Dostupni linkovi

Odbijen zahtev DS-a da kredit vrati iz državne kase


Ilustracija
Ilustracija
Stožer bivše vladajuće koalicije Demokratsku stranku posle političkih potresaju i ekonomski problemi, pošto su joj blokirani računi zbog nevraćenog kredita Razvojnoj banci Vojvodine. Dok u DS-u kao krivce za to vide u Ministarstvu finansija od koga traže garanciju novcem iz budžeta za isplatu kredita, od čelnika tog resora Mlađana Dinkića dobili su jasnu poruku da takav zahtev nije u skladu sa zakonom.

Dug za kredit dobijen od Razvojne banke Vojvodine koštao je Demokratsku stranku blokade svih računa do okončanja prinudne naplate dugovanja, koja prema beogradskim medijima iznose oko 335,4 miliona dinara, a koju je pokrenuo njen poverilac. Prema tim navodima banka je pokrenula postupak prinudne naplate jer DS "u predviđenom roku nije ponudila sredstva obezbeđenja".

Uzrok problema u toj stranci vide u dvomesečnom oduglovačenju dozvole Ministarstva finansija da garancija otplate kredita bude novac koji ta stranka dobija iz državnog budžeta. Koordinator Centra resornih odbora Demokratske stranke Božidar Đelić potvrdio je za beogradske medije blokadu stranačkih računa, zatraživši da resorno ministarstvo obustavi takvu praksu, posle čega će kako uverava, ta partija biti u mogućnosti da vrati traženi novac.

"Mi smo se kao i sve stranke zadužili za izbornu kampanju i već dva meseca čekamo da nam Ministarstvo finansija da odobrenje za sredstva koja dobijamo iz budžeta koja bi se preusmerila na banku. Nadam se da to nije neki pritisak na našu stranku. Kad se to uradi, onda ćemo imati dovoljno sredstava da to pokrijemo”, kaže Đelić.

Međutim, kod onih kojima se obratio naišao je na zatvorena vrata, pošto je ministar finasija Mlađan Dinkić promptno odbio njihov zahtev. Dinkić tvrdi da je zahtev demokrata neosnovan i da bi predstavljao kršenje Zakona o finasiranju političkih stranaka:

“Zaprepašćen sam izjavama ljudi iz Demokratske stranke, jer sav novac za kampanju je plaćen još u vreme vlade Mirka Cvetkovića. Ono što DS sada traži je da otplaćuje dug za kampanju iz sredstava za redovno finasiranje mesečnih aktivnosti, što je zabranjeno zakonom. Dakle Demokratska stranka traži da se krši zakon, ja to neću da dozvolim.”

Novac iz budžeta ne sme ići za izbore

Ministarstvo finansija tvrdi da ne može garantovati budžetskim sredstvima za isplatu kredita koje političke partije podižu za različite namene.

Iz ministarstva je saopšteno i da Demokratska stranka za svoj redovan rad dobija mesečnu apanažu u iznosu od oko 19 miliona dinara koja se isplaćuje redovno, i da se taj iznos isključivo u skladu sa zakonom uplaćuje na račun stranke koji je otvoren za finansiranje redovnog rada. Takođe je navedeno da joj je za troškove predsedničkih i parlamentarnih izbora u 2012. ukupno isplaćeno oko 445 miliona dinara.

U međuvremenu oglasila se i Agencija za borbu protiv korupcije stavom da kredit odobren DS-u za finansiranje kampanje ne bi trebalo otplaćivati novcem iz budžeta namenjenom njenom redovnom radu, već iz drugih izvora. Takođe, prema podacima kojima raspolaže, Agencija navodi i da su DS-u troškovi izborne kampanje isplaćeni pet dana po proglašenju izbornih rezultata.

U saopštenju Agencije se navodi da se iz izjave Božidara Đelića i saopštenja Ministarstva finansija, povodom blokade računa te stranke, ne vidi jasno u čemu se sastoji problem.

Problemi u kojima se našla Demokratska stranka stvorili su plodno tlo za političko prepucavanje između nekadašnjih koalicionih partnera u bivše vlasti.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić ne spori obaveze Ministarstva finansija da parlamentarnim strankama isplaćuje novac iz budžeta, ali je kako ističe, i više nego jasno u koje svrhe bi sredstva trebalo da se troše.

“Ne bi smeo da se koristi za pokrivanje troškova kampanje. Znači da troškovi kampanje moraju biti podmireni iz nekog drugog izvora finansiranja, ali to je posebno pitanje nad kojim Ministarstvo finansija nema apsolutno nikakve nadležnosti. Dakle, ministartsvo finansija mora, ako to do sada nije učinilo, svakog meseca tranšu Demokratskoj stranci, bez zalaženja u to šta će oni posle sa tim novcem raditi. Oni ako prekrše zakon koristeći ta sredstva za nešto što ne smeju za to će odgovarati. Ali ne pred Ministarstvom finasija, već će se to utvrditi u postupku kontrole za koji je nadležna Agencija za borbu protiv korupcije”, kaže Nenadić.

U međuvremenu je, prema navodima medija, iz centrale DS-a upućen dopis stranačkim odborima da ne predviđaju i ne prave bilo kakve troškove.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG