Dostupni linkovi

Obeleženo 100 godina od prisajednjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji


U Novom Sadu je na Trgu Republike otkriven i spomenik kralju Petru Prvom Oslobodiocu
U Novom Sadu je na Trgu Republike otkriven i spomenik kralju Petru Prvom Oslobodiocu

Svečanom akademijom u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, završen je dvodnevni program proslave prisajedinjenja vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji. Proslavi su prisustvovale zvanice iz svih nivoa vlasti Srbije, ali i iz drugih zemalja regiona i Evrope.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je na akademiji rekao da je prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji “bio prvi korak ka slobodi” i da se “ta sloboda i danas čuva”.

„Sloboda koja je tada izvojevana je doduše u novim i ne manje burnim istorijskim smenama prolazila kroz ogromna iskušenja, ali je sačuvana ne samo kao ideal, već i kao realan okvir u kojem mogu da se ostvare sva druga načela. Mnogo je dezintegracionih sila pokušavalo da odvoji Vojvodinu od Srbije, ali se pokazalo da je sve to bilo uzalud. Vojvodina čvrsto uz svoju maticu još uvek postoji i gleda u budućnost jedino i isključivo kao neodvojivi deo Srbije“, rekao je Mirović i dodao da je pokrajina danas razvijena i da gradi budućnost zajedno sa svima koji ovde žive.

Predstavnici vlasti na otvaranju muzeja
Predstavnici vlasti na otvaranju muzeja

Predsednik Srbije Aleksadar Vučić je rekao da je prisajedinjenje najznačajniji događaj u istoriji Srbije u proteklih dvesta godina.

“Mi danas, u prilikamam u kojima smo se našli, uviđamo da je prisajedninjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji najveća tekovina istorije srpskog naroda u poslednja dva veka, posle ustaničkog oslobođenja Srbije. Prisajednjenjem je ostvaren veliki istorijski san, a san je neprekidan. To je san o srpskom jedinstvu. Danas kada smo kao narod rasejani po čitavom Baklanu u raznim državama i protivpravno oduzetim teritorijama, baš danas nam je taj osećaj celine i doživljaj Srbije kao centralne tačke oslonca i podrške svakom pripadniku našeg naroda i taj ukus slobode, potreban kao retko kada u istoriji”, rekao je predsednik Vučić.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je zajedno sa predsednicom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović učestvovao na obeležavanju stogodišnjice pripajanja Vojvodine Kraljevini Srbiji. Dodik je u svom govoru istakao da kao predsedavajući predsedništva podržava Dejtonski sporazum, ali je njemu kao pripadniku srpske zajednice žao što oni nisu bili deo tog poduhvata iz 1918. godine.

“Treba očuvati regionalnu stabilnost, Dejtonski sporazum, međunarodni kontekst moramo uvažavati. A sad ću malo kao Srbin. Žao mi je što nismo zajedno. Što nismo i mi bili u istom ovom poduhvatu nacionalnom i narodnom”, rekao je Dodik.

Otkrivanje spomenika Kralju Petru u Novom Sadu
Otkrivanje spomenika Kralju Petru u Novom Sadu

Povodom proslave stogodišnjice u Novom Sadu je na Trgu Republike otkriven spomenik kralju Petru Prvom Oslobodiocu. Spomenik je visok oko deset metara, a izgrađen je po modelu akademskog vajara Zorana Ivanovića.

Novi Sad je dobio i Muzej prisajedinjenja, koji čini stalna postavka sa nizom artefakata koji svedoče o tom istorijskom događaju i njegovim akterima.

"Muzej prisajedinjenja ispred kog stojimo uzdignute glave ima nacionalni značaj kao mesto susreta sa našom stradalničkom, ali i herojskom prošlošću. Na ovaj način, oživljavamo našu istoriju koju su stvarali hrabri, časni i pošteni ljudi. Ovo je od danas mesto našeg sećanja i ponosa", kazala je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković na otvaranju Muzeja.

Slika Anastasa Bocarića 'Velika narodna skupština u Novom Sadu' u Muzeju prisajedinjenja
Slika Anastasa Bocarića 'Velika narodna skupština u Novom Sadu' u Muzeju prisajedinjenja

Inače, pre same proslave u nekoliko gradova u Vojvodini osvanuli su plakati na kojima piše “Posle 100 godina i Hong Kong je rekao doviđenja“. Hong Kong bio je 99 godina kolonija Velike Britanije, nakon čega se 1997. godine vratio u okvir Kine, kao specijalni administrativni region.

Plakate je potpisala organizacija Mlada Vojvodina, koja se predstavlja kao “revolucionarni republikanski pokret”. Ova organizacija nije zvanično registrovana, a kako su ranije naveli, “okuplja mlade iz petnaestak mesta u Vojvodini, kojima je dosta kilavih i mlakih autonomaških političara”.

Vučić je povodom plakata na otkrivanju spomenika rekao da uvek postoje oni koji su “protiv”.

“Uvek imate one koji su protiv. Srećom oni više ne odlučuju. Nek oni rade svoj posao, neka lepe plakate, a mi ćemo da podižemo bolnice, puteve, škole”, rekao je Vučić.

Programe prisajednjenja, koje organizovala Pokrajinska vlada, sa Vučićem kao počasnim predsednikom Organizacionog odbora i pokroviteljstvom njegovog kabineta, pratio je veliki broj građana koji su autobusima stigli u Novi Sad iz svih delova Vojvodine i Srbije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG