Dostupni linkovi

Od šefa kabineta do direktora RTRS


Radio televizija Republike Srpske
Radio televizija Republike Srpske
Doskorašnji vršilac dužnosti generalnog direktora Radio televizije Republike Srpske Rajko Radovanović nije se ni zgrijao u fotelji, a već ga je na tom mjestu smijenio Draško Milinović, dosadašnji šef kabineta entitetske premijerke Željke Cvijanović. Iako su i Milinovićevi prethodnici bili vrlo bliski vladajućoj stranci u RS, opozicija u tom entitetu i dio analitičara smatraju da dovođenjem provjerenog stranačkog kadra, RTRS nastoji uspostaviti apsolutnu kontrolu nad javnim servisom u predizbornoj godini.

Opozicija i dio javnosti RS našli su se u čudu jer ja na čelnom mjestu RTRS-a, kako kažu, jedan poslušnik smijenjen drugim. Takva zamjena, ističu, samo potvrđuje da vladajuća stranka SNSD, sedam mjeseci pred izbore, ništa ne želi prepustiti slučaju.

Kadrovsko čišćenje u vrhu govori da je predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik nezadovoljan efektima propagande koja se vodi preko entitetske televizije u proteklom periodu – smatra Ognjen Tadić, potpredsjednik Srpske demokratske stranke:

„Prvo je bio nezadovoljan Draganom Davidovićem, koji je kompletan program podredio promociji Milorada Dodika i ljudi oko njega. Potom je postao nezadovoljan i Rajkom Radovanovićem, u vrijeme koga je taj program u toj mjeri obesmišljen i potpuno predan na upravljanje izbornom štabu Milorada Dodika da više niko nije ni smatrao da ima 'j' od javnog servisa. A sada je dat u ruke šefu kabineta, što znači da ne bi trebalo da bude bilo kakve razlike između puštanja vijesti i puštanja faksova.“

Rajko Radovanović imenovan je za vršioca dužnosti direktora RTRS-a u oktobru prošle godine, nakon što je ostavku na tu funkciju podnio Dragan Davidović. U javnosti se spekulisalo da je Radovanovićevo imenovanje uslijedilo zbog toga što je predsjednik RS i SNSD-a bio nezadovoljan gledanošću i rejtingom entitetske televizije. Radovanović je trebalo da unese neke novine u program i kadrovsku strukturu - što je dijelom i učinio smjenjujući udarnu programsku ekipu svog prethodnika. Takođe je javno potvrdio da su na RTRS-u postojale tzv. „crne liste“ onih koji nisu imali pristup programu tog javnog emitera, a na kojima su bile neke javne ličnosti iz političkog života.

Opozicionari u RS, međutim, nisu prepoznali da se za vrijeme Radovanovićevog petomjesečnog mandata RTRS profesionalizovao i ističu da je ova kuća godinama već u službi SNSD-a. Imenovanjem Draška Milinovića, uređivačka politika javnog servisa sada se, kažu, neuvijeno vodi direktno iz kabineta.

„Nećemo niti možemo očekivati ništa dobro u vezi s novim postavljenjem jer se očigledno radi o kontinuitetu ove vlasti kada je u pitanju zatvaranje medijskog prostora za opozicione partije i druge predstavnike opozicije i nevladinog sektora“, kaže potpredsjednik Partije demokratskog progresa Zoran Đerić.

Novi v.d. direktora RTRS-a Draško Milinović u svojoj poslovnoj biografiji bilježi i mjesto šefa kabineta predsjednika RS Milorada Dodika. Ranije je radio kao prezenter centralne informativne emisije Dnevnik upravo na Radio televiziji Republike Srpske.

Za lidera Narodnog demokratskog pokreta Dragana Čavića njegovo postavljanje na mjesto direktora ima samo jedno tumačenje:

„Da se kompletan javni i institiucionalni sistem upregne za potrebe izborne kampanje jednog nedemokratskog izbornog procesa u kome SNSD očigledno vrši ozbiljne pripreme da, koristeći javna sredstva, ugrozi predstavnike opozicije.“
Srđan Mazalica
Srđan Mazalica
A iz SNSD-a kažu da optužbe stižu unaprijed i da Milinovića treba pustiti da radi. Poslanik te strane u Narodnoj skupštini RS Srđan Mazalica je rekao:

„Na kraju krajeva, da li će on biti ispred Vlade, kako će ići uređivačka politika, pa ako bude uređivačka politika takva da se uređuje iz kabineta Vlade RS, onda će pasti povjerenje građana i pašće gledanost. To ne odgovara RTRS-u, a ne odgovara ni Vladi ni SNSD-u.“

Da predsjednik RS i šef vladajuće stranke u tom entitetu Milorad Dodik želi RTRS po apsolutnom kontrolom vidi se po načinu izbora upravnog odbora, uređivačke nomenklature i, svakako, direktora, kaže profesor javnog mnijenja iz Banjaluke Mladen Mirosavljević. On pojašnjava da je Rajko Radovanović napravio nekoliko ključnih pogrešnih koraka ne shvatajući značaj predstojećih izbora za vladajuću stranku i njenog predsjednika, a što ga je koštalo fotelje:

„Prije svega, mnogobrojne kadrovske smjene koje je napravio u RTRS-u koje su doprinijele jako lošoj atmosferi unutar RTRS-a, i nesnalaženje oko praćenja događaja, a prije svega oko praćenja aktivnosti samog predsjednika RS i predsjednika stranke Milorada Dodika, koje su njemu izuzetno bitne u predizbornoj kampanji.“

Izbor Milinovića nije slučajan, zaključuje Mirosavljević, jer se traži apsolutna lojalnost, greške se ne opraštaju, a imperativ je snalaženje u političkoj situaciji u RS u predizbornoj godini.
XS
SM
MD
LG