Dostupni linkovi

Španija: Bojoviću i ostalima određen pritvor


Siniša Petrić, Luka Bojović i Vladimir Milisavljević
Siniša Petrić, Luka Bojović i Vladimir Milisavljević
RSE

Četvorici pripadnika nekadašnjeg "Zemunskog klana", koji su uhapšeni u Valensiji, u nedelju je sudija Nacionalnog suda Španije za terorizam i međunarodni kriminal Fernando Andreu odredio pritvor, javljaju agencije.

Luki Bojoviću, Vladimiru Milisavljeviću, Siniši Petriću i Vladimiru Mijanoviću pritvor je određen zbog posedovanja i čuvanja oružja za rat, falsifikovanja dokumenata, pripadnosti organizovanoj kriminalnoj grupi i pružanja otpora prilikom hapšenja, prenose beogradski mediji.

Prema pisanju španskih medija, Bojović, Milisavljević i Petrić odbili su da daju izjavu pred sudijom, dok je četvrti uhapšeni - Mijanović odgovorio samo na nekoliko pitanja.

Prema sudskim izvorima, Fernando Andreu planira da uputi slučaj sudstvu provincije Valensija, gde su i uhapšeni, pošto njihova dela ne spadaju u nadležnost Nacionalnog suda. Španski sud će razmotriti zahtev za izručenje, koji je najavila Srbija.

Državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen rekao je da će se tužilaštva Španije i Srbije u direktnom kontaktu dogovoriti na koji način, gde i za koja krivična dela će biti procesuirani Luka Bojović i ostali uhapšeni u Valensiji.

On je najavio da će Ministarstvo pravde Srbije narednih dana Španiji uputiti zahtev za njihovu ekstradiciju, čim bude prevedena neophodna dokumentacija za odlučivanje o izručenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije objavilo je u nedelju da je policija otkrila arsenal oružja u vlasništvu trojice uhapšenih.

Nakon hapšenja policija je izvršila raciju lokacija vezanih za uhapšene i pronašla vatreno oružje, municiju, novac, slike i lažne dokumente.

Pronađena su tri mitraljeza model 'škorpion', devet pištolja, poluautomatske puške i 557.000 evra u gotovini.

'Zemunski klan' više ne postoji

Bojović (39), Milisavljević (36), Mijanović (38), svi iz Beograda, i Petrić (38) iz Zenice u BiH, uhapšeni su u jednom restoranu u centru Valensije i tom prilikom nisu pružali otpor.

Ivica Dačić
Ivica Dačić
Hapšenje je izvela španska policija na osnovu informacija Uprave kriminalističke policije Srbije posle zajedničke višemesečne operativne obrade osumnjičenih sa Balkana u akciji pod nazivom „Kros“.

Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije, rekao je da su uhapšeni poslednji pripadnici najjačeg kriminalnog klana:

„Zemunski klan praktično više od danas ne postoji. To je veliki uspeh našeg sistema bezbednosti, policije i Ministarstva unutrašnjih poslova.“

Luka Bojović, zvani Pekar, jedan od najopasnijih begunaca sa poternice Interpola, sumnjiči se za više od 20 ubistava u Srbiji, Holandiji i Španiji, trgovinu drogom iz Južne Amerike, pranje novca, pljačke i druge kriminalne radnje.

Nakon hapšenja šefova i pojedinih pripadnika zemunskog klana zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića bezbednosne strukture označile su ga kao čoveka koji je preuzeo lidersku poziciju nad preostalim članovima te kriminalne organizacije koji su se od marata 2003. nalazili u bekstvu.

Svi uhapšeni u Valensiji imaju visoke pozicije u svetu kriminala: Vladimir Milisavljević, zvani Vlada Budala, bio je jedini preživeli pripadnik zemunskog klana u bekstvu, Vladimira Mijanovića, poznatog kao Zuba, policija tretira kao jednog od najpoverljivijih ljudi Luke Bojovića u poslovima sa drogom, dok se Siniša Petrić, sa nadimkom Zenica, nekadašnji član zloglasne grupe Marinka Magde, pominje kao kao glavni egzekutor ove kriminalne ekipe.

Luka Bojović je, nakon što je oslobođen optužbe da je posle ubistva Zorana Đinđića pomagao odbeglim pripadnicima zemunskog klana, 2010. nestao iz Srbije, a ispostavilo se da je sa porodicom živeo u Španiji, u Alikanteu i Las Palmasu.
XS
SM
MD
LG