Dostupni linkovi

Vlašić: Obilježena 21. obljetnica masakra na Korićanima


Vlašić: Obilježena 21. obljetnica masakra na Korićanima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Vlašić: Obilježena 21. obljetnica masakra na Korićanima

U povodu 21 obljetnice zločina nad bošnjačkim i hrvatskim civilima na Korićanskim stijenama na Vlašiću u srijedu je održan je komemorativni skup u organizaciji Udruge Izvor, te udruge logoraša iz Kozarca.

Umjesto da kao prognanici stignu do Travnika srpska milicija izvela je prijedorske muškarce iz autobusa i strijeljala ih. Od oko 150 muškara pronađeni su DNA 118 žrtava. Identificirano i ukopano tek 55 žrtava zločina. Haški i sud BiH pravomoćno osudili na zatvroske kazne sedmoricu zločinaca.

Ni nakon 21 godine od zločina koji su počinile srpske snage nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, mnogi još uvijek nisu našli svoj smiraj.

„Nažalost, radi se o broju 118 DNA nalaza na osnovu najčešće sitnih dijelova kostiju.U nekim slučajevima radilo se samo o zubu koji je samljeven u procesu izdvajanja DNA. Znači imamo 118 imena žrtava za koje je nesporno da su ovdje ubijeni“, kaže Edin Ramulić iz Udruženja Prijedorčana Izvor.

U tijeku identifikacije tek je 55 posmrtnih ostataka bilo dovoljno da se porodice odluče na ukop. Sabahudin Garibović imao je sreću da nije izveden pred streljački stroj:

„Tako da sam ostao i nisam izašao - igrom slučaja nas sedam je ostalo u autobusu. Poslije toga su iz šlepera koji su išli iza nas prebacili žene i djecu i napunili taj autobus i nastavili dalje“, sjeća se Garibović.

Već 12 godina na mjesto zločina na Korićanskim stijanam dolazi i Zumra Zaimović koja je izgubila sina jedinka:

„Dolazim svake godine. Ništa nisam našla. Niti jednu kost. Čini mi se da bi mi bilo lakše da nađem, pa da sahranim, da znam gdje je mezar, da mogu proučiti fatihu. Ali od toga nema ništa. Čovjek živi sa tugom. Legnem sa tugom, ustajem sa tugom“, priča Zumra Zaimović.

Za zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima na Korićanskim stijenama Haški tribunal i Sud BiH izrekli su pravomoćne zatvorske kazne sedmorici optuženika.

U znak sjećanja na žrtve zločina Prijedorčani su proučili fatihu, te bacili dvije stotine crvenih karanfila u provaliju gdje su skončale nedužne žrtve.
  • Slika 16x9

    Srećko Stipović

    Diplomirao žurnalistiku na FPN "Veljko Vlahović" u Sarajevu 1987. godine. Novinarstvom se bavi od 1981. godine, a surađivao u mnogobrojnim časopisima diljem bivše Jugoslavije. Sa RSE počeo suradnju 2003. godine.

XS
SM
MD
LG