Dostupni linkovi

Ocjene u BiH: Politika iza izbora direktora javnih servisa


Ilustracija
Odlukom Upravnog odbora BHRT, dosadašnji vršilac dužnosti generalnog direktora te medijske kuće Muhamed Bakarević u ponedjeljak je i formalno sjeo u fotelju. Samo koji dan ranije (u petak), Upravni odbor Radio-televizije RS jednoglasno je odlučio da Dragan Davidović po treći put bude generalni direktor javnog servisa u tom entitetu.

Opozicija, nevladin sektor i dio medijske javnosti smatraju ponižavajućim činjenicu da građani Bosne i Hercegovine plaćaju pretplatu javnim servisima koji su, tvrde, isključivo u službi političkih centara moći.

Generalnom direktoru Radio-televizije Republike Srpske Draganu Davidoviću ovo je treći mandat na toj funkciji. Prema članu 51. Zakona o RTRS-u, direktor se imenuje na period od pet godina, a njegov mandat se može obnoviti samo jednom. Bio je to povod da Srpska demokratska stranka, još prije Davidovićevog izbora, zatraži tumačenje predsjednika NSRS i mišljenje entitetske Vlade o zakonitosti Davidovićeve kandidature. SDS će takođe tražiti da se ocijeni ustavnost njegovog imenovanja - kaže šef kluba poslanika te stranke u entitetskom parlamentu Vukota Govedarica.

„Iako je zakon eksplicitno propisao dva mandata, gospodin Davidović je dobio priliku da se kandiduje i da bude imenovan od strane Upravnog odbora, i to od čovjeka koji je već dugi niz godina predsjednik UO i za koga je opštepoznata stvar da je u aktivnom članstvu SNSD-a“, navodi Govedarica.

Istog dana kada je Dragan Davidović izabran po treći put za generalnog direktora, u vijestima RTRS-a moglo se čuti kako je upravo on zaslužan za profesionalnost i finansijsku stabilnost te medijske kuće. Iste one za koju pretplatu plaćaju svi građani Bosne i Hercegovine, pomaže je Vlada RS budžetskim novcem, a veća preduzeća gotovo obavezno se reklamiraju.

Građani zauzvrat ne dobijaju servis namijenjen njima, već isključivo mišljenje političke partije koja je na vlasti - kaže urednik portala Slovo.ba Dražen Crnomat.

„Ono što se nudi građanima i građankama je samo doktrina koju vladajuća partija nameće, zapravo šta i kako treba misliti“, ocjenjuje on.

Najmanje u službi javnosti

Još jedno imenovanje provjerenog kadra uslijedilo je samo tri dana nakon Davidovićevog - Muhamed Bakarević je od vršioca dužnosti postao generalni direktor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT). Generalna sekretarka udruženja BH novinari Borka Rudić nema nikakvu dilemu zašto su Davidović i Bakarević ponovo imenovani.
Aleksandar Trifunović
Aleksandar Trifunović

„Ja sam sasvim sigurna da iza izbora direktora RTRS i direktora BHRT-a stoje političke opcije, s obzirom da su odabrane osobe koje su i ranije provodile političke zahtjeve prema ova dva medija. Kad je riječ o BHRT-u, to su interesi Fahrudina Radončića, koji je inače ranije bio šef sadašnjem direktoru BHRT-a, i u RS interesi SNSD-a, jer je očito da je izbor Dragana Davidovića podržala ta stranka i da je izabran iako postoje dileme u vezi sa zakonitošću tog izbora. Prema informacijama kojima ja raspolažem, ni direktor BHRT-a nije ispunio uvjete koji su bili propisani konkursom, ali je ipak UO njega izabrao, što znači da nisu odlučivali profesionalni kriteriji već politička podobnost i trenutni politički interesi članova UO BHRT-a“, navodi Rudić.

Poslušna politika javnih sevisa očigledno je nagrađena - kaže Aleksandar Trifunović, urednik medijskog projekta Buka.

„Činjenica da u ovom trenutku javni servisi najmanje služe javnosti, činjenica da je ta ista javnost bila potpuno isključena iz izbora novog rukovodstva javnih servisa govore u prilog tome da su ovi ljudi izabrani na osnovu raznih centara moći koji nemaju nikakve veze sa narodom. Jedan od razloga što su izabrani je ustvari taj što bi njihova uređivačka politika trebala da posluži vladajućim garniturama da ostanu tu gdje jesu u BiH, a najmanje tom istom narodu“, ocjenjuje Trifunović.

Dragan Davidović je obavljao dužnost ministra vjera u vladama RS. Tri godine bio je na mjestu direktora Srpske novinske agencije, a funkciju generalnog direktora RTRS-a obavlja već deset godina. Muhamed Bakarević je od 2009. godine angažovan na BHRT-u, prvo kao pomoćnik generalnog direktora za finansijske poslove, a potom kao vršilac dužnosti generalnog direktora.

Iako je upravni odbor BHRT-a najavio trend konsolidacije i razvoja te medijske kuće sa Bakarevićem na čelu, generalni direktor je kao prvi svoj korak najavio obračun s urednicima. Na RTRS-u sličnih najava nije bilo jer, kako stvari stoje, u toj medijskoj kući nepodobnih nikada nije ni bilo.
  • 16x9 Image

    Maja Bjelajac

    U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

XS
SM
MD
LG