Dostupni linkovi

Odbijena ostavka Jelovca u Mostaru, plenumi traju


Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona u petak je, kako je saopšteno, ispunila tri od četiri zahtjeva Plenuma građana Mostara.

Nije ispoštovan zahtjev koji se odnosi na smjenu tamošnje Vlade. Istovremeno, u Mostaru traju protesti na Španskom trgu, gdje je u toku koncert bh. benda Dubioza kolektiv:

„Iskreno se nadam i vrlo sam ja kao osoba pozitivan jer nikad se ništa pozitivnije od rata naovamo u ovoj zemlji nije desilo. Ovo je dosad najbolje što smo napravili, a sigurno možemo i bolje.“

Članu Koordinacionog odbora Plenuma građana Mostara Feđi Fajiću ispred kuće je ukraden automobil u kojem su se nalazili i neki od dokumenata Plenuma:

Mostar: Ukradeni dokumenti Plenuma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00


Bivši borci su se treći dan okupili na mirnim protestima u Bihaću. No boračke organizacije su podijeljene:

„Tvrde da se daje po 30 maraka tamo nekakvim borcima da ne izlaze na ove skupove.“



Oko sto ratnih veterana i obespravljenih radnika okupilo se danas na protestu ispred zgrade Opštine Tešanj:

„Ne mogu ja da živim od gladnog stomaka ovako. Niko mi ne radi. Gdje god dođeš, kažeš:’Daj mi posao’, kažu:’Što nisi malo mlađi, možda bi dobio.’ Ne mogu ja svoje godine vratiti nazad.“

„Mi nismo došli ovdje da palimo i da rušimo - ne znam zašto se oni kriju.“


Oko 300 građana i u petak je protestovalo u Zenici. Sa predstavnicima Plenuma građana razgovarao je i Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH.

„Dobar vjetar u leđa, pokazatelj da su se stranci debelo pozabavili s nama“, kaže jedna građanka.

U Sarajevu su i u petak održani mirni protesti na kojima se okupilo oko stotinjak građana. Istovremeno, trenutno se u Skenderiji održava Plenum građana:

„Želim promjene u ovoj državi. Dosta je 20 godina zamlaćivanja, foliranja i lopovluka. Želim da narod može da živi od svog rada.“

Grupa od dvadesetak građana Zavidovića već 15 dana boravi u šatorima ispred zgrade Opštine, tražeći ostavku načelnika i rukovodstva opštine. Najavljuju masovne porteste za 7. mart, kada je posljednji rok za ispunjavanje zahtjeva Plenuma građana tog grada:

„Pored spavanja u ovim šatorima i protestovanja, mi pišemo i peticiju. Već imamo oko pet, šet hiljada, ići ćemo na deset hiljada - i to je dovoljan broj da predamo CIK-u i da ih CIK obori.“
XS
SM
MD
LG