Dostupni linkovi

Odgovornost za Tomašicu obrana prebacuje s vojske na policiju


Ratko Mladić tokom suđenja
Ratko Mladić tokom suđenja

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću ovaj je tjedan nastavljeno izvođenje dokaza optužbe u vezi prijedorske masovne grobnice Tomašica. Haško tužiteljstvo izvelo je više svjedoka vještaka – koji su istraživali tijela i predmete pronađene u primarnoj grobnici Tomašica i sekundarnoj grobnici na lokaciji Jakarina Kosa, gdje su tijela premještana.

Na oba lokaliteta je pronađeno ukupno 604 ubijenih Prijedorčana nesrpske nacionalnosti 1992.godine. Analiziramo - kako se s najnovijim optužbama u ponovno otvorenom procesu tužiteljstva nosi obrana generala Mladića.

Naime haška obrana generala Mladića napomenula je nakon mjesec dana pauze – kako to nije bilo dovoljno vremena za pronalazak vlastitih vještaka koji bi osporavali nalaze vještaka tužiteljstva. Iako se prilikom unakrsnog ispitivanja svjedoka – vještaka tužiteljstva, obrana trudila osporiti kvalitetu istraga pronađenih žrtava – najviše se potrudila osporiti – kako su pronađeni projektili u žrtvama i grobnici – ispaljeni od strane vojske.

Obrana: i vojska i policija imala isto oružje

Unakrsno ispitujući balističkog vještaka Brunu Franjića – branitelj Dejan Ivetić je ukazivao – da je uz vojsku, isto automatsko oružje koristila i policija bosanskih Srba.

Bruno Franjić
Bruno Franjić

„Gospodine – ovo je dokument prijedorske Stanice javne sigurnosti (SJB), 09.06.1992.godine i tu se govori o sredstvima koje imaju na raspolaganju. Ovdje vidimo dvije varijante M 70 – 7,6 oko 960 takvog oružja.“, pokazao je dokument prijedorske policije.

Osim spomenutog automatskog i poluautomatskog oružja, iz kojeg je ubijena većina Prijedorčana pronađenih u Tomašici, neke žrtve su ubijane i s pištoljima iz tvornice Crvena zastava u Srbiji. Budući da je to bilo poznato osobno naoružanje oficira Jugoslavenske narodne armije, a od 1992. godine Vojske Republike Srpske – branitelj Ivetić je ispitujući balističara Franjića – želio naglasiti kako su spomenute pištolje – imale i policijske formacije u bivšoj Jugoslaviji, kao i neki civili.

„Je li pištolj M-70 službeno, osobno naoružanje nekoliko entiteta bivše Jugoslavije? Recimo MUP Hrvatske i prije i za vrijeme rata 1992.godine?“, upitao je Ivetić.

Ne bih odgovorio na to pitanje.“, odvratio je vještak Franjić koji je prethodno objasnio – da se nije bavio porijeklom oružja i pitanjem - tko je iz njega pucao, već samo balistikom pronađenih zrna u tijelima žrtava i grobnici.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja o korisnicima vrste oružja iz kojeg je pucano


Obrana: zaštitne maske sivo-maslinaste boje imala i policija

Optužba je kao vještaka biološkog istraživanja pronađenih stvari u Tomašici izvela Elmiru Karahasanović iz bosanskohercegovačkog MUP-a. U izvještaju istraživanja, čiji je tim vodila – navedeno je kako je u grobnici pronađena zaštitna maska za disanje – maslinasto sive boje, kakva je korištena u Jugoslavenskoj narodnoj armiji (JNA), a od 1992.godine – Vojsci Republike Srpske (VRS).

Tako da je i prilikom unakrsnog ispitivanja Karahasanović - branitelj Ivetić pokušao prikazati kako je i sporna zaštitna maska – mogla također pripadati policiji – na koju obrana generala Mladića prebacuje zapovjednu odgovornost za sve što se događalo u Prijedoru pa i za Tomašicu.

Je li nam sada hoćete reći da je vještak koji je vršio kemijsku analizu ubacio ovu opasku o tome – da se obično maska koristila u JNA?“, upitao je Ivetić.

Elmira Karahasanović
Elmira Karahasanović

Ja ovu rečenicu kao vještak uopće ne bih tumačila u ovom smislu. Rečenica glasi – kakve su korištene kao vojna oprema JNA. Dakle daje se mogućnost da su se iste mogle koristiti u JNA.“, odgovorila je svjedokinja, ograničavajući se također u vezi direktnog odgovora – tko je maske koristio, budući da to nije bio predmet njezine istrage kao biološkog vještaka.

Optužba će nastaviti izvoditi dokaze o Tomašici i idući tjedan, treći po redu u vezi ponovno otvorenog dokaznog postupka haškog tužiteljstva. Podsjetimo, dokazima o spomenutoj masovnoj grobnici tužiteljstvo želi potkrijepiti optužbe o progonu Hrvata i Bošnjaka, koji je dosegnuo 1992.godine razmjere genocida - u Prijedoru i još nekim bosanskohercegovačkim općinama.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanje Karahasanović o analizi rukavica i zaštitne maske

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG