Dostupni linkovi

Obilježena 27. godišnjica stradanja hrvatskih civila u Grabovici kod Jablanice


Bosnia and Herzegovina - Monument to Grabovica victims killed in war, undated

Polaganjem vijenaca i svetom misom u srijedu 9. septembra je obilježena 27. godišnjica stradanja 33 hrvatska civila koje su u selu Grabovica, između Mostara i Jablanice, u noći s 8. na 9. septembar 1993. godine ubili pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika "Grabovica 93" Josip Drežnjak kazao je kako od 1994. godine nema ništa novoga vezano za istragu i pronalazak tijela ubijenih.

„Zadnja obavijest koju sam dobio u vezi ovog događaja bila je da je umro general Vehbija Karić, čovjek koji je o svemu mnogo više znao i od mene i svih nas, a neki su vjerojatno samo čekali i taj trenutak kad će on otići s ovoga svijeta“, kazao je Drežnjak.

Istaknuo je kako bi za cjelokupno društvo i Bosnu i Hercegovinu bila sramota da Grabovica ostane zločin bez kazne.

„Od 33 ubijena civila imamo samo dva tijela kompletna, a od ostalih, ako je DNK potvrdio da se radi o jednoj koščici, odradili smo sahranu. Sama činjenica da smo s jednog kraja do drugog morali tražiti dijelove tijela ubijenih, govori za sebe kakav je ovo zločin bio“, naveo je Drežnjak.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović kazao je kako se budućnost može graditi jedino na istini.

„Ključna poruka današnjeg susreta je kako se budućnost može graditi samo na istini i na kažnjavanju ratnih zločinaca. Budućnost se nikako ne može graditi na sakrivanju istine i na nekažnjavanju“, istaknuo je Cvitanović.

Među 33 ubijena civila u ovom mjestu 1993. godine bilo je 17 žena i četverogodišnja Mladenka Zadro, dok je najstarija žrtva bio 87-godišnji Marko Marić. Od 33 civila njih 17 se još vodi kao nestalo, a kod većine ubijenih pronađeni su samo dijelovi tijela.

Povodom 27. godišnjice od ovog zločina na svom Facebook profilu obratio se i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Na današnji dan, prije 27 godina, u Grabovici je počinjen ratni zločin protiv 33 ljudi. Kao pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine, stidim se onih koji su počinili ovaj zločin, znajući koliko je pravedna i časna bila borba naše Armije RBiH. Žrtve ovog zločina ne smije se zaboraviti, neka počivaju u miru", napisao je Komšić.

Za zločin u Grabovici Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju pravomoćno je kaznene odgovornosti oslobodio načelnika Glavnog štaba Armije RBiH Sefera Halilovića.

Pred domaćim sudovima u BiH odgovarali su bivši pripadnici Armije RBiH za pojedinačna ubojstva.

Do danas je presuđeno petorici pripadnika Armije RBiH. Na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na deset godina zatvora osuđen je Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić osuđeni na po 13 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG