Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obnova plovnog puta Save i Luke Brčko


Most na Savi
Predstavnici Vlade Brčko distrikta, resornih entitetskih i državnog ministarstva, Svjetske banke u BiH, te i predstavnici iz Republike Hrvatske i Srbije, u Brčkom su razgovarali o obnovi plovnog puta rijeke Save i revitalizaciji Luke Brčko. Ovaj međunarodni projekt vrijedan 29 milijuna dolara financirat će se kreditnim sredstvima Svjetske banke, koja bi u septembru ove godine trebala odobriti novac za implementaciju projekta

Brčanski gradonačelnik Anto Domić kazao je kako Brčko distrikt ima sreću da se nalazi na plovnom putu rijeke Save čijom će obnovom korist osim te lokalne zajednice imati i tri zemlje regiona. Izrazio je zadovoljstvo što je to prepoznala i Svjetska banka ponudivši kredit Bosni i Hercegovini pod izuzetno povoljnim uvjetima.

„U ovom trenutku govorimo o oko 29 milijuna dolara povoljnih kreditnih sredstava za Bosnu i Hercegovinu kako bi se neka od ovih pitanja riješila. Naravno, ovo pitanje plovnosti rijeke Save radi se u suradnji sa Republikom Srbijom, Republikom Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom. Svaka od ovih država ima svoj udio i u troškovima“, naveo je on.

U Brčkom je razgovarano i o projektu revitalizacije Luke Brčko koja bi trebala biti okosnica razvitka gospodarstva cijele Bosne i Hercegovine. Za ovaj projekt neophodno je osigurati 8,5 milijuna dolara.

„Ti projekti bi omogućili da luka u Brčkom postane konkurentna luka, da bude jedna vrsta razvojne lokomotive, ne samo Brčko distrikta nego i Bosne i Hercegovine. Za tu namjenu predviđeno je oko osam i po milijuna dolara.“

Šefica Svjetske banke za BiH Anabela Abreu kazala je da se ovdje radi o veoma važnom međunarodnom projektu u kojem sudjeluju tri države i Brčko distrikt, te da u naredna tri mjeseca treba dosta toga usuglasiti.

„Treba se odrediti mehanizam implementacije koji će koordinirati stvari ispred Brčko distrikta i Federacije, a da se sve to može iskoordinirati sa predstavnicima iz Hrvatske i Srbije.“

Anabela Abreu dodala je da će Europska unija za implementaciju ovog projekta izdvojiti sedam milijuna dolara.

„Većinom će ta sredstva biti usmjerena na deminiranje područja rijeke i same rijeke, jer bez deminiranja rijeka ne može biti plovna. Isto tako, sredstva će biti usmjerena i na procjenu životne sredine.“

Implementacijom projekta plovnost rijekom Savom će biti oko 500 kilometara, korist će imati gospodarstvo triju država, transport roba pojeftiniti, a projekt će imati pozitivan utjecaj i na životni okoliš.
  • 16x9 Image

    Zoran Matkić

    Završio Fakultet političkih nauka u Sarajevu 1984. godine. Kao novinar radio za mnoge pisane i elektronske medije u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Njemačkoj. Dopisnik RSE od 1997.

XS
SM
MD
LG