Dostupni linkovi

Obilježen Dan antifašističke borbe


Brezovica
Uz poruku kako antifašizam nije prigodna manifestacija jednom godišnje, i kako antifašizam jest i ostaje trajna vrijednost hrvatskog Ustava i hrvatskog društva u šumi Brezovica nedaleko od Siska, gdje je na današnji dan pred 73 godine osnovana prva partizanska postrojba u Hrvatskoj - Prvi sisački partizanski odred - u nedjelju je obilježen Dan antifašističke borbe.

"Bilo je riječi o tome da se krivotvori i zaboravlja povijest i da se devastira spomenike antifašističke borbe, ali mi smo tu i mi smo dokaz da se ta povijest neće krivotvoriti i da se neće zaboraviti. Ali, činimo li dovoljno?", upitao se hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Govoreći okupljenim političarima ljevice, lijevog i desnog centra, Josipović je postavio još jedno pitanje: "Pitam sve nas, pitam njih, pitam sebe - kada odemo s ovog skupa, možemo li zaboraviti gdje smo bili i o čemu smo govorili, i sutra u stranačkim prostorijama zagovarati nešto drugo od onoga što smo danas čuli i o čemu smo govorili?"

Jer, kazao je Josipović, postoje sugrađani koji misle drugačije, što je dio demokracije.
Zoran Milanović i Ivo Josipović
Zoran Milanović i Ivo Josipović
"Ali, nisu oni krivi što antifašistički spomenici uklonjeni s gradskih trgova početkom devedesetih nisu vraćeni, nisu oni krivi zato što udžbenici povijesti možda nisu onakvi kakvi bi trebali biti, nisu oni krivi što neki puta nedostaje sredstava za afirmaciju antifašizma. Krivi smo mi ovdje! I zato, poštovane dame i gospodo, drugarice i drugovi, visoki dužnosnici, gradonačelnice i gradonačelnici, sutra je radni dan! Sutra je ponedjeljak, vratimo se u svoje urede i radimo ovdje o čemu danas govorimo", poručio je hrvatski predsjednik.

To je, među ostalim, bio Josipovićev odgovor i na to što je za nedavnu krađu partizanskog spomenika maknutog iz centra Siska pred 20 godina, a potom premještenog u šumu Brezovica pored impozantnog spomenika Prvom sisačkom partizanskom odredu - sisačka SDP-ova gradonačelnica Kristina Ikić Baniček okrivila HDZ-ovu odluku otprije dvije decenije.

Josipović je hrvatskim građanima čestitao Dan antifašističke borbe, nazivajući ga jednim od najvažnijih dana hrvatske povijesti.

"Ustati tada, pod vodstvom Josipa Broza Tita bilo je časno, a to što je upravo jedan Hrvat stajao na čelu partizanskog pokreta, najbolji je odgovor onima koji iz raznih razloga izjednačavaju hrvatstvo s ustaštvom", poručio je šef države.

Premijer Zoran Milanović u svom je istupu ustaški pokret nazvao "greškom za koju uvijek treba reći - s tim na s ne povezujte jer mi s time nemamo veze!", dok je partizanski pokret nazvao patriotskim, slobodarskim i ljudskim. On je uz Prvi sisački partizanski odred osnovan u lipnju 1941. podsjetio i na Prvi splitski partizanski odred, sastavljen najviše od članova nogometnog kluba "Split", koji se u partizane uputio početkom kolovoza 1941., i gotovo kompletan uskoro izginuo.

Rade Šerbedžija
Rade Šerbedžija
U ime diplomatskog zbora država članica antifašističke koalicije ove je godine govorio poljski veleposlanik u Hrvatskoj Maciej Szimansky, a "šećer na kraju" bile su dvije recitacije glumca Rade Šerbedžije - pjesma vinkovačkog pjesnika strijeljanog 1941. Antuna Martinovskog Babe "Oprosti mi majko što ljubim", za koju je Šerbedžija kazao kako je "možda najviše odredila njegova ideološka opredijeljenja" i pjesmu "Herojeva mati" Branka Ćopića. A kada su okupljeni po završetku recitacije tražili bis, Šerbedžija je odgovorio: "Gospodo, gospodo! Kako su rekli premijer i predsjednik, nije vrijeme za bisove, nego da se od sutra radi!"

Pred 73 godine, 22. lipnja 1941. godine grupa sisačkih komunista i simpatizera je na vijest o nacističkom napadu na Sovjetski Savez izišla iz Siska i formirala partizanski odred, kojem je na čelu bio Vlado Janjić Capo. Iako je ovo prva partizanska postrojba u Hrvatskoj i na prostoru tadašnje Jugoslavije, kao datum ustanka u Hrvatskoj slavio se 27. srpnja. 1941, jer je Politbiro CK KPJ odluku o dizanju ustanka donio tek 4.7.1941, pa se bilo kakvu partizansku akciju prije tog datuma ignoriralo.

Pogledajte komentare (8)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG