Dostupni linkovi

Obrana osporava autentičnost Mladićevih dnevnika


Ratko Mladić iza branitelja Branka Lukića u haškoj sudnici, 18. rujan 2012.
Ratko Mladić iza branitelja Branka Lukića u haškoj sudnici, 18. rujan 2012.
Na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću dovršeno je dvodnevno svjedočenje insajdera, bivšeg pripadnika VRS-a koji je već osuđen za ratne zločine.

On je kao insajder svjedočio pod najvećim stupnjem zaštite bez nazočnosti javnosti, no na otvorenoj sjednici moglo se čuti kako je njegov iskaz dijelom bio vezan i uz pronađene Mladićeve ratne dnevnike. Na njihovo uvrštavanje u dokaze obrana je imala prigovor tvrdeći kako nisu autentični.

Mladićev branitelj Branko Lukić usprotivio se uvođenju ratnih dnevnika optuženog uz iskaz insajdera iz VRS-a, podsjetivši kako je obrana već iznijela svoj pisani prigovor na korištenje spomenutog kao dokaznog materijala. Riječima sudske prevoditeljice:

„Ovaj svjedok nije dobar izvor koji bi mogao potvrditi izvor bilo kojeg od ovih dokumenata“, protivio se Lukić.

Predsjedavajući sudac Alphons Orie odvratio je pak kako se insajdera nije niti ispitivalo o autentičnosti ratnih dnevnika kada su mu usporedno pokazivana naređenja Glavnog štaba VRS-a koje je u ratno vrijeme potpisao Ratko Mladić.

Iako je i obrana priznala da osim pisanog prigovora, nema nikakvih materijalnih dokaza kojim bi trenutno osporavala autentičnost dnevnika, tužitelj Dermot Groome je naglasio kako je spreman dodatno potkrijepiti njihovu istinitost.


„Posebno kad je riječ o dokumentima koje je sastavio sam optuženi. Tako da je to na vama (raspravnom vijeću) da to razmotrite, ali tužiteljstvo je svakako spremno pružiti dodatne dokaze o autentičnosti tih dokumenata koje je on sam sastavio“, izjavio je tužitelj.

Podsjetimo, u spomenutim dnevnicima pronađenim 2010. godine, uz naređenja koja su prema tužiteljstvu dovela do nekih zločina iz optužnice, nalazi se i mnoštvo informacija o ratnom profiterstvu, kupovanju primirja ili otvaranja vatre, pa čak i prostituciji.

Prema nekim analitičarima Mladićevi dnevnici pokazuju direktnu umiješanost Srbije u ratove u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, a haško tužiteljstvo ih je, uz sudsku dozvolu, već koristilo na zadnjim u nizu suđenja za ratne zločine.

Primjerice u procesu protiv bivšeg predsjednika RS-a Radovana Karadžića, vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja te bivših šefova DB-a Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića.

Suđenje se nastavlja u srijedu iskazom novog svjedoka optužbe, a prema rasporedu bi to trebao biti britanski novinar Ed Vulijami (Vulliamy) koji je među prvima svijetu donio informacije o logorima Omarska i Trnopolje.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG