Dostupni linkovi

Od Nove godine bez carine na pojedine proizvode iz EU


Državna granica BiH, septmebar 2009.
Državna granica BiH, septmebar 2009.
Od 1. januara biće ukinute stope carine na uvoz određenih roba porijeklom iz EU, koje su obuhvaćene aneksima Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima između EU i BiH.

To je nastavak primjene Sporazuma o trgovini kojim će se kroz period od 2008. do 2013. godine postupno smanjivati carinske stope do potpunog ukidanja za proizvode za koje je pregovarački tim Bosne i Hercegovine utvrdio da su od posebnog značaja za BiH.

Od Nove godine carine na dizel gorivo, gume, tekstil, određeni građevinski materijal, te meso i mliječne proizvode porijeklom iz EU bit će u potpunosti ukinute, dok će carinske stope za značajan broj proizvoda biti upola manje.

„Mogu reći da se za određene proizvode, poput dizel goriva, bezolovnog motornog benzina s oktanskim brojem 95 ili većim, lož ulja ekstra lakog, carina u potpunosti ukida od početka 2011., a iznosila je deset posto prije stupanja na snagu samog Sporazuma. Također, za artikle poput određenih tekstilnih proizvoda – spavaćice, pidžame, majice, džemperi, puloveri, trenerke, skijaška odijela, kupaći kostimi i slično, carina se u potpunosti ukida od početka 2011. godine, a također za određene prehrambene proizvode, poput ovčjeg i kozjeg mesa. Carina se u potpunosti ukida i na određene mliječne proizvode, poput određenih namaza i sireva,“
navodi Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Još prošle godine carine su ukinute za oko 90 posto proizvoda, porijeklom iz Evropske unije, dok će se carinske stope za ostale proizvode od posebnog značaja za građane BiH postepeno smanjivati do potpunog ukidanja 2013. godine.

Tako će, na primjer, stopa carine za neke tekstilne proizvode, koja je prije potpisivanja trgovinaskog sporazuma sa EU bila 15 posto, postepenim smanjivanjem iz godine u godinu, 2013. godine biti potpuno ukinuta.

Od početka nove godine carina će biti niža i za uvoz polovnih automobila, ističe Ratko Kovačević.

„To je također interesantno građanima BiH. Stopa carine za polovna putnička motorna vozila trenutno iznosi devet posto, a od početka iduće godine stopa carine će biti šest posto, a uz to se, naravno, plaća i PDV od 17 posto,“
kaže Kovačević.

Cijene iste?


Sa sadašnjih šest na četiri posto bit će snižena carinska stopa na teleće i juneće meso i prženu kafu. Stope će biti niže i za određene mliječne proizvode. Smanjenje carina trebalo bi dovesti do smanjena troškova i krajnjih prodajnih cijena, što bi trebalo popraviti konkurentnost kompanija i umanjiti pritisak na kućne budžete.
Ratko Kovačević

Nameće se pitanje: da li će cijene biti niže na bh. tržištu nakon ukidanja odnosno smanjivanja carinske stope određenih proizvoda iz EU.

U Upravi za indirektno oporezivanje kažu da je dosadašnje iskustvo pokazalo da ukidanje carina nije uticalo na situaciju na tržištu.

„Ne postoji mehanizam kojim bi država prisilila bilo koga da za postotak smanjenja stope carine smanji i finalnu cijenu tog proizvoda na tržištu BiH. Nažalost, kroz protekli vremenski period imali smo priliku da vidimo da smanjenje poreskog opterećenja nije dovodilo i do smanjenja cijena na našem tržištu. Uzmimo samo za primjer neke određene proizvode iz tekstilne industrije – stopa carine prije stupanja na snagu privremenog sporazuma iznosila je 15 posto, sad, trenutno, za određene proizvode iznosi u ovoj godini 3,8 posto, od početka iduće godine bit će nula, što praktično znači da se kroz ovaj vremenski period to opterećenje smanjilo za 15 posto, a zaista nemamo priliku da vidimo da su ti određeni proizvodi i pojeftinili na tržištu u BiH za tih 15 posto. Naravno, bilo bi logično da ti proizvodi pojeftine, ali, ako se to ne desi, znači da trgovci ostvaruju i ekstra profit jer su praktično svo sniženje ovih stopa carina zadržali kao svoj ekstra profit,“ kaže za RSE Ratko Kovačević.

Ekonomski analitičar Rajko Tomaš sličnog je mišljenja.

Tomaš kaže da bi cijene trebale biti niže nakon ukidanja carinskih stopa ako se posmatra samo računica trgovaca, ali sudeći prema trenutnom stanju na bh. tržištu, kao i prema mentalitetu uvoznika, trgovaca, ali i kontrolnih organa, teško da će ovi proizvodi biti jeftiniji.
Nekakav značajniji pad cijena ne možemo očekivati, bilo da je riječ o navikama, neefikasnosti administracije, ali isto tako i pritisku nekih značajnijih roba na održavanje nekog prosječnog dostignutog nivoa cijena, ocjenjuje Rajko Tomaš.

„Doći će do smanjenja carina za jedan broj proizvoda koji ne učestvuju značajnije u ukupnoj potrošnji ili u ukupnom izvozu, tako da ne trebamo očekivati ništa posebno. S druge strane, dogodiće se, vjerovatno, pritisak rasta cijene nafte na svjetskom tržištu, hrane, vjerovatno će biti i zahtjeva za povećanje cijene električne energije, tako da možemo očekivati da će to u prvim mjesecima naredne godine jednostavno da se iskompenzira, da ostane sve na istom nivou. Dakle, nekakav značajniji pad cijena ne možemo očekivati, bilo da je riječ o navikama, neefikasnosti administracije, ali isto tako i pritisku nekih značajnijih roba na održavanje nekog prosječnog dostignutog nivoa cijena. Osim toga, ni država neće pokazati baš veliki interes da se to desi,“
kaže on.

U Savezu potrošača Bosne i Hercegovine smatraju da će maloprodajne cijene ostati na istom nivou ili biti niže samo ako nadležni organi budu radili svoj posao kako treba.

„Ja očekujem, ukoliko određeni lobiji koji se bave prodajom i uvozom na veliko, budu pod kontrolom inspekcijskih organa, da će doći do smirivanja cijena na tržištu“, rekao je Murat Rašidović, predsjednik Saveza potrošača.

*****
Ostali tekstovi iz ovosedmičnog programa Na vratima Evrope:
Miro Lazović: Nepovoljan dejtonski ustav je glavni problem BiH
Evropski zvaničnici: Dejton se mora nadograditi

*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 sati samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG