Dostupni linkovi

Za ubistvo braće Bitići će se ponovo suditi


Apelacioni sud u Beogradu, Foto: Vesna Anđić
Apelacioni sud u Beogradu, Foto: Vesna Anđić
Povodom odluke Apelacionog suda u Beogradu o ukidanju oslobađajuće presude za Sretena Popovića i Miloša Stojanovića koji su bili optuženi da su počinili zločin protiv ratnih zarobljenika Ilije, Agrona i Mehmeta Bitićija 99. godine, braće koja su mučki ubijeni u Srbiji, a čija su tela pronađena u masovnoj grobnici 2001. godine, istražujemo da li obnovljeni postupak može dovesti i do ubica i nalogodavaca.

Slučaj Bitići već skoro deceniju ostaje još jedna nerasvetljen zločin vezan za događaje na Kosovu 99. godine i okončanje rata NATO bombardovanjem. Obnovljeno suđenje, najavljuje ekskluzivno za RSE rođak ubijenih Fatos Bitići koji živi u Americi, dovešće do rasvetljavanja ovog trostrukog ubistva jer postoje svedoci koji će ovog puta reći sve što znaju.

“Biće uhapšeni kirivici i oni koji su ubili moju braću i koji su naredili da se moja braća ubiju. Vlastimir Đorđević, Goran Radosavljević Guri i Obrad Stefanović branili su jedni druge. Na predstojećem suđenju sve će to biti raščišćeno,"
naveo je on.
Biće uhapšeni kirivici i oni koji su ubili moju braću i koji su naredili da se moja braća ubiju. Na predstojećem suđenju sve će to biti raščišćeno, kaže Fatos Bitići.

RSE: Mislite da će svedoci govoriti istinu o tome šta se dogodilo u Petrovom selu?

Bitići: Da, ima nekih svedoka koji će da kažu istinu.

RSE: Vi imate svedoke?

Bitići:
Da.

Dakle, tek se očekuje odgovor na pitanje da li su američki državljani, braća Bitići, inače dobrovoljci, pripadnici tzv. Atlantske brigade koji su se borili na strani OVK, mučki ubijeni iz čiste osvete nakon bombardovanja ili je u pitanju nečiji kapric, a takvih je u tim vremenima bilo, ili pak neka neuspela ideja o razmeni, za sada su pitanja bez odgovora.
Ljudi odaju poštu ubijenoj braći Bitići, Priština, 27. februar 2002.

Zna se da su braća Bitići uhapšena prilikom ilegalnog prelaska granice, da su odslužili 15 dana kazne za taj prekršaj, a zatim da su ih dvojica okrivljenih, pa oslobođenih Popović i Stojanović, kako oni tvrde po nalogu tadašnjeg ministra policije pokojnog Vlajka Stojiljkovića, odveli u Petrovo selo gde su kasnije ubijeni.

Njihova tela nađena su u tom mestu u masovnoj grobnici.

“Mi ne znamo ko su bili nalogodavci, šta je bila ideja, da li u cilju neke razmene, kao u slučaju američkih pilota, pa da se trguje sa Amerikancima... Šta je tu bilo, zašto to nije urađeno, zašto su se odlučili na jedan bezuman zločin... ko je to izvršio, mi to ništa ne znamo”, kaže advokat optuženih Božo Prelević.

Advokat Dragoljub Todorović koji je u ime Fonda za humanitarno pravo bio dve i po godine punomoćnik rođaka ubijenih Fatosa Bitićija kaže:

“To što su priznali Popović i Stojanović, to je krivično delo. To je manja odgovornost nego da su naredili ubistvo ili ga počinili, ali jeste krivična odgovornost. Jer, oni su znali da se njima nešto sprema, čim ih vode 300 kilometara daleko, na vojni poligon, čim ih vezuju, zaključavaju u magacinu, predaju a da nikakav pismeni papir nisu dobili ni da su ih preuzeli, ni da su ih predali.”


Delikatan postupak

Fatos Bitići pratio je suđenje dvojici optuženih i kaže, bilo mu je jasno da ključni svedoci nisu smeli da kažu šta znaju.

“Svedoci su u to vreme imali pretnje. Glavni svedoci. Ja sam bio prisutan. Uživo sam to gledao”,
tvrdi Bitići.

Prelević ne veruje da će obnovljeni postupak protiv njegovih klijenata pomoći u rasvetljavanju ubistva braće Bitići.

“Paralelno teče istražni postupak koji pokušava da nađe nalogodavce, a koliko ja vidim, to dosta teško ide. Okrivljenima u predmetu Bitići veoma odgovara da se pronađu i nalogodavci i izvršioci jer bi to dodatno uticalo da se ponovi oslobađajuća presuda”, naveo je Prelević.
Ja sam pesimista povodom obnovljenog postupka osim ako se ne pojavi neki svedok, kaže Dragoljub Todorović.

“Ja sam pesimista osim ako se ne pojavi neki svedok”, kaže Dragoljub Todorović o tome da li ponovljeno suđenje može dovesti do ubica.

A baš novog svedoka, kao što ste čuli na početku priloga, brat ubijenih, najavljuje.
Odluka Apelacionog suda za advokata Prelevića je iznenađujuća, za advokata Todorovića, pak ohrabrujući znak.

“Postupak je veoma delikatan, pre svega zato što se radi o američkim državljanima. Da se ne radi o američkim državljanima, skoro sam siguran da se Tužilaštvo ne bi dalje žalilo, a kamoli da bi došlo do ukidanja presude”,
ocenjuje Prelević.

”Ovo Apelaciono veće kojim predsedava Siniša Važić je donelo dosta dobrih odluka. Ranije je Vrhovni sud ukidao svaku presudu kojom je osuđen ratni zločin. Znate, ovde odgovara 90 od sto Srba, a oni stalno traže paritet. Jure Jurušića, pa Ganića, pa neke Albance...A sad, kada je došao Važić mnoge presude su potvrđene , mnoge oslobađajuće su ukinute. Ova odluka Apelacionog suda je ohrabrujuća”,
kaže Todorović.

Na Kosovu, recimo na kraju, vest o ukidanju oslobađajuće presude i ponovnom suđenju nije dobila bog zna kakav publicitet rekao nam je Bekim Bljakaj, šef Kancelarije Fonda za humanitarno pravo u Prištini.

“Nema nekih komentara, dato je samo kao vest u glavnim novinama. I to na 13. strani, pa na 8. strani...”, rekao je Bljakaj.

Ipak, on smatra da je ova odluka vazna.

“Ja sam lično, kao neko ko se bavi ljudskim pravima, ohrabren ovom odlukom”,
kaže Bljakaj.

Zna se da su u Petrovom selu ordinirali pripadnici JSO-a i njihov šef Milorad Ulemek Legija.
XS
SM
MD
LG