Dostupni linkovi

Obrana Mladića u završnoj fazi, ispitati nekoliko svjedoka


Ratko Mladić

Nakon mjesec i pol dana pauze na Haškom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) idući tjedan će se nastaviti suđenje ratnom zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

Dugotrajan proces je u završnoj fazi budući da je obrani ostalo za ispitati još nekolicinu svjedoka – oko pet.

Preostalo je dvoje svjedoka vještaka, kao i nekoliko svjedoka koji još čekaju dozvolu vlasti ili sudski nalog – kako bi se uopće pojavili u Hagu.

Podsjetimo, suđenje traje od 2012. godine.

Raspravni suci iz slučaja Mladić naložili su obrani da se počne pripremati za završne riječi u postupku, makar još nije kraj izvođenja dokaza, budući da se pouzdano ne zna hoće li baš svi preostali svjedoci uopće svjedočiti.

Alphons Orie
Alphons Orie

Pred posljednju veliku pauzu u suđenju predsjedavajući sudac Alphons Orie je ponudio rješenja kako se nekim preostalim svjedocima ne bi izdavali obvezujući nalozi za svjedočenjem, subpoene, a što je zatražila obrana.

"Vijeće je odgovorilo da bi takva subpoena bila kontra svrsi. Također, da se razmotri da taj svjedok da iskaz preko video-linka", sugerirao je sudac Orie.

Vještaci o Tomašici

Iako su optužbe iste kao i u slučaju ratnog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, na Mladićevom suđenju su izvedeni i dokazi u vezi masovne grobnice Tomašica, kojima je tužiteljstvo potkrijepljivalo optužbe za progon s razmjerom genocida u općini Prijedor 1992. godine. Obrana će u završnici to pokušati osporavati iskazom vještaka.

Dejan Ivetić
Dejan Ivetić

"Tu se radi o svjedoku Radovanović. Mi smo joj to poslali i čuti ćemo od nje kad može završiti izvještaj za Tomašicu", naveo je branitelj Dejan Ivetić.

Iskaz bi trebao dati i patolog Zoran Stanković, koji je već svjedočio na niz haških suđenja, o ekshumacijama najvećih masovnih grobnica nakon ratova u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.

Spomenuto je kako bi jedan svjedok trebao doći iz Belgije, kao i da s jednim svjedokom obrana još ne može stupiti u kontakt.

"Pokušali ste ga kontaktirati preko e-maila i niste uspjeli. Imate li najnovije vijesti u vezi toga?", upitao je sudac Orie.

"Još nismo uspjeli nabaviti njegovu adresu u zemljama gdje se on navodno nalazi. Na osnovu informacija entiteta rekli su nam da je on emigrirao u tu zemlju. Tako da nemamo sad ništa pozitivno da prijavimo u vezi kontakata s tim svjedokom", odgovorio je branitelj Ivetić.

General Mladić je optužen po 11 točaka optužnice za genocid i progone u bosanskohercegovačkim općinama 1992. godine, teror nad sarajevskim civilima (1992-1995.), genocid u Srebrenici 1995. godine, te uzimanje međunarodnih promatrača UN-a za taoce (1995).

  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG