Dostupni linkovi

Zelenski kaže da je u napadu na Odesu jedan tinejdžer ubijen, drugi ranjen


Uništena zgrada usred ruske invazije u Odesi, Ukrajina, 24. april 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je četrnaestogodišnji dječak poginuo, a djevojka od 17 godina je ranjena u raketnom napadu na Odesu, luku na jugu Ukrajine.

Rekao je da je projektil pogodio spavaonicu.

“Kako ova djeca i studentski dom ugrožavaju rusku državu?” rekao je Zelenski u svom večernjem obraćanju naciji.

U raketnom napadu u ponedeljak navečer na Odesu pogođen je stan i crkva i ubijeno je jedno djete, rekli su ranije zvaničnici ovog crnomorskog lučkog grada.

Pet osoba je bilo u stambenoj zgradi kada je raketa udarila, prenijela je ukrajinska novinska agencija Interfax citirajući izjavu sigurnosnog dužnosnika u luci. Drugo dijete je odvedeno u bolnicu.

Dužnosnik je rekao da je eksplozija oštetila prozore, zidove i krov pravoslavne crkve koja se nalazi u susjedstvu.

Sekretar ukrajinskog Vijeća sigurnosti Oleksij Danilov, kojeg citiraju mediji, potvrdio je da je u napadu bilo mrtvih i ranjenih. U napadu je, rekao je on, raznesen krov crkve.

Ranije je na Telegramu lokalni guverner Maksim Maračenko rekao također da su zabilježeni smrtni slučajevi kao i ranjeni.

Odesa je jedna od značajnijih luka na Crnom moru u kojoj živi milion osoba.

Kako navode na BBC-ju centar za medije Sigurnosnih i odbrambenih snaga Juga saopštio je da su ruske trupe započele napad na urbanu infrastrukturu.

Odvojeno, ukrajinska javna televizija Suspilne citirala je vojno zapovjedništvo koje kaže da je u napadu oštećena vjerska građevina.

Ovo je drugi napad u nekoliko dana. Ukrajinske vlasti su u subotu saopštile da je pista aerodroma u Odesi pogođena u raketnom napadu.

Izvor: Reuters, BBC

XS
SM
MD
LG