Dostupni linkovi

Obilježen Dan državnosti BiH


U Bosni i Hercegovini je 25. novembra obilježen Dan državnosti, koji se, kao i drugi državni praznici u toj zemlji, obilježava samo u pola države.

U Federaciji BiH su zbog Dana državnosti nedjelja i ponedjeljak proglašeni neradnim danima, dok se u Republici Srpskoj taj dan ne obilježava.

Podsjećamo, na ovaj dan prije 69 godina u Mrkonjić Gradu je održano zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) na kojem je obnovljena državnost Bosne i Hercegovine.

Na zasjedanju ZAVNOBiH-a je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja "nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska", bude "zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata".

Potvrđivanjem istorijskih granica koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, BiH je tada postala jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.
Državnost BiH je obnovljena 20. maja 1992. godine, kada je ispred sjedišta UN-a na Ist Riveru u Njujorku postavljena zastava Bosne i Hercegovine.

Dan ZAVNOBiH-a obilježen je i u Mrkonjić Gradu, no mnogo skromije nego proteklih godina.

Na svečanoj ceremoniji prisustvovali su predstavnici SABNOR-a BiH i RS, te građani iz svih dijelova BiH.Položeni su vijenci ispred zgrade muzeja u kojem je održano zasjedanje ZAVNOBiH-a.
  • 16x9 Image

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG