Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Odbijena inicijativa o odboru za nadgledanje borbe protiv korupcije


Parlament Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Članovi skupšinskog Odbora za politički sistem iz vladajuće koalicije odbili su da podrže inicijatvu Nove srpske demokratije o osnivanju odbora za nadgledanje borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Opozicija je ocijenila da je takav odbor neophodan zbog razmjera organizovanog kriminala i korupcije, dok su iz vladajuće koalicije takve ocjene odbačene.

Obzralažući zbog čega je potrebno formiranje 12. skupštinskog odbora koji bi nadgledao borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić je saopštio da bi time parlament dao doprinos u borbi protiv ovih pojava, a da aktuelni događaji predstavljaju dodatni motiv za osnivanje takvog tijela:

Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević
"Mi imamo otvoreni napad organizovanog kriminala na one političare koji ne pristaju da služe njihovim bankarima, koji ne pristaju da služe organizovanom kriminalu i koji su spremni na svakom mjestu da se bore protiv organizovanog kriminala. Mislim da je važno da danas i poslanici parlamentarne većine pokažu solidarnost sa opozicionim poslanicima, odnosno da kao parlament i mi podignemo glas i kažemo da smo spremni da vodimo rat protiv organizovanog kriminala".

Predlog su podržali članovi odbora iz Socijalističke narodne partije i Pokreta za promjene. Koča Pavlović je rekao da postojeće institucije nijesu dovoljne za borbu protiv kriminala i korupcije:

"Imamo nepostojeće rezultate one uprave koja je formirana za borbu protiv pranja novca, koja je, takođe, nezaobilazni dio cijele ove priče o organizovanom kriminalu i nakon svega toga imamo krajnje kontroverzne akcije policije koja za svoj rezultat nema gotovo ništa. Svi ovi razlozi, plus činjenica da u zadnje vrijeme imamo da se, pojavljuje i u javnosti se žestoko manipuliše i politizuje, pitanje zakonodavno pravnoga okvira koji se zadnje nedjelje prikazuje kao glavna prepreka Crne Gore i crnogorskim organima u efikasnijoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i u efikasnijoj regionalnoj saradnji u borbi protiv ove pošasti koja je nadnacionalna".


Rifat Rastoder, Foto: Savo Prelević
Valentina Radulović Šćepanović
iz Demokratske partije socijalista je ocjenila da parlament u potpunosti pokriva oblast kontrole i nadgledanja borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, a da na tome rade i vladine institucije. Ona se nije složila sa ocjenama opozicionih partija da u Crnoj Gori postoji raširena mreža organizovanog kriminala i korupcije:

"Ne mogu podijeliti utisak da je sadašnja Crna Gora, crna tačka regiona kada je u pitanju korupcija i organizovani kriminal. To jesu izjave koje se čuju ne samo na ovom odboru nego i šire, ali to nije slika Crne Gore kakva se vidi u svijetu. Svijet na Crnu Goru gleda ne neki drugačiji način, svijet na Crnu Goru gleda iz više različitih prilično afirmativnih uglova. Crna Gora je za druge idealna destinacija za investitore, Crna Gora je veoma ozbiljan partner Evropske unije i predstavlja stabilan oslonac evropske politike u ovom regionu".

Rifat Rastoder iz Socijaldemokratske partije se takođe usprotivio formiranju ovog odbora:

"Odjednom ne valja ništa i dajte da formiramo novu komisiju. A šta treba nova komisija da uradi, a što drugi odbori ili druga tijela parlamenta ne mogu uraditi".
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG