Dostupni linkovi

Od januara skoro sve poskupljuje


Potrošačka korpa
Potrošačka korpa
Nema opuštanja za građane Bosne i Hercegovine. Umjesto s novim nadama, u 2011. godinu ulaze s novim strijepnjama. Prema dosadašnjim najavama, od januara poskupljuje gotovo sve – hrana, gorivo, komunalije.

Nakon godina i godina stezanja kaiša, razvlačenja siromašnih kućnih budžeta - kako preživjeti 2011. – pitanje je na koje niko ne zna odgovor. Građani znaju samo da je loše. I da će biti i gore:
Mišić: Vrlo bojažljivo i sa velikom frustracijom ulazimo u 2011. godinu sa ekonomskog i socijalnog aspekta.

„Za nas penzionere – svaki je dan sve skuplje i skuplje.“
„Sad, ko ima – ima, ko nema – ići će u kontejner da skupi.“
„Znam da je svaki dan sve skuplje.“
„Gdje radi, recimo, jedan član, a četveročlana porodica, tu samo čekamo da zavlada glad, i više ništa.“
„Strašno. Nećemo izdržati, naprosto.“


U Republici Srpskoj od 1. januara poskupiće meso, grijanje i cigarete. Malo ko sumnja da će rast cijena određenih artikala izazvati čitav talas poskupljenja.

„Biće veoma teško, zaista veoma teško u 2011. godini, jer imamo sigurno i realan pad plata, odnosno porast troškova života. Dakle, vrlo bojažljivo i sa velikom frustracijom ulazimo u 2011. godinu sa ekonomskog i socijalnog aspekta“,
kaže predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Mišić dodaje da restriktivan budžet i ekonomska politika RS za 2011. godinu svakako ne idu na ruku radnicima i svim građanima.

Realno stanje gore od statistike

U FBiH je slična situacija – hljeb je već poskupio, a najavljen je i rast cijena brašna, ulja i šećera. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović kaže da bi se, prema zvaničnim statistikama, moglo reći da situacija i nije tako alarmantna. Ali statistike ne odražavaju realnost – napominje Bajramović i dodaje da postoji i veći problem od rasta cijena.
Ilustrativna fotografija

„Nije toliko problem povećanja cijena, koliko je problem što ljudi nemaju prihoda. Rashode bi lako pokrili ukoliko bi imali prihode, ali, ukoliko nemamo prihode, a to je uglavnom plata iz zarade, onda je to teško“,
navodi Bajramović.

Prema zvaničnim statistikama, potrošačka korpa za četveročlanu porodicu u BiH kreće se oko 1.700, a prosječna plata oko 800 maraka. Realno stanje, tvrde potrošači, mnogo je gore od statistike.

„Mislimo da je vrlo alarmantna situacija. Mnogi građani sada očekuju od novih izabranih zvaničnika da preduzmu određene aktivnosti u smislu da se tržište stabilizuje, ili, pak, da se preduzmu određene mjere socijalne politike kojima bi se ovo stanje ublažilo“,
rekla je predsjednica UO Saveza udruženja potrošača BiH, Gordana Bulić.

Jedna od mjera, smatra Gordana Bulić, je uvođenje diferenciranih stopa poreza na dodatu vrijednost – i to smanjenih na osnovne životne namirnice, a povećanih na luksuzne robe. Ona takođe podsjeća da su sve stranke u prethdonim predizbornim ciklusima govorile o socijalnim programima, ali niti jedna vlast obećanja nije ispunila. Iz nevladinog sektora takođe napominju da građani već godinama ćute i trpe.

„Očito je ljudima dobro. Oni su i na ovim izborima, poslije četiri godine, izabrali istu stvar. Mislim da smo odlučili da ćutimo i trpimo i nadam se da ćemo moći da izdržimo još ovo. Tek 2012. ćemo da vidimo da li ćemo se pokušati pobuniti i uraditi pravu stvar," kaže aktivistkinja udruženja građana „Oštra nula“, Dražana Lepir.

Na sličnom fonu je i profesor banjalučkog Filozofskog fakulteta, Miodrag Živanović, koji predlaže drastično, ali, kako smatra, jedino moguće rješenje:

„... da se raspišu vanredni izbori, da se ponovo potroši oko petnaestak miliona maraka za te izbore, ali da naši građani ne glasaju za ove naše sadašnje političke garniture.“


Živanovićevim stavovima ide u prilog činjenica da za neke ipak neće biti zime ni u socijalno frustrirajućoj 2011. godini.

Predsjednik RS Milorad Dodik naručio je novog mercedesa vrijednog pola miliona maraka. Mediji pišu da će se i Predsjedništvo BiH ponoviti za BMW-a od oko 200.000 maraka. Tako će iz kožnih sjedala novih limuzina bh. zvaničnici moći zabrinuto da posmatraju sve veće redove pred javnim kuhinjama.
XS
SM
MD
LG