Dostupni linkovi

Palež kao posljedica atmosfere stvorene u društvu


Prozori zapaljenog kafića
Prozori zapaljenog kafića

Paljevina kafića vlasnika srpske nacionalnosti u Karinu Gornjem je prvi ozbiljniji incident na području Obrovca, gdje je na vlasti koalicija HDZ-a i SDSS-a. To je posljedica atmosfere koja se mjesecima stvara u Hrvatskoj, upozorava čelnik srpske manjine Milorad Pupovac.

Goran Dupor iz Karina Gornjeg radi kao zaštitar, a tijekom ljeta u prizemlju svoje kuće na obali „Karinskog mora“, dubokog morskog zaljeva u sjevernoj Dalmaciji, drži za turiste i domaće kafić.

U četvrtak navečer negdje sat ili dva do ponoći netko je bocama sa zapaljivom tekućinom zapalio kafić, a on, supruga i sin koji su spavali na katu nisu povrijeđeni.

Unutrašnjost kafića nakon paljevine
Unutrašnjost kafića nakon paljevine

„Ne želim biti u uvjerenju da je isključivi motiv moja nacionalna pripadnost. Ne želim u to vjerovati, jer ja sam se vratio prije 13 godina. Živim tu sa sinom i ženom. Dijete mi je tu krenulo u školu od prvog razreda. Imao je 4-5 godina kada smo se vratili, a sada je u srednjoj školi. Mislim, bilo je tih nekih glupih grafita, moramo priznati, U početku sam prijavljivao, malo mi je to smetalo prije 7-8 godina, ali u zadnje vrijeme ako bi se nešto takvo i desilo – onda i ne reagiram. Nije me to briga više. Budala napiše, i baš me briga za neku glupost! Ali ipak – da vam se zapali kuća – koliko taj mora imati mozga u glavi…“, kaže Dupor za RSE.

Vatrogasci su stigli za desetak minuta, policija je obavila očevid i osim potpuno uništenog inventara kafića, druge štete nema. Materijalna šteta iznosi nekoliko stotina tisuća kuna, a protiv nepoznatog počinitelja policija je podnijela kaznenu prijavu.

Nužna politička osuda

U općini Obrovac, gdje se nalazi Karin, na vlasti je već treći mandat koalicija HDZ-a i Samostalne demokratske srpske stranke SDSS-a. Zamjenik načelnika Stanko Mijić iz SDSS-a odmah je izišao na teren, a o situaciji za RSE kaže:

Zapaljeni kafić
Zapaljeni kafić

„Ja sam zamjenik gradonačelnika i mi odlično surađujemo. Na našem prostoru nije bilo nikakvih ozbiljnih incidenata. Da dođete ovdje, vidjet ćete po svim kafićima da sjede zajedno ljudi jedne i druge nacionalnosti, piju zajedno piće ili kavu, druže se… Tu se ne dešava ono što se na žalost u drugim krajevima dešava. Zato je meni jako teško palo što se to dešava i ovdje kod nas.“

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac problem u izjavi za naš program stavlja u širu perspektivu.

„Očekujemo da policija napravi svoj posao, utvrdi krivce i preda ih sudu Očekujemo da državna politika shvati ozbiljno posljedice atmosfere koja se mjesecima stvara u Hrvatskoj, a koju pojedinci razumiju kao pravo na ovu vrstu akata“, komentira Pupovac.

Kao rezultat te atmosfere, u siječnju ove godine u jednom kafiću u Okučanima pretučen je dvadesettrogodišnji pripadnik srpske manjine, nakon što je u džuboksu izabrao pjesmu krajiškog dua „Žare i Goci“.

U veljači ove godine pretučen je u Vukovaru dvadesetogodišnjak hrvatske nacionalnosti.

Ta atmosfera ne opterećuje i ne zagađuje samo međuetničke odnose. Ovog je vikenda u Splitu „molotovljevim koktelom“ napadnut i automobil zagrebačkih registracijskih oznaka u kojem su bila četvorica mladića, navijača „Dinama“, od kojih je jedan lakše povrijeđen.

Predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava i supredsjednik Igmanske incijative Zoran Pusić za naš program kaže kako je nužna politička osuda ovakvog događaja, u kojem je cijela obitelj mogla smrtno stradati.

„Političari moraju – posebno u ovakvoj situaciji – jasno dati do znanja da je to apsolutno neprihvatljivo, i to bez ikakvih 'ali' . To je naprosto jedan strašan čin, kao kada su onog malog Hrvata prebili u Vukovaru. Činjenica je da je to sve podijeljeno po nacionalno osnovi i da su takve poruke - posebno u manjim sredinama koje su puno pretrpjele od rata zastrašujuće. To naprosto uvlači strahu sve, u svakog normalnog i pristojnog čovjeka, jer imate osjećaj da su nekakvi divljaci pušteni s lanca“, ocjenjuje Pusić.

XS
SM
MD
LG