Dostupni linkovi

Odgođeno izručenje Vlahovića u BiH


Veselin Vlahović prilikom hapšenja u Španiji, 2. mart 2010.
Veselin Vlahović prilikom hapšenja u Španiji, 2. mart 2010.
Najavljeno izručenje Veselina Vlahovića Batka u Bosnu i Hercegovinu, osumnjičenog za ratne zločine na području Sarajeva, koje se trebalo dogoditi 25. avgusta, odgođeno je. Tužilaštvo BiH je iznenađeno odlukom španskih vlasti da obustave proces Vlahovićevog izručenja.

U obrazloženju upućenom Tužilaštvu BiH kao razlog navedene su nove informacije o njegovim krivičnim djelima u Španiji, kaže portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

„Iznenađeni smo takvim razvojem događaja jer smo očekivali da će se vrlo brzo to izručenje desiti. Iskreno se nadamo da je u pitanju neka administrativna ili proceduralna greška i da će do izručenja doista uskoro i doći. U kratkom obrazloženju koje smo dobili iz ureda bh. Interpola stoji da je španjolski sud došao do novih saznanja o određenim kaznenim djelima za koja on treba izdržati kaznu u Španjolskoj,“
kaže Grubešić.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović smatra kako je neophodno detaljnije objašnjenje zašto je izručenje odgođeno.

„On se povezuje sa činjenjem krivičnih djela u Šapniji. I njegovo prisustvo u Šapniji omogućava rasvjetljavanje i nekih drugih krivičnih djela. Svima u BiH treba kvalitetno objašnjenje zašto je došlo do obrta ove situaciju s obzirom da već imamo odluku Španije o izručenju, koje je trebalo biti 25. ovog mjeseca,“
rekao je Ahmetović.

Veselina Vlahovića Batka, znanog kao i monstrum sa Grbavice, BiH je tražila od Španije zbog počinjenih ratnih zločina na području sarajevskih naselja Grbavica i Vraca, podsjeća Grubešić.

„Radi se o izuzetno teškim kaznenim djelima koja uključuju ubojstva, mučenja, silovanja, pljačkanja, odvođenja u nepoznatom pravcu i različita zlostavljanja civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti za koje se Vlahović sumnjiči da ih je izravno i osobno počinio - i radi se o vrlo, vrlo ozbiljnim kaznenim djelima. U Tužiteljstvu BiH na naše traženje je raspisana međunarodna tjeralica. Iskreno se nadamo da će Vlahović Veselin uskoro biti izručen u BiH i priveden pred lice pravdi,“ kazao je Grubešić.

Bosna i Hercegovina je očekivala njegovo izručenje, koje su španske vlasti okarakterisale bezuslovim, te su sve neophodne pripreme napravljenje uključujući i avionski transport, tako da najnoviji obrt situacije čudi, kaže Nikola Sladoje, pomoćnik ministra pravde BiH.

„Tražili smo da nam pojasne da li će se izručenje provesti prije nego što izdrži eventualnu kaznu u Španiji, odnosno prije vođenja postupka u Španiji. Bilo je potvrđeno da hoće. Rečeno je bezuslovno se izručuje,“
navodi Sladoje.

Iz Ambasade BiH u Španiji ambasadorica Željana Zovko poručuje da nema mjesta zabrinutosti jer je Batko iza rešetaka.

„Ta odluka ne stavlja van snage odluku o ekstradiciji Vlade Kraljevine Španjolske, tako da smo u procesu rješavanja ovog problema. On će biti izručen, ali mislim da mi ne trebamo stavljati točan datum. Veselin Vlahović je u zatvoru, na sigurnom mjestu,“
kaže Zovko.

Vlahović je španskoj policiji nakon hapšenja priznao da je ubio više od 100 Bošnjaka i Hrvata, te kazao da se ne kaje.

(Video: Hapšenje Veselina Vlahovića Batka)



*****
Svi prilozi iz programa Pred licem pravde:
Nice: Svedoci često namerno iznose tvrdnje o pritiscima

Odgođeno izručenje Vlahovića u BiH
Nastavljeno suđenje Karadžiću nakon ljetne pauze
Potvrđeno postojanje snimka streljanja civila
U proces traženja nestalih ponovo se umiješala politika


*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG