Dostupni linkovi

Građani brane bolnicu od izvršitelja


Protest ispred KBC "Dragiša Mišović"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Protest ispred KBC "Dragiša Mišović"

Da će beogradsku bolnicu „Dragiša Mišović“ od zatvaranja morati da brane građani, scenario je koji je bio nezamisliv i za najveće kritičare stanja u srpskom zdravstvu. Upravo se to dogodilo zbog duga od pre 60 godina koji je došao na naplatu, za koji država još nema rešenje.

„Lopovi, lopovi! Nećeš da nam prodaš bolnice Lončare!“, uzvikivalo je pedesetak okupljenih dok je u krugu bolnice izjavu davao ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

Oni su ispred Kliničko-bolničkog centra „Dragiša Mišović“ organizovali protest u vreme kada je najavljena zaplena imovine ove zdravstvene ustanove. Glavno pitanje za ljude koji su došli da „odbrane“ bolnicu, od kojih su se neki u njoj i rodili, bilo je zašto je država dozvolila da njena sudbina bude u rukama sudskih izvršitelja.

„Branimo bolnicu od države. Apsurdno je da je rad bolnice ugrožen, i da građani moraju da protestuju, da bi nekome u vlasti došlo u glavu da bi trebalo nešto preduzeti“, rekao je za Radio Slobodna Evropa Marko Aksentijević, iz inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“.

U svojoj istoriji dugoj skoro devedeset godina bolnica „Dragiša Mišović” zajedno sa generacijama pacijenata prošla je razne golgote, ratove, sankcije i druge nedaće, ali je nedavna sudska presuda kojom se nalaže da vlasnici placa od 12 ari, koji je 1960. u nacionalizaciji država oduzela i nije platila, isplati milion evra, bio uvod u moguću zaplenu bolničke imovine, kreveta i medicinskih aparata. Da sve bude još komplikovanije, ta parcela danas nije u vlasništvu KBC „Dragiša Mišović“, koji ju je 1963. kupio od opštine Savski Venac i kasnije prodao Domu časnih sestara, a one ga početkom devedesetih prodale privatnoj građevinskoj kompaniji, koja je danas u stečaju.

Uz to, da se u pravnim državama presude moraju poštovati, kao i da je privatno vlasništvo neprikosnoveno, problem usložnjava i činjenica da je bolnica državna, da su izvršitelji državni, kao i da je dug, kako je objašnjeno, još davno napravila država, a ne KBC.

“Naravno da bi država trebalo da obešteti privatnog vlasnika, ili da se nekako dogovori sa njim, a ne da teret bude na bolnici. Ne možemo valjda da zatvorimo ‘Mišović’ zbog duga. O tome je vlast trebalo ranije da razmišlja. Pa, već petnaest godina se razgovara o restituciji”, kaže Zoran Ilić, predsednik Sindikata zdravstva “Nezavisnost”.

Zbog ovog višegodišnjeg problema račun Kliničko-bolničkog centra „Dragiša Mišović“, u okviru kog rade četiri klinike, pet bolnica i šest medicinskih službi, i čiji značaj je neprocenjih za zdravstvo Srbije, je blokiran.

„Katastrofa, šta reći. Došla sam da sprečimo ovu sramotu, da se bolnica rasprodaje dok ljudi unutra leže bolesni“, rekla je Dragana iz Anarhosindikalističke incijative, dok se iščekivao dolazak sudskih izvršitelja.

Urgentna situacija privremeno je rešena tako što je nadležni izvršitelj uslišio molbu bolničkog rukovodstva da ne pleni imovinu.

„Mi smo podneli žalbu na presudu. Ona ne zaustavlja izvršenje, tako da proces i dalje traje. Bolnica radi normalno, bez ikakvog zastoja i problema, i nadamo se da će tako i ostati. Svi radnici su na poslu, lekova ima, sva infrastuktura funkcioniše“, rekao je za RSE direktor KBC „Dragiša Mišović“ Radisav Šćepanović.

Kao i obično kada se stvari zakomplikuju, iz vlasti dolaze uveravanja da građani nemaju razloga za zabrinutost.

Ministar Zlatibor Lončar tvrdi da Vlada preduzima sve da omogući normalan rad bolnice.

„Ovaj slučaj pratimo od samog početka. Ali smo i u ovom slučaju hteli da padnu sve maske.“

KBC „Dragiša Mišović“, u kom se godišnje uradi 14.000 operacija i porodi 2.500 žena, za sada normalno funkcioniše, ali dok sud konačno ne odluči po žalbi na tužbu ostaje opasnost od zaplene imovine. Građanske organizacije najavile su da će bolnicu braniti od izvršitelja dok država ne reši problem.

„Nećemo dozvoliti da se ugrožavaju životi ljudi. Zdravstvo Srbije ionako je najgore u Evropi sa samo 250 evra po glavi stanovnika. Ovakvo stanje je prosto neodrživo“, poručio je sa protesta Vladimir Milenković, iz grupe „Sedam zahteva“.

Šta misle o brizi vlasti o srpskom zdravstvu demonstranti su na protestu ispred KBC „Dragiša Mišović“ poručili i transparentima "Zdravstvo nije ni SMS, ni SNS", "Nemam za privatnog lekara", „Ne smem da se razbolim" i „Narod protiv izvršitelja“.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG