Dostupni linkovi

Obrana Gotovine će tražiti subpoenu za Srbiju


Sudnica u Hagu uoči izricanja presude hrvatskim generalima - ilustracija
Sudnica u Hagu uoči izricanja presude hrvatskim generalima - ilustracija
Do kraja mjeseca znat će se sudbina zahtjeva obrane Ante Gotovine Srbiji za dostavom zapisnika beogradskog Vrhovnog saveta odbrane iz ljeta 1995. godine, za koje Gotovinina obrana tvrdi da pokazuju da uzrok odlaska srpskih civila za vrijeme “Oluje” nije hrvatsko granatiranje, već naredba “krajinskih” vlasti. Ante Gotovina je u prvostupanskoj presudi Haškog tribunala osuđen na 24 godine zatvora.

Ako Srbija do kraja mjeseca ne dostavi obrani Ante Gotovine zapisnike sjednica Vrhovnog saveta obrane iz ljeta 1995, neposredno nakon hrvatske akcije “Oluja”, oni će tražiti da Haški tribunal Srbiji izda subpoenu – obavezujući nalog za dostavu dokumenata pod prijetnjom sankcija, najavio je voditelj Gotovininog tima Luka Mišetić.

Gotovinina obrana tvrdi da ti zapisnici dokazuju da uzrok odlaska srpskih civila u “Oluji” nije bilo prekomjeno granatiranje, već naredba “krajinskih” paravlasti. Pred nekoliko dana je prvi čovjek za suradnju Srbije s Hagom Rasim Ljajić kazao da Srbija dio tih dokumenata - nema.

Predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić u izjavi za RSE misli da ovi dokumenti ne bi ništa bitno mijenjali na svari, podsjećajući na razne akcije hrvatskih snaga, među ostalim i na ostavljanje slobodnih pravaca za povlačenje srpskih civila.

„I mislim da postoje prilično snažni argumenti optužbe da se odlazak civila smatralo jednim dobrim - bar – nusefektom same operacije „Oluja“, ako ne možda i jednim od primarnih ciljeva“, ocjenjuje Pusić.

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor za RSE kaže kako o traženim zapisnicima zna samo iz medija, ali da njegov centar ima izvornu „krajinsku“ dokumentaciju koja pokazuje da je odlazak Srba bio naređen, a koju Hag – kaže – nije uzeo u obzir.

„To je ona zapovijed za evakuaciju koju je 4. kolovoza 1995. u 16.45 sati potpisao Milan Martić - postoji urudžbeni broj i sve drugo. U 17.20 ona je dana na uvid vojnom vodstvu, dakle generalu Mrkšiću i po toj zapovijedi se odvija evakuacija. Ono što je važno naglasiti – to znamo i iz priča ljudi koji su bili u kolonama – da se moralo ići!“ kazao je Nazor.

Dokumenta bi olakšala posao obrani

Po ocjeni političkog analitičara Žarka Puhovskog za RSE - ako Beograd dostavi te dokumente, to bi olakšalo posao Gotovininoj obrani.
Ante Gotovina pred Haškim tribunalom - travanj 2011.

„Jer bi se pokazalo ne ono što oni tvrde – da Gotovina ne može biti kriv, nego bi se pokazala podijeljena odgovornost. Naime, činjenica je da se sa srpske strane planiralo i samo manjim dijelom provelo 'izvlačenje stanovništva' – kako se to kaže – ne mijenja na činjenici da se u vrsti napada kojeg je organizirala Hrvatska vojska i u pripremama za koje se zna iz 'Brijunskih transkripata' i sa hrvatske strane htjelo – barem toliko koliko i sa srpske – riješiti se značajnog dijela srpske manjine u Hrvatskoj.“

Novinar „Novog lista“ i haški ekspert Denis Romac misli da bi zapisnici Vrhovnog saveta obrane mogli izmijeniti sliku o uzrocima odlaska srpskih civila u korist Gotovine, ali da ih valja gledati kao tek jedan od dokaza. Kolega Romac u izjavi za RSE kaže kako je Gotovinina obrana dirnula u osinje gnijezdo, jer se u tim zapisnicima – po njihovom sudu – kriju i izvještaji oficira koje je Beograd slao u Knin u okviru 40. Kadrovskog centra JA.

„Taj 40. kadrovski centar Jugoslavenske armije dokazuje ono što Beograd zapravo svih ovih godina ne želi priznati, niti se želi s time suočiti, a to je izravna uključenost Srbije u rat u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, i mislim da upravo zbog toga ovaj zahtjev nailazi na toliki otpor Beograda“, kaže Romac.

Podsjetimo, Haški tribunal je 15. travnja dvojicu hrvatskih generala, Antu Gotovinu i Mladena Markača, prvostupanjski proglasio krivima i osudio na 24, odnosno 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon „Oluje“ prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. Obrane generala Gotovine i Markača su se žalile na presudu.
XS
SM
MD
LG