Dostupni linkovi

Dan Republike Srpske: Čestitke i osude


Obilježavanje Dana RS, Banjaluka, 9. januar 2014.
Obilježavanje Dana RS, Banjaluka, 9. januar 2014.
Bosanskohercegovački entitet RS u četvrtak obilježava svoj Dan i krsnu slavu Svetog arhiđakona Stefana. Obilježavanje dana RS samo potvrđuje duboke podjele u Bosni i Hercegovini i 18 godina od završetka rata. I dok srpski političari iz RS-a slave ovaj datum kao temelj državnosti, za bošnjačke predstavnike u vlasti obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske nije prihvatljivo jer u njima budi sasvim druga osjećanja.

Republika Srpska danas proslavlja svoj Dan u znak sjećanja na 9. januar 1992. godine kada je proglašena Srpska republika BiH.

Predsjednk RS Milorad Dodik u povodu Dana ovog bh. entiteta poručio je da će Republika Srpska postojati i biti sve jača i sa većim stepenom samostalnosti:

„U jednom periodu u okviru BiH, a nakon toga, mi vjerujemo – jer opšti nacionalni i narodni interes koji se iskazuje veoma uporno godinama je samostalnost RS-a“, rekao je Dodik.

Dan Republike Srpske za Bošnjake nije bio prihvatljiv, niti će ikada biti u budućnosti jer ih podsjeća na početak stradanja. Delegat Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Šefket Hafizović kaže da taj datum podsjeća na politiku progona i stradanja:

„Pa 9. januar je, zapravo, početak etničkog čišćenja i progona nesrpskog stanovništva, bošnjačkog prije svega, prvo na prostorima istočnog dijela BiH. To je dan kada su počeli ti zločini, uključujući i završni zločin genocida u Srebrenici. Bošnjaci nikada nisu, niti će ikada prihvatiti - to je sasvim sigurno“, konstatuje Hafizović.

Hafizović ističe da u prilog ovom mišljenju ide i stav Venecijanske komisije Vijeća Evrope, koja je ranije zaključila da je po Zakonu o praznicima RS-a proglašenje 9. januara kao Dana RS-a bilo nadahnuto događajem koji je naročito bitan za samo jedan konstitutivni narod, dok budi bolne uspomene za druge zajednice:

Razglednice koje su stigle na adrese institucija u RS
Razglednice koje su stigle na adrese institucija u RS
„Stav Venecijanske komisije je da je 9. januar diskriminatorski i vjerovatno će na osnovu ovlaštenog apelanta pred Ustavnim sudom BiH u ovoj godini, mi se nadamo, Ustavni sud i zvanično ovaj datum proglasiti neustavnim. Svidjelo se to nekome ili ne, ali taj dan sasvim je sigurno neće biti dan u kojemu će se obilježavati taj entitet“, navodi Hafizović.

Antidejtonski i antiustavno

S obzirom na sve kazne koje su izrečene u Haškom tribunalu inicijatorima i provodiocima ratne politike, obilježavati 9. januara je neprimjereno, smatra Prijedorčanin Behzad Ćirkin, poslanik SDP-a BiH u Narodnoj skupštini RS:

„To mogu da pogledam samo kao jedan slijed jednog fašističkog traga, koji samu RS, koja je određena Dejtonskim mirovnim sporazumom kao dio BiH, negira. Oni koji to slave negiraju i BiH, a i RS u smislu njenog ustavnog nastanka“, kaže Ćirkin.

I potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirević smatra da je 9. januar antidejtonski, antiustavan i neprivatljiv datum. On je zbog toga pozvao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka i garante Dejtonskog sporazuma da reaguju na negiranje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH:

„Neodrživo je i neargumentovano slaviti 9. januar 1992. godine. To je datum kada se formiralo samo jedno nepriznato, nelegalno i paradržavno tijelo unutar BiH. Država BiH ima svoj kontinuitet. On je vrlo jasno izražen u članu 1. Ustava BiH. Entiteti nemaju kontinuitet. Nema nijednog člana, nema nijedne rečenice niti u Dejtonskom mirovnom sporazumu niti u Ustavu BiH koji govori o kontinuitetu entiteta. Dejton, dakle, nije jelovnik iz kojeg će neko uzimati šta mu odgovara, a odbacivati ono što neće“, poručio je Bećirević.

Ove godine, osim dijela predstavnika Vlade Republiek Srbije, na proslavu obilježavanja Dana RS, kao i prethodnih godina, nije došao niko od bošnjačkih političara, ali ni veliki broj predstavnika srpskih opozicionih stranaka.

Za predsjednika Dodika nedolazak političkih predstavnika drugih naroda na obilježavanje Dana Republike je samo njihov lični odnos prema tom danu:

„Nismo ni mi u nekoj ljubavi. Ne volimo ni mi BiH, pa logično je da i ni oni ne vole RS. Ali RS zbog toga neće biti slabija, neće biti lošija - i imaće sigurno dobru perspektivu i dobru poziciju“, poručio je Dodik.

Ovogodišnje obilježavanje Dana RS prati i objavljivanje razglednica sa motivom žrtava iz masovnih grobnica, koje su pristigle na adrese entitetskih institucija.

Nevladine organizacije koje okupljaju žrtve rata u BiH u okviru projekta "Podsjećanje" željeli su, kako ističu, podstaći svijest javnosti, opomenuti i podsjetiti na temelje na kojima je, kažu, izgrađena RS - i osuditi obilježavanje 9. januara, Dana RS.
XS
SM
MD
LG