Dostupni linkovi

Obračun s ekstremistima u njemačkoj vojsci


Vojnici njemačkih oružanih snaga Bundeswehr tijekom antiterorističke vježbe BWTEX (Baden-Wuerttembergische Terrorismusabwehr) 2019. na vojnom poligonu njemačkih oružanih snaga u blizini grada Stetten am kalten Markt, Njemačka, 19. listopada 2019.
Vojnici njemačkih oružanih snaga Bundeswehr tijekom antiterorističke vježbe BWTEX (Baden-Wuerttembergische Terrorismusabwehr) 2019. na vojnom poligonu njemačkih oružanih snaga u blizini grada Stetten am kalten Markt, Njemačka, 19. listopada 2019.

Christof Gramm smijenjen je s mjesta direktora njemačke vojne kontraobavještajne službe (Militärischer Abschirmdienst - MAD), saopćilo je Ministarstvo obrane (Bundesministerium der Verteidigung – BMVg).

Gramm je Savezni ured za vojnu zaštitnu službu, kako se on formalno naziva, vodio od 2015. godine, a idućeg će mjeseca ići u prijevremenu mirovinu. Nasljednik tek treba biti imenovan, a prvi put u povijesti bi na čelo ove, i općenito jedne od tri obavještajne agencije, mogla biti imenovana žena.

Problem postao opasan?

Vojna kontraobavještajna služba MAD djeluje u zemlji i inozemstvu. Zadatak joj je spriječiti špijunažu i sabotažu u njemačkim oružanim snagama Bundeswehru. Da bi to učinio, MAD između ostalog provjerava vojnike na ekstremističke stavove i aktivnosti. Istražitelji MAD-a svake godine izvrše više od 50.000 sigurnosnih provjera.

Tokom misija u inozemstvu istražitelji MAD-a provjeravaju partnere na licu mjesta, ali također surađuju s inozemnim službama kako bi dobili ili razmijenili informacije o protivnicima, poput talibana u Afganistanu. MAD također štiti njemačke vojnike u misijama u inozemstvu - ali samo unutar kampova Bundeswehra. Uz to, osigurava projekte koji se tiču naoružanja i lokacije njemačke vojske.

Smjena šefa njemačke vojne kontraobavještajne službe došla je nakon niza skandala u koje su bili uključeni ekstremisti krajnje desnice u njemačkoj vojsci. The New York Times ocjenjuje da je ova smjena signal da su se, nakon godina zanemarivanja, politički čelnici odlučili suočiti s problemom koji je postao preopasan.

Tokom pet godina Gramma na čelu MAD-a, broj ekstremnih krajnjih desničara u vojsci, od kojih su neki gomilali oružje i eksploziv, alarmantno se umnožio. Ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer raspustila je prije tri mjeseca jednu od četiri borbene čete u njemačkim elitnim specijalnim snagama (Kommando Spezialkräfte - KSK), jer se smatralo da je ispunjena ekstremistima.

Istražitelji su otkrili mnoštvo nacističkih suvenira i veliki arsenal ukradene municije i eksploziva na imanju vodnika koji je u KSK službovao od 2001. Nekoliko vojnika u njegovoj četi je, prema izjavama svjedoka, pozdravljalo nacističkim pozdravima Adolfu Hitleru i pjevalo nacističke pjesme na jednoj zabavi.

Iz KSK-a je nestalo oko 48.000 metaka i 62 kilograma eksploziva. MAD je vodio istragu nad više od 600 vojnika zbog krajnje desničarskog ekstremizma. Međutim, unatoč nizu unutarnjih reformi, vojna kontraobavještajna služba nije uspjela u svojoj misiji, smatraju njemački mediji i političari. Krajnji desničari infiltrirali su se i u tu obavještajnu službu pa je otkriveno i curenje povjerljivih materijala o spomenutoj istrazi, navodi The New York Time.

“Došli smo do tačke kada se mora nešto uraditi na brz i radikalan način”, naglasila je ministrica obrane Annegret Kramp-Kareenbauer nakon raspuštanja spomenute jedinice KSK.

Bundestag je vodio i vlastitu istragu o MAD-u. Kako je objavio Deutsche Welle, izvještaj parlamentarnog nadzornog tijela otkrio je dodatne strukturne slabosti, a vojna kontraobavještajna služba MAD je optužena da nije dovoljno koristila dostupne obavještajne podatke i metode, poput promatranja ili prikupljanja podataka putem doušnika.

Inspektori Bundestaga tvrdili su i da agencija ne surađuje s Uredom za zaštitu ustavnog poretka (Landesbehörde für Verfassungsschutz – LfV, sigurnosna služba zadužena za unutarnju sigurnost).

“Naš je cilj da vojna protuobavještajna služba zaista postane vrhom borbe protiv ekstremizma, posebno protiv desničarskih ekstremista. U tu se svrhu mora proširiti suradnja MAD-a s drugim agencijama”, naglasila je ministrica obrane Kramp-Kareenbauer u intervjuu za TAZ am Wochenende.

List Spiegel je objavio i dijelove oproštajnog pisma Christofa Gramma, za koje tvrdi da je napisano prije njegovog umirovljenja, a koje je uputio uposlenicima njemačke vojne kontraobavještajne službe.

Spiegel navodi da je Gramm u pismu bio objektivno precizan, u dijelovima i gorko ironičan, ali i da je on sam bio previše intelektualna osoba za takav posao i za spletke u vojsci te da je očekivao otkaz svakog dana. Između redaka, navodi Spiegel, čita se puno frustracija dužnosnika koji priznaje greške, ali sebe vidi kao žrtveno janje za politiku.

Kad je započeo mandat 2015. godine MAD je smatran beznadno intrigiranim i paraliziranim spletkama. Čak su i generali između sebe šaputali da se vojna kontraobavještajna služba više bavi zataškavanjem nego rješavanjem sumnjivih slučajeva desničarskih ekstremista. Gramm je uvijek poricao da u trupama postoje desničarske ekstremističke mreže, iako su već postojale dokazane međusobne veze između desničarskih ekstremističkih vojnika, a koje je MAD nadzirao. Gramm u pismu čije dijelove je objavio Spiegel tvrdi da će za reformu MAD-a trebati strpljenja.

“Predvidljivo je da će se politički pritisak na MAD u borbi protiv desničarskog ekstremizma u bliskoj budućnosti znatno povećati”, piše on. Zapravo, ministrica hitno treba uspjeh u borbi protiv desničarskih struktura, uostalom, nakon skandala oko elitne jedinice KSK, govorila je o “željeznoj metli” koja bi trebala naglo stati na kraj ekstremističkom duhu.

Ministrica obrane Annegret Kramp-Kareenbauer zahvalila je Grammu što je dosad “reforme vodio sa strašću. Ali sada je potrebna 'dodatna dinamika'”.

Iako još nije objavljeno tko bi mogao naslijediti Gramma, Spiegel navodi da je jedna advokatica ušla u uži izbor te da bi se za osoblje vojne kontraobavještajne službe mogao dogoditi “mali politički puč” jer žena nikada nije bila na čelu jedne od tri njemačke tajne službe – Savezne obavještajne službe (Bundesnachrichtendienst – BND, zadužena za djelovanje u inozemstvu) Savezni ured za borbu protiv kriminala (Bundeskriminalamt - BKA, zadužen za djelovanje u zemlji) ili Saveznog ureda za vojnu zaštitnu službu (Militärischen Abschirmdienst – MAD).

“Rasno profiliranje”

Tokom proteklih 16 mjeseci teroristi krajnje desnice ubili su političara Waltera Lübckea koji je podržavao migrante i izbjeglice, što je prvo ubojstvo nekog njemačkog političara od 1970-ih godina. Krajnji desničari, neonacisti napali su sinagogu u Halleu u oktobru 2019. Osim toga, u tom razdoblju ubijeno je devet imigranata i potomaka imigranata.

Euroactiv navodi da bi desničarski ekstremizam u njemačkim policijskim snagama mogao bi biti još veći problem nego što se u početku mislilo. Od 2017. godine istražena su 104 pripadnika policijskih snaga Sjeverne Rajne-Vestfalije zbog sumnje da zastupaju desničarske ekstremističke stavove.

Početkom septembra 2020. otkriveno je nekoliko policijskih chat grupa na aplikaciji WhatsApp, gdje su policajci dijelili neonacističke i rasističke poruke, poput slika svastika i nacističkog lidera Adolfa Hitlera, montiranih slika migranata u plinskim komorama i slično.

Rafael Behr, profesor na Policijskoj akademiji u Hamburgu, kazao je za WDR da pretpostavlja kako “takve chat grupe postoje u skoro svim gradovima i agencijama”.

Sve veća zabrinutost zbog “sistemskog rasizma” navela je neke da preispitaju ponašanje njemačke policije pa je zatraženo provođenje studije o “rasnom profiliranju” koje navodno provodi policija. Potpisana je i peticija koja je sakupila desetke hiljada potpisa pa se o takvoj studiji mora raspravljati u Komisiji za predstavke njemačkog parlamenta Bundestaga, iako njemački ministar policije Horst Seehofer tvrdi da takva studija nije potrebna jer takva praksa profiliranja nezakonita.

Evropsko vijeće protiv rasizma i netolerancije (European Commission against Racism and Intolerance ECRI) Vijeća Evrope, “rasno profiliranje” definira kao “upotrebu policije, bez objektivnog i razumnog opravdanja, da na osnovu rase, boje kože, jezika, religije, državljanstva ili nacionalnog ili etničkog porijekla provodi aktivnostima kontrole, nadzora ili istrage”. Konkretnih podataka o ovoj praksi nema, ali je ECRI je u martu objavio izvještaj u kojem se tvrdi da postoje snažni dokazi o tome.

XS
SM
MD
LG