Dostupni linkovi

Obnovljeni letovi Beograd - Zagreb nakon 23 godine


Avio linija Beograd – Zagreb uspostavljena je posle 23 godine. Prvi put od 1991, rata u bivšoj Jugoslaviji, sankcija, zahladnelih odnosa Hrvatske i Srbije, u petak ujutro avion Er Srbije sleteo je na zagrebački aerodrom.

„Erbas 319“ sa imenom tenisera Novaka Đokovića, prvi avion u floti Er Srbije, na Pleso je stigao nešto posle devet sati gde je dočekan tradicionalnim pozdravom vodenim topovima. Let sa oznakom JU 230, na kom su bili novinari i poslovni ljudi, iz Beograda je u polasku kasnio 40 minuta ali to nije uticalo na zadovoljstvo obe strane zbog konačnog uspostavljanja vazdušne veze između glavnih gradova Hrvatske i Srbije.

Po povratku na Aerodrom Nikola Tesla, putnici sa prvog leta Zagreb-Beograd rekli su novinaru RSE Ognjenu Zoriću da im ova linija puno znači.

Er Srbija do sada je imala sezonske letove za Dubrovnik, Split i Pulu, a samo prošlog leta do ovih atraktivnih turističkih destinacija prevezeno je 50.000 putnika.

Dane Kondić, generalni direktor Er Srbije, rekao je da je sve veća tražnja za putovanja između Beograda i Zagreba.

“Vazdušni most izmedju ova dva glavna grada je ponovo uspostavljen. Ponosimo se što smo u prilici da doprinesemo približavanju stanovništva i privreda dveju zemalja", izjavio je Kondić.

Prva očekivanja su da će novouspostavljena linija za Zagreb doprineti razvoju bilateralne trgovine i turizma, ali ona svakako ima i simbolički značaj posle prekida vazdušnog saobraćaja 1991.

Reditelj Stevan Filipović kaže za RSE da je kultura odavno obnovila mostove između Hrvatske i Srbije, ali da je vazdušni most svakako bitan detalj za još bolju komunikaciju.

“Ovo je jedna praktična i konkretna stvar, samo jedan od koraka koji su neophodni. To je neki minimum, jer nenormalna je situacija u kojoj ne postoji takva veza između Beograda i Zagreba. Posle svega što se dešavalo ovo je i simbol neophodne saradnje. Ali na praktičnom nivou, makar na polju kulture, ona već neko vreme funkcioniše na ozbiljnom nivou. Pored toga što je to normalna stvar, zapravo je nemoguće da stvari drugačije funkcionišu. To je zapravo bio jedan kulturni prostor, celo područje bivše Jugoslavije. I te jezičke, kulturne i istorijske veze srećom nije moguće tako lako pokidati.”

Na liniji Beograd–Zagreb svakodnevno će biti obavljana po dva leta u oba smera. Prvi let između glavnih gradova Srbije i Hrvatske obavio je “Aeroput” u februaru 1928. godine, a nacionalna kompanija JAT posle Drugog svetskog rata ponovo ih je uspostavila u aprilu 1947. i održavala sve do avgusta 1991. kada su prekinuti zbog rata u bivšoj SFRJ.

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG