Dostupni linkovi

Oborci kod Donjeg Vakufa: Potraga za tijelima Prijedorčana


Institut za nestale osobe BiH i državno Tužiteljstvo pokrenuli su prekopavanje njiva Hasana i Rašida Balihodžića u Oborcima kod Donjeg Vakufa sumnjajući da su na njima ukopana tijela ubijenih Bošnjaka iz Prijedora koji su krenuli autobusima na razmjenu u Turbe kod Travnika 1992. godine. Navodno je tu lokciju otkrio jedan Srbin koji je bio svjedokom događaja.

Mještani Oboraca okupili su se u četvrtak kako bi pratili prekopavanje njiva, jer se sumnja da u njima leže tijela ubijenih Bošnjaka iz Prijedora. Oni nisu ništa znali o ovom zločinu.

"Čuli smo da se nalazi nešto, a sad, dok se ne otkrije – i mi sami ne znamo. Da li je ili nije – ne znamo ništa. Vidjet ćemo. Volio bih da se sazna", kaže Vahid Rujanac.

RSE: A rekli ste da je u blizini bio njihov štab.

Vahid: Ko je ovdje bio u štabu? Tu je moje oružje oduzeto.

"Prije desetak dana sam saznao preko medija, ništa konkretno. I za mene je ovo baš iznenađenje, nevjerica, ne mogu da vjerujem da je to tako. Ako jeste, čudim se onim ljudima koji nešto više znaju, da neće da kažu"
, navodi Abdulah Orlović.

Od predsjednika mjesne zajednice Oborci Refika Balihodžića doznali smo da i oni tragaju za deset nestalih osoba tijekom rata o kojima se ništa ne zna.
  • Slika 16x9

    Srećko Stipović

    Diplomirao žurnalistiku na FPN "Veljko Vlahović" u Sarajevu 1987. godine. Novinarstvom se bavi od 1981. godine, a surađivao u mnogobrojnim časopisima diljem bivše Jugoslavije. Sa RSE počeo suradnju 2003. godine.

XS
SM
MD
LG