Dostupni linkovi

Obrana Gotovine traži od suda zaštitu od hrvatskih vlasti


Bivši hrvatski general Ante Gotovina sedi u sudnici međunarodnog krivičnog suda za bivšu Joslavije, arhivska fotografija
Bivši hrvatski general Ante Gotovina sedi u sudnici međunarodnog krivičnog suda za bivšu Joslavije, arhivska fotografija
Braniteljski tim hrvatskog generala Ante Gotovine, osuđenog na 24 godine zatovora u prvostupanjskoj presudi zbog progona stanovništva srpske nacionalnosti, zatražio je od Haškog suda (ICTY) da naredi Hrvatskoj još jednom – zaustavljanje svih kaznenih postupaka protiv članova obrane.

U svom zahtjevu branitelji podsjećaju kako je to raspravno vijeće naložilo 18.veljače ove godine, no "Hrvatska je ignorirala ove naloge Žalbenog i Raspravnog sudskog vijeća nastavljajući kazneno procesuiranje protiv odvjetnika obrane Marina Ivanovića."

Podsjetimo, Ivanovića su hrvatske vlasti optužile za pokušaj skrivanja povjerljive vojne dokumentacije u sklopu istrage o "topničkim dnevnicima" koje je haško tužiteljstvo tražilo od Hrvatske tvrdeći kako se radi o ključnom dokazu o ulozi hrvatske vojske u prekomjernom granatiranju koje je pak, prema optužnici, dovelo do masovnog odlaska civila srpske nacionalnosti.

Hrvatskim vlastima je naređeno od Haškog suda da da obustavi postupak protiv Ivanovića jer je ustanovljeno kako je samo postupao po službenoj dužnosti kao odvjetnik.

Općinski kazneni sud u Zagrebu ga je 15. srpnja prošle godine oslobodio optužbi, no 10. siječnja ove godine tužiteljstvo je uložilo žalbu.

Progon protiv Ivanovića se tako nastavio, pa je braniteljski tim zatražio od Haškog suda zaštitu od pritisaka na članove tima.

Odvjetnik Luka Mišetić je u zahtjevu Žalbenom vijeću, koje trenutno razmatra o žalbama Gotovina i Mladena Markača (suosuđenog zapovjednika hrvatske specijalne policije u sporno vrijeme), priložio i pismo hrvatskom glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću u kojem ga podsjeća na odluku suda i traži povlačenježelbe na oslobađajuću presudu Ivanovića do 8.rujna ove godine.

Kako to nije napravljeno odvjetnički tim je najavio zahtjev Žalbenom vijeću kojim bi se Hrvatska, ukoliko ga se prihvati, trebala pominovati nalogu o prestanku procesuiranja Ivanovića.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG