Dostupni linkovi

Od srpnja red u državnim potporama sportu


Mladen Cerovac i Olgica Spevec na konferenciji za novinare u Zagrebu, 19. lipanj 2013.
Mladen Cerovac i Olgica Spevec na konferenciji za novinare u Zagrebu, 19. lipanj 2013.
Agencija za nadzor tržišnog natjecanja ustanovila je da preko 200 miljuna kuna – gotovo 30 milijuna eura- koje je grad Zagreb kao potpore dao nogometnom klubu „Dinamo“ nije kršenje zakona. Međutim, sa 1. srpnjem i ulaskom u Europsku uniju morat će se sa novcem građana postupati mnogo ozbiljnije i odgovornije, upozorila je ravnateljica Agencije Olgica Spevec.

I 214 milijuna kuna - oko 28,5 milijuna eura – koliko je grad Zagreb kao potpore dao od 2006. do 2012. godine nogometnom klubu „Dinamo“ i 30 milijuna kuna - 4 milijuna eura – koliko grad Split daje garancija za bankovni kredit „Hajduku“ za restrukturiranje su legalni i nisu kršenje propisa, izvijestila je Agencija za nadzor tržišnog natjecanja. Pogotovo je sumnjivo bilo financiranje „Dinama“ izravno preko grada i preko gradskih javnih poduzeća okupljenih u „Zagrebački holding“, a tim se slučajem Agencija bavila temeljem prijave „Hajdukovih“ dioničara, ali i tu je – čini se – sve čisto.

„Dakle,ova Agencija – sviđalo se to nekome ili ne, volio netko 'Dinamo ' ili ne, to se nas ne tiče – ne može postupati suprotno pozitivnim propisima Republike Hrvatske, dakle suprotno Zakonu o sportu, programu koji je donesen temeljem tog zakona i u kojem su javne potrebe u sportu u gradu Zagrebu utvrđene na zakonit način, dakle – sukladno Zakonu o sportu. Situacija se bitno mijenja od 1. srpnja“, istaknula je ravnateljica Agencije Olgica Spevec.

Vlada brzopotezno mijenja Zakon o sportu koji nije bio dovoljno jasan oko potpora, međutim – što je još važnije – sa ulaskom u Europsku uniju stupaju na snagu izuzetno oštri propisi o državnim potporama za profesionalni sport. Nema više da grad Zagreb iznajmljuje „Dinamu“ maksimirski stadion za kunu godišnje, nego će se plaćati naknadu koja će morati pokriti održavanje i amortizaciju.
Stadion Maksimir
Stadion Maksimir

Nema više da se daje enormne premije igračima prve momčadi od narodnog novca, jer je prvoligaški nogometni klub na tržištu i premije će se isplaćivati od zarade, a o igri ovisi hoće li te zarade i biti. Neke će se stvari u profesionalnom nogometu ipak moći financirati od novca građana.

„I europski propisi o državnim potporama dopuštaju financiranje omladinskih škola, određenih oblika gospodarskih aktivnosti profesionalnih nogometnih klubova sukladno pravilima o državnim potporama za male i srednje poduzetnike, recimo potpore za restrukturiranje su također moguće, i slično“, kaže Spevec.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ne bavi se samo sportom. „Agrokor“ je kupnjom „Mercatora“ umjesto dosadašnjih 20 do 30 posto hrvatskog maloprodajnog tržišta namirnica dobio čak 30 do 40 posto, i takva bi koncentracija bila bez ikakve dvojbe zabranjena, ocjenjuju u Agenciji. Zamjenik ravnateljice Agencije Mladen Cerovac kaže kako je prodaja dijela ili kompletnog dosadašnjeg „Mercatorovog“ lanca maloprodaje u Hrvatskoj jedino rješenje.

„U stvari, najmanji je problem za potrošače – to tržište je u Hrvatskoj dosta dobro strukturirano, te trgovine mješovitom robom. Međutim, problem je kod dobavljača – dobavljač koji ne može prodavati u 'Konzumu' teško može prodavati u Hrvatskoj“, navodi Cerovac.

Također, Agencija i dalje vodi postupak protiv Hrvatskog telekoma koji je od UEFE i Hrvatskog nogometnog saveza kupio ekskluzivna prava za prijenos utakmica, prava prenio da tvrtku „Arena sport“, a ovi pak samo jednom „paid TV“ operateru – Max TV-u, koji je slučajno baš u vlasništvu Hrvatskog telekoma.

„To je zapravo šteta koju podnose potrošači, gledatelji. Jer da bismo vi ili ja gledali te utakmice, mi obvezno moramo imati Max TV koji je – čudno, ali eto baš u vlasništvu onog koji je kupio prava od UEFA-e i koji se nalazi u vladajućem položaju na tržištu 'paid TV'“, kazala je Olgica Spevec.
XS
SM
MD
LG