Dostupni linkovi

Obračun sa novinarima postao matrica ponašanja u Crnoj Gori


Tufik Softić
Tufik Softić
Gotovo je mjesec od kada je istraživačkom novinaru Tufiku Softiću u dvorište njegove kuće u Beranama bačena bomba a konkretni rezultati istrage joše se ne naziru,dok je njegovo brutalno prebijanje od prije šest godina gotovo palo u zaborav. Iako nadležni ponavljaju deklarativnu priču kako im je rasvjetljavanje napada na novinare prioritet, brojni neriješeni slučajevi ukazuju na ogroman raskorak između obećanja i rezultata.

"Nemam apsolutno nikakvu informaciju o tome u kom pravcu ide istraga i pored sve deklarativne volje koja je stigla od policije", kaže nam novinar lista Vijesti i nedjeljnika Monitor Tufik Softić, u čije kućno dvorište u Beranama su nepoznate osobe 11. avgusta bacile eksplozivnu napravu.

Taj, kao i nerasvijetljeni slučaj od prije šest godina kada je Softić, opet ispred svog doma, brutalno pretučen, najilustrativnije govore o tome koliko je opasno baviti se istraživačkim novinarstvom u Crnoj Gori, posebno onim koje raskrinkava kriminal i korupciju.

U međuvremenu sa visokih državnih adresa stižu poruke kako im je istraga napada na pripadnike sedme sile prioritet, kako je to u nedavnom razgovoru sa predstavnicima novinarskog sindikata poručio ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević. Sastanku je prisustvovala i novinarka Monitora Milena Perović Korać.

"Mi smo tokom sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova iznijeli jasan stav da je Crna Gora mala zemlja u kojoj nije toliko teško otkriti bacača bombi ili napadače na medije i saglasili smo se da postoji nekažnjivost napada na medije zbog čega su prvenstveno krivi istražni organi jer su oni ti koji treba da rasvijetle te napade", kaže Milena Perović Korać.

Advokat Branislav Lutovac, pravni zastupnik lista Vijesti, čiji su novinari i imovina prethodnih godina najčešće bili na udaru, konstatuje kako slučaj Softić samo potvrđuje kako su obračuni sa nezavisnim novinarima i medijima u Crnoj Gori postali matrica ponašanja.

Branislav Lutovac
Branislav Lutovac
"U kriminalistici postoji pravilo da ako se zločin ne otkrije onda se daje šansa učiniocu da ga ponovi. U ovom slučaju to je tako i urađeno. Uvijek kada su na tapetu novinari nezavisnih medija i kada se krivična djelo prema njima čini, nikada do sada nijesam vidio da se to efikasno i na vrijeme otkrije”, kaže Lutovac.

Na pitanje kako tumači to što istraga napada na njega teče sporo, te ko je opstruira, u čije interese je takao, a kome najviše zamjerio, Tufik Softić odgovara:

"Ne znam precizno u čije sam interese takao, jer pišem o svemu, a o kriminalu ponajviše, privrednom posebno. Tako da mogu samo da nagađam. Najlakše je očigledno pokazati deklarativnu volju, teško je uraditi nešto na djelu i vjerujem da je osnovni problem u Crnoj Gori nedostatak političke volje da se rješavaju ovakve stvari."

Napadi kreirani iz vrha

A da će te volje biti i da će nadležni državni organi, policija i tužilaštvo konačno početi da rade svoj posao, skeptična je novinarka Monitora Milena Perović Korać.

Sumnju potkrepljuje primjerima nerazriješenih napada na Tufika Softića ali i novinarku lista Vijesti Oliveru Lakić, kojima je zajedničko to što su pisali o sumnjivim biznisima i spregama kriminala i politike, odnosno o vezama ljudi sa one strane zakona sa strukturama u vlasti.

"U ovoj atmosferi sve češćih napada na novinare, u trenucima kada govorimo o 'crnim trojkama', nekakvim parapolicijskim odredima koji su napadali opozicionare i novinare, očigledno pod kontrolom vrha policije i nadređenih, teško da će se takve stvari preko noći promijeniti. Jednostavno na vrhu vlasti ne postoji želja već je očigledno da su ti napadi kreirani i kontrolisani od onih koji su radili u vrhu policije ili su trenutno u vrhu države”, smatra Milena Perović Korać.

Advokat Branislav Lutovac ipak je optimista da dolazi vrijeme kada će zaštita novinarskih sloboda biti prioritet za društvo koje stremi vrijednostima evropske demokratije.

"Neotkrivanje učinilaca krivičnih djela protiv nezavisnih novinara je nedopustivo u svakom demokratskom društvu i tome jednom treba stati na kraj! Valjda Crna Gora kao država koja preferira ulazak u EU ima toliko snage da može da pronađe počinioce tako gnusnih djela. Ipak nijesam izgubio svaku nadu da ovdje možemo da napravimo preokret u tom pravcu”, zaključuje Lutovac.
XS
SM
MD
LG