Dostupni linkovi

Od septembra u Budvi i ruska škola


Ilustracija
Nako što je ruski jezik osvojio hotele, prodavnice i bilborde duž crnogorskog primorja, već postoje i dvije radio stanice.

Od 1. septembra, u Budvi će biti otvorena i ruska osnovna škola.

Postavlja se pitanje koliko je ruska kupovina nekretnina po Crnoj Gori promijenila kulturološku sliku našeg primorjagovori ruski jezik koji je neizbježan od hotela, prodavnica ili restorana do uličnih bilboarda.

Rusi sa kojima smo razgovarali ne žele da se vrate u svoju zemlju. Kažu kako je topli Mediteran udobniji od hladne MoskveKako su Rusi vlasnici brojnih stanova duž primorja mnogi ih izdaju turistima, a poznavaoci kažu da je uz Beograd i druge srbijanske gradove gdje živi većina vlasnika vikend stanova, Moskva postala još jedna recepcija Crne Gore. No mnogi Rusi su pokrenuli sopstveni biznis, pa se osnivaju i privatni vrtići.Osim izdavanja soba Rusima, crnogorski Rusi pokušavaju na turističkom tržištu da plasiraju suvenire. Na njima piše Montenegro ali se proizvode u Rusiji.

"Imamo suvenire od breze, od kore drveta. To je ručni rad. Motivi su iz Crne Gore - manastir Ostrog, Budva, Sveti Stefan i oni se rade u Moskvi."

Od 1. septembra će u Moskvi biti otvorena i prva ruska osnovna škola, za početak samo sa 4 razreda.

XS
SM
MD
LG