Dostupni linkovi

Odbačen prijedlog o razrješenju Krivokapića


Ranko Krivokapić prilikom rasprave o povjerenju, 30. novembar 2010.
Ranko Krivokapić prilikom rasprave o povjerenju, 30. novembar 2010.

Crnogorski parlament odbacio je u utorak uveče tajnim glasanjem inicijativu Pokreta za promjene i Nove za razrješenje predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića.

Protiv smjene Krivokapića glasalo je 44 poslanika dok je za bilo njih 28. Tri poslanička glasa su bila nevažeća.

Poslanici opozicionog Pokreta za promjene i Nove srpske demokratije koji su zahtjevali njegovo razrješenje sa mjesta šefa parlamenta, su ustvrdili da Krivokpić prekorčuje svoja ovlašćenja i kako su rekli obesmišljava parlament kao instituciju, da preko parlamenta vodi svoju privatnu ili partijsku spoljnu politiku bez konstultacija sa nadležnim tijelima.

"Znači , on može da predstavlja Skupštinu samo na bazi neke platforme i odluke koju donese odbor, pa čak i plenum! To je predstavljanje Skupštine. Međunarodni odnosi sa predsjednicima drugih parlamenata – da. A da razgovara sa princom Nikolom Petrovićem da ispravlja ono što Vlada Crne Gore, u kojoj su članovi SDP glasali za taj zakon, da pegla u Parizu u privatnoj posjeti koristeći poziciju parlamenta, budžet parlamenta i privatni avion crnogorske Vlade, to nema veze sa ovlašćenjima u ovom Ustavu i poslovniku",
naveo je Nebojša Medojević predsjednik Pokreta za promjene.

Zahtjev za smjenu Krivokapića iniciran je i zbog govora koji je održao krajem oktobra kada je naveo razliku u djelovanju današnjih sveštenika sa djelovanjem Svetog Petra cetinjskog.

Neki ovdašnji sveštenici su vjeru upregli u kola mržnje i razaranja. Zato je Petar I svet, a oni bruka naša jer mu ni zemni ostaci još nijesu slobodni ka njegova Crna Gora, rekao je nedavno Krivokapić.

DPS i SDP odbacuju optužbe na račun Krivokapića

Pro-srpske stranke su tada Krivokapića optužile za govor mržnje i raspirivanje sukoba sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Takve optužbe su se čule i tokom rasprave u parlamentu od strane poslanika Nove srpske demokratije Budimira Aleksića.

Skupštinska rasprava o povjerenju Krivokapiću, 30. novembar 2010.


"Poznato je svima koji prate politička dešavanja na crnogorskoj sceni djelatnost svih javnih djelatnika da gospodin Krivokapić konstantno promoviše jednu antisrpsku politiku. Mogao bih 10 minuta to da ilustrujem brojnim primjerima. Podsjetiću građane na njegov odnos prema srpskom jeziku, prema statusu srpskog jezika u Crnoj Gori, prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi... i tako dalje i tako redom", naveo je Aleksić.

Partije vladajuće koalicije su odbacile mogućnost da podrže zahtjev za smjenu Krivokapića, a sam opozicioni zahtjev za smjenom su okarakterisali nerealnim, nelogičnim i da ne dolikuje nivou parlamenta.

"Predsjednik Skupštine je samo radio svoj posao. Predstavljao je Skupštinu Crne Gore. Vidio sam poslanike koji su potpisali. To su oni isti poslanici koji do juče nijesu baš bili privrženi evropskim integracijama ali sada kada su vidjeli da te integracije zaista idu brže nego što su svi oni željeli i očekivali, ili čemu su se nadali odjedanput žele da uskoče u taj evropski voz ali ne svojim evropskim ponašanjem nego samo evropskom retorikom", kazao je Predrag Sekulić iz Demokratske partije socijalista.

Iz Socijaldemokratske partije je odbačena optužba opozicije na račun Krivokapića koja se odnosi na širenje mržnje prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Srbima. Raško Konjević iz SDP-a je podsjetio na djelovanje te partije početkom devedesetih.

"Mislim da je SDP posljednja partija kojoj možete prigovoriti bilo koju vrstu nacionalne netolerancije. U vremenima kada je to bilo najteže, kada su oko Crne Gore bjesnili ratovi, kada je najteže bilo sačuvati druge od nas samih",
rekao je Konjević.

Poslanici su otvorili i niz drugih tema kao što je odnos prema premijeru Milu Đukanoviću, odnosu prema uslovima Evropske komisije za otvaranje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, ekonomiji.

XS
SM
MD
LG