Dostupni linkovi

Obnovljivi izvori energije nisu neiscrpni


Vjetrenjače, ilustrativna fotografija
Evropska unija kroz projekat nazvan DELTER, čiji su rezultati nedavno promovisani, pomogla je Bosni i Hercegovini da odgovori na obaveze preuzete potpisivanjem Sporazuma o energetskoj zajednici.

Korištenje obnovljivih izvora i energetska efikasnost, jedan su od strateških ciljeva EU, a čijom se primjenom se mogu postići velike uštede. Da je budućnost u obnovljivim izvorima energije već dvije godine uz pomoć Evropske unije promovišu brojne bh. općine. Kroz projekat nazvan DELTER, čiji su rezultati nedavno promovisani, pružena je potpora zemlji da odgovori na obaveze preuzete potpisivanjem Sporazuma o energetskoj zajednici. Amila Saleš, glasnogovornica projekta.

„Projekat je svoj rad proširio na teritorij cijele Bosne i Hercegovine direktno radeći sa 21 opštinom, uključujući oba entiteta i Distrikt Brčko. Riječ je o tehničkoj podršci Bosni i Hercegovini kako bi ona uspjela ispuniti svoje zadatke koje je dobila samim tim što je potpisnica Energetske zajednice Jugoistočne Evrope.“

Projekat je obuhvatio četiri segmenta, a neke od njih izdvaja vođa tima Peter Brask.

„U okviru projekta bavili smo se pružanjem podrške projektu, velikim investicijama koje se odnose na energetsku efikasnost. Također smo podržali razne vrste obuke, a imaju za cilj da se pruži pomoć u vezi s energetskom efikasnošću. U okviru projekta smo imali i jednu pravnu komponentu koja se odnosi na zakonodavstvo, odnosno, izrađeno je zakonodavstvo koje se odnosi na energetsku efikasnost na nacionalnom nivou, a zakonodavstvo je prilagođeno i na nivou entiteta.“

U projekat je kroz IPA fond uloženo 2.500.000 eura, te još dodatnih 400.000 koji bi trebali biti uloženi u implementaciju demonstracionih projekata. Šta to zapravo znači vidljivo je na primjeru Dječijeg vrtića Vitez. Na osnovu raspisanog konkursa za studente arhitektonskih fakulteta u Sarajevu i Banjaluci čija je tema bila sanacija objekta, kako u građevinskom tako i energetskom smislu, predstavljeni su radovi studenata koji su i više nego zadovoljili kriterije.

„Svaki od tih izloženih radova imao je svoj unikatan pristup problemu, a prvonagrađeni je zadovoljio kriterije definisane od strane konkursa, a to je racionalnost – jer smo odmah imali na umu da bi nagrađeni projekat morao biti jedno racionalno izvodljivo rješenje, s kojim bi i zajednica i dječji vrtić dobio jedan proizvod s kojim može nastaviti dalje, prema realizaciji“, kaže koordinator konkursa Mensur Demir.

Dio sredstava usmjeren je i na obnovu objekata, naročito školskih prostora, kako bi se ostvarile uštede energije. Tako je Opština Zvornik zahvaljujući Delter projektu u fazi završetka rekonstrukcije krova OŠ "Sveti Sava". Biće zamijenjena i stolarija na školi, a za šta bi se iz DELTER projekta trebalo izdvojiti oko 50.000 eura.

BiH, kao zemlja koja je izuzetno bogata obnovljivim izvorima energije, također mora biti svjesna i toga da oni ipak nisu neiscrpni. I na ovaj su segment, odnosno uticaj na svijest građana, mislili u EU. Tako je nastala i pjesma “Stvarno nije teško”, čiji autor banjalučki umjetnik Đurica Štula, poznatiji kao Grof Đuraz kaže.

„Radi se o pjesmi edukativnog karaktera, koja bi trebala u ljudima da probudi svijest da, bez obzira što se kod nas busaju u prsa, 'imamo vode', 'imamo struje' – da to sve jednom može nestati i da to treba racionalno koristiti. Tekst pjesme je i pisan tako da nosi konkretnu poruku, počev od onih banalnih stvari kao što su zavrtanje česme dok se peru zubi, ili gašenje svjetala u prostorijama u kojima se ne boravi, do regulacije temperature u stanovima zimi, gdje su ljudi navikli kod nas u gaćama hodati, a valjda zimi treba obući neki džemper. Zaista bih volio da to nekako dođe do što većeg broja mlađe populacije – djece u vrtićima, osnovnim školama, kod kojih se to može prije urezati u svijest, pa da se stvori jedna ekološki osvještena populacija u našoj zemlji. To je bio neki moj lični motiv da to radimo", kazao je.

VIDEO: Grof Đuraz - Stvarno nije teško
  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada 'Global Human Rights Award' i Unije novinara BiH 2003. godine.

XS
SM
MD
LG