Dostupni linkovi

Prvi teretni brod iz Odese preplovio ukrajinske vode i pored ruske blokade


Kontejnerski brod pod zastavom Hong Konga "Joseph Schulte" napušta morsku luku Odesa, usred ruskih napada na Ukrajinu, 16. avgust 2023.
Kontejnerski brod pod zastavom Hong Konga "Joseph Schulte" napušta morsku luku Odesa, usred ruskih napada na Ukrajinu, 16. avgust 2023.

Kontejnerski brod njemačke kompanije pod zastavom Hong Konga uspješno je prešao ukrajinski dio Crnog mora, nekoliko sati nakon što je isplovio iz južne luke Odese 16. avgusta. Brod je bio blokiran u Odesi više od godinu i po dana, od početka ruskog rata protiv Ukrajine.

"Ukrajina je napravila važan korak ka vraćanju slobode plovidbe Crnim morem", rekao je 16. avgusta uveče ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Također je potvrdio da je brod po imenu "Joseph Schulte" napustio ukrajinske vode i da je krenuo prema Bosforu.

To je prvi brod koji prolazi kroz privremeni koridor koji vodi do i iz morskih luka napadnute zemlje i mogu ga koristiti trgovački brodovi na vlastitu odgovornost.

Koridor je uspostavljen nakon što je Rusija prošlog mjeseca odustala od dogovora o izvozu žitarica iz blokiranih ukrajinskih luka uz posredovanje UN-a. Posada, koju čine isključivo ukrajinski pomorci, je u redu, saopštila je brodarska kompanija.

Prema ukrajinskim informacijama, teretnjak kreće prema Bosforu. Brod navodno prevozi više od 2.100 kontejnera sa oko 30.000 tona generalnog tereta. Usidrio se u Odesi 23. februara 2022. godine, a dan kasnije Rusija je pokrenula invaziju na susjednu državu i blokirala luke.

Nakon početka rata dio posade broda odveden je iz Ukrajine. Ukrajinska posada trupa održala je 300-metarski kontejnerski teretnjak u dobrom stanju, rekla je portparolka kompanije.

Više od 60 brodova iz mnogih zemalja od tada je podijelilo sudbinu "Josepha Schultea". Brodarska kompanija BSM zahvalila je raznim lokalnim dionicima, Međunarodnoj pomorskoj organizaciji i vladi Hong Konga na njihovom radu na rješavanju zastoja.

Ukrajina se brani od ruske invazije više od 17 mjeseci. Istovremeno, ruska flota blokirala je crnomorske luke Ukrajine. Otprilike godinu dana postojalo je izuzeće za ukrajinski poljoprivredni izvoz iz tri luke oko Odese. Rusija je ukinula ovo izuzeće sredinom jula. Od tada se nijedan teretnjak nije zaustavio u morskim lukama.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Rusija na sve brodove na putu ka ukrajinskim lukama gleda kao na potencijalne nosioce zaliha za ukrajinsku vojsku. Ruska vojska je 13. avgusta zaustavila i pregledala brod na putu za dunavsku luku Izmail.

Moskva je 17. jula objavila da se povlači iz sporazuma uz posredovanje UN-a o olakšavanju ukrajinskog izvoza žitarica preko Crnog mora.

XS
SM
MD
LG