj televizijski spektakl: „Dunja je imala razne zadatke na televiziji koje je jako dobro ispunjavala i u pamćenju mi je kao dobro ostala kao urednica i voditeljka emisije ’Nedeljno popodne’. Tu je demonstrirala na najbolji način svoju profesionalnost. Birala je goste, vodila program, pripremala najave... I tu se, koliko se ja sećam i voleo bih da podvučem, pokazala kao jedna kompletna i jaka profesionalna ličnost, vrlo obrazovana i vrlo sposobna da vodi takav program, sa namerom da zabavi široko gledalište.“

Dunja Lango i Minja Subota su jednom posebnom prilikom zajedno vodili i „Jutarnji program“. Bio je to poslednji put da su zajedno sedeli u televizijskom studiju.

„To je bio pre nekoliko godina, povodom jubileja Televizije Beograd. Pozvali su i Dunju i mene da vodimo jedan deo ’Jutarnjeg programa’. Mi smo se odazvali i vodili tu emisiju, ali ono što je bilo interesantno u svemu tome je da je to što je Dunja radila, a i ja zajedno sa njom, bilo nešto sasavim drugačije od onoga što se danas dešava na ’Jutarnjem programu’. Razlika, verovatno velika, između tog i današnjeg načina rada, bila je u tome da nama niko nije pripremao emisiju, nego smo to radili mi sami, dok danas novinarima program valjda pripremaju kolege. E, tu je Dunja bila velika ličnost i u tome i danas nezamenljiva“, navodi Minja Subota.

Dunja Lango Figenvald Puletić rođena je 27. novembra 1941. godine u Zagrebu.Završila je gimnaziju, upisala studije u Zagrebu i od 1960. godine do juna 1967. godine radila na Radio-televziji Zagreb. Godine 1967, preselila se u Beograd i zaposlila u Radio-televziji Beograd. Diplomirala je na Filološkom fakuletu u Beogradu, na odseku za engleski jezik i književnost.Na RTS-u je radila do juna 1999. godine, kada je otišla u penziju.

Poslata je na prinudni odmor od januara 1992. godine do decembra 1995. godine, po odluci tadašnjeg generalnog direktora RTS-a Milorada Vučelića, piše na njenom zvaničnom sajtu. Kada je, po završetku bombardovanja 1999. godine, ponovo stavljena na listu za prinudni odmor, na sopstveni zahtev otišla je u penziju.

Insert iz filma „Moja luda glava“

XS
SM
MD
LG