Dostupni linkovi

BiH: Odgođen pretres u slučaju Turković


Ilustracija
Ilustracija
Glavni pretres u predmetu protiv Zijada Turkovića i još devet lica koja se terete za pet monstruoznih ubistava, pokušaj ubistva tri osobe, šverc droge, iznude i pljačku 2,5 miliona KM iz Cargo centra Aerodroma Sarajevo, odgođen je za 6. septembar zbog nepojavljivanja jednog od branilaca optuženih. Slučaj Turković jedan je od pokazatelja koliko su kriminalni poslovi, pa i oni sa najmonstruoznijim posljedicama, godinama tolerisani, te će trebati godine da se njima i presudi.

Krajnji bilans krvavih detalja vezanih uz optužnicu protiv Zijada Turkovića i još devet optuženih za udruživanje u zločinačku organizaciju i monstruozna ubistva je 17.000 stranica dokaznog materijala koje je prikupilo Tužilaštvo BiH.

Proces u kojem će se dokazivati djelovanje zločinačke organizacije, prema procjenama advokata prvooptuženog Turkovića Fahrije Karkina, su da će trajati duže od tri godine. Jedna od Karkinovih primjedbi je da zbog obima materijala nema dovoljno vremena za pripremu odbrane.

„Jednako oružje mora da ima i optuženi, bez obzira za šta je optužen, a kad bude proglašen krivim, onda se može govoriti i da je kriv. Do tada on mora imati isto vrijeme da se pripremi za odbranu, kao što je imalo Tužilaštvo vremena da pripremi optužnicu“, istakao je Karkin.
Karkin: Među najteže segmente istrage svakako spadaju potrage za tijelima ukupno pet ubijenih žrtva koja su bila sakrivena na tri nepristupačne, tajne lokacije,

Istraga i pripremanje optužnice trajali su od marta prošle godine, najprije u kantonalnom tužilaštvu Sarajevo, a potom je u septembru istragu preuzelo državno. Rezultat je optužnica podignuta prije dva mjeseca koja tereti Turkovića kao organizatora i rukovodioca grupe, te devetoricu ostalih da su, između ostalog, kao zločinačka organizacija ubili pet osoba, među kojima i trudnicu Lusiju Salas Kortez, pokušali ubiti tri osobe, zatim iz Cargo centra na sarajevskom aerodromu 2007. ukrali 2,5 miliona KM, te trgovali drogom i oružjem, iznuđivali i prali novac.

„Među najteže segmente istrage svakako spadaju potrage za tijelima ukupno pet ubijenih žrtva koja su bila sakrivena na tri nepristupačne, tajne lokacije, za kojima se tragalo dugo dok su pronađene. I trebalo je dosta vremena dok se prikupe svi dokazi i prikupe izjave svjedoka i dok se sklopi mozaik o tome što se doista desilo. Da smo na pravom putu pokazuju sporazumna priznanja optuženih u ovom predmetu. Dakle, već nekoliko optuženih je sporazumno priznalo krivnju“, kaže Glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Ključna greška koja je okončala petogodišnju kriminalnu aktivnost upravo je međusobna izdaja,bez koje se ne bi saznale razmjere zločina, smatra urednica magazina Dani Dženana Karup - Druško.

„Glavno oružje u rukama Tužiteljstva BiH svakako su iskazi članova zločinačke organizacije Zijada Turkovića, koji su detaljno opisali kako su počinili ubistva, kako su opljačkali Cargo na sarajevskom aerodromu. Klupko se počelo odmotavati kad su ti članovi počeli svjedočiti protiv Turkovića, a po mom sudu oni su počeli svjedočiti u onom trenutku kad su se počeli bojati za svoj život. Mislim da je Turković ključnu grešku napravio time što je počeo ubijati svoje ljude. Nikad se ne bi saznalo šta su radili da nisu ovi članovi odlučili da progovore“, kazala je ona.

Optužba o švercu droge nepravedno zanemarena

Prijavom nestanka Marija Tolića, koji je bio jedan od saradnika Turkovića u vezi sa trgovinom drogom, te Vernera Ajdarija klupko se i počelo odmotavati. Tijela ubijenih nađena su na nekoliko lokacija prvenstveno zahvaljujući izjavama jednog od svjedoka - pokajnika - člana organizacije koji je, prema vlastitom priznanju, u Turkovićevoj grupi radio kao „čistač“.

Tijela Mithata Mekića i njegove trudne djevojke Lusije Salas Kortez nađena su na Ivan sedlu, u blizini kuće drugog svjedoka Seada Dumanjića koji je prihvatio nagodbu sa Tužilaštvom, te je za zatvorsku kaznu od pet godina, pristao razotkriti poslove grupe, te likvidacije kojima je i sam prisustvovao.
Sud i Tužilaštvo BiH - foto: Midhat Poturović

Tijela Ajdarija i Tolića nađena su na području Bjelašnice. Pri kraju istrage pronađeno je i tijelo Rajka Milovanovića, i to kraj rijeke Drine, u mjestu Janja nadomak Bijeljine.

I prije nego što je istraga Tužilaštva rezultirala hapšenjima i otkrivanjem jednog od najvećih lanaca organizovanog kriminala u BiH, slučajem Turković bavio se sedmični magazin Slobodna Bosna. Novinarka lista Suzana Mijatović podsjetila je svojevremeno kako je Turković prijetio i njenom uredniku Senadu Avdiću, te da je mnogo puta dovođen u vezu sa različitim djelima, no nikada se niko nije ozbiljno bavio njime, niti je provjeravao porijeklo višemilionske imovine.

Upravo tu Mijatović vidi i način budućeg djelovanja protiv organizovanog kriminala.

„Mislim da se naprosto jednom mora okrenuti i reći: ’Hajdemo da vidimo, imamo ljude koji nemaju nikakvo formalno zaposlenje, koji nemaju nikakav zvaničan izvor zarade, a vlasnici su višemilionske imovine’“, kaže Mijatović.

Zijad Turković dovodi se i u vezu i s krijumčarenjem droge, što je optužba koju je Tužilaštvo nepravedno zanemarilo, smatra Dženana Karup – Druško:

„Vidjela sam negdje podatak da je Turković mjesečno izbacivao 150 kg heroina iz BiH. I to je prestrašno. S druge strane činjenica je da Turković nije jedini u BiH koji radi drogu. Imamo izvještaj Interpola u kome se pominje grupa Nasera Keljmendija koji je, prema podacima Interpola, vođa jedne od najvećih organizacija na Balkanu, a i pored toga nisu skupljeni dokazi da se otvori istraga u tome slučaju, iako znam da je protiv Nasera Kejljmendija bilo nekoliko pokušaja, da je prisluškivan, da je bilo i pretresa. Nadam se da mi neće zamjeriti pripadnici policije i tužitelj koji su radili u istrazi slučaja Turković, ali mislim da oni ništa ne bi uspjeli otkriti da ovi nisu odlučili da progovore.“

Proces će početi 6. septembra, a Turković koji negira optužbe priznao je tek pokušaj ubistva Nasera Keljmendija.
XS
SM
MD
LG