Dostupni linkovi

Obračun u kriminalnom miljeu: Advokati na udaru


Advokat Fahrija Karkin, foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
Advokat Fahrija Karkin, foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
Serija napada na advokate uključene u proces suđenja jednoj od najvećih kriminalnih grupa u Sudu BiH ne prestaje. U noći sa srijede na četvrtak zapaljeni su automobili advokata Fahrije Karkina, što se tumači novim zastrašivanjem kriminalne balkanske mreže.

Policijskim uviđajem utvrđeno je da je požar na automobilima advokata Fahrije Karkina podmetnut. Najprije je zapaljen BMW posipanjem zapaljive tekućine, a potom je vatra prouzrokovala i pucanje laka i stakala na drugom vozilu u njegovom vlasništvu, naveo je Karkin dodavši da se radi o opomeni:

„Jasna je opomena zašto - da otkažem odbranu Zije Turkovića. Sva lica iz podzemlja, iz tog miljea, koja su spomenuta za njih u negativnom kontekstu mogući su naručioci i izvršioci.“

Karkin je branilac Zijada Turkovića protiv koga se na Sudu BiH vodi postupak za vođenje jedne od najvećih kriminalnih organizacija na Balkanu. Organizacija se bavila ubistvima, trgovinom drogom, te se tereti za pljačku 1,3 milliona eura iz Cargo centra na sarajevskom aerodromu.

Prijetnje njemu, ali i drugim advokatima u ovom predmetu, tek su dio zastrašivanja koja su, sudeći prema dosadašnjem toku predmeta, postala česta praksa u i izvan sudnice.


Zijad Turković
Zijad Turković
Bivšeg Turkovićevog branitelja, koji se povukao, advokata Senada Krehu u jednom sarajevskom lokalu nepoznata osoba udarila je pištoljem u glavu, nakon što prethodno pištolj nije uspio opaliti. Napadu je bio izložen i advokat Faruk Balijagić, na čiju je kuću pucano iz vatrenog oružja.

Turkovićeva supruga Šejla Jugo - Turković prijetila je advokatu Izetu Baždareviću koji u istom predmetu zastupa optuženog Hajrudina Memovića, saučesnika u ubistvu Mithata Mekića i Lusije Salas - Kortez. Prijetnje se upućuju i svjedocima koji odbijaju svjedočenje ili mijenjaju iskaz.

Muharem Čaušević tako je negirao iskaz u kojem je govorio o ulozi Turkovića u nabavci anhidrida sirćetne kiseline, kemikalije koja se koristi za pravljanje heroina, koja je zaplijenjena u Turskoj. Najprije je tužilaštvu kazao da se boji, a kasnije to i negirao:

Ne, vi ste me pitali jesam li preplašen, bojim li se nekoga. Ja sam vama gospođo, rekao da se ne bojim.“

Tužiteljica: Rekli ste suprotno.

Čaušević: Suprotno?

Sudac: Dobro, šta je onda istina? Zašto ste tada rekli da ste išli na Kosovo kod tog Fatmira zbog anhidrida sirćetne kiseline?

Čaušević: To vama ja nisam. Ja sam samo rekao da sam dobio 2,5 hiljade eura da tražim čovjeka. Sad da li za nešto legalno, nelegalno, za šverc, ja to ne znam.

Razgranat kriminalni lanac

Od svjedočenja je odustao i Danijel Planinčić, koji je po sporazumu o priznanju krivice osuđen na 6,5 godina zatvora zbog učešća u zakopavanju tijela ubijenih Vernera Adarija i Maria Tolića, a bio je prisutan i prilikom ubistva Rajka Milovanovića:

„Ja ne želim da svjedočim ni protiv Milenka Lakovića ni protiv Zijada Turkovića.“

Kako zastrašivanja djeluju i na koji se način čine, prenijela je sudu tužiteljica Dijana Kajmaković:

„Ja moram reći da smo mi jučer dovodili Planičića kod nas na pripremu uz našu narebu i da je iskazao da ima prijetnje, sad ću da citiram, da ima prijetnje, da se osjeća nesigurno, naročito u zatvoru gdje se nalazi, obratio mu se Lakić Milenko riječima da dobro vodi računa, da mu je poručio Rajko da tamo gdje će ići je jako hladno.“


Ilustracija
Ilustracija
Milenko Lakić jedan je od optuženih u predmetu Turković i za njega se tvrdi da je ubio Tolića i Ajdrija.

Opomena advokatu koji važi za osobu koja je branila uglavnom osobe bliske podzemlju, kako i sam Karkin navodi, mogla je doći od bilo koga iz bilo koje zemlje regiona ili bh. entiteta. Kako je dosadašnji tok suđenja pokazao, ovaj lanac i više je nego razgranat.

Sead Dumanjić, Turkovićev saradnik, osuđen po sporazumu o priznanju krivice na pet godina zatvora, svjedočio je o detaljima i razgranatosti mreže. Za pljačku u Cargo centru Turković je, prema svjedokovom iskazu, angažovao profesionalca iz Srbije.

Prenosimo dio ispitivanja Dumanjića od strane tužioca Olega Čavke:

Tužilac: Ko je Mario Sova?

Dumanjić: Mario Sova je iz Zagreba, to je od Topić Marija kum, ja mislim.

Tužilac: Znate li čime se on bavi?

Dumanjić: Pa bavio se narkotičkim sredstvima i ležao je u Njemačkoj dužu kaznu.

Tužilac: Da li su Mekić, Tolić i Sova imali nekih zajedničkih poslova oko droge?

Dumanjić: Mekić, Tolić i Sova, imali su oni svi zajadničke poslove, oni se poznaju 20 godina, svi su drugovi.


Sudnica Suda BiH
Sudnica Suda BiH
Tužilac: Recite mi Zijad Turković da li je imao takvih poslova sa njima trojicom?

Dumanjić: Pa jeste, sve dok se nisu posvađali.

Tužilac: Da li je Zijad Turković imao kontakata sa nekim drugim osobama iz krim miljea iz regiona vezano za narkotike?

Dumanjić: Pa Turković, Mekić, Tolić - oni su poznavali svakako širok krug ljudi, poznavali su, znam, to mi je pričao Tolić i Mekić i Turković, poznavali su Jocu Amsterdama, poznavali su Luku iz Crne Gore, Duška, Luku Bojovića isto, Darka Šarića - poznavali su sviju,.

Suđenje Turkoviću najbolji je pokazatelj koliko je mreža kriminala rasprostranjena u regionu, te da za njih ne postoje granice, niti ratni sukobi. Tim prije što se u svjedočenjima pominju imena osoba javnosti odranije poznata, poput Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam, koji se smatra naručiocem ubistva vlasnika lista Nacional Ive Pukanića zbog toga što je ovaj otkrio lanac krijumčarenja cigaretama.

Također se pominju i crnogorski narkobos Darko Šarić, osuđeni krijumčar droge Darko Elez, te Naser Keljmendi, kontroverzni bizmismen za kojeg se sumnja kako švercuje naftu i drogu.
XS
SM
MD
LG