Dostupni linkovi

Obeležena 32. godišnjica Titove smrti


Kuća cveća, Beograd, 4. maj 2012.
Stotine ljudi iz svih krajeva bivše Jugoslavije stiglo je u petak u Beograd kako bi obeležili trideset drugu godišnjicu smrti nekadašnjeg doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, koji je preminuo 4. maja 1980. godine u bolnici u Ljubljani.

Poštovaoci Titovog dela, među kojima je sve više mladih ljudi, tradicionalno najviše stiže iz Makedonije i Slovenije, ali je ne mali broj stigao iz Hrvatske i BiH.

Brozovi saborci, poštovaoci dela i lika nekadašnjeg “sina svih naroda i narodnosti”, ali i oni koje nazivaju “političkim unucima” Titovog vremena, nekadašnjem predsedniku tiho u koloni odaju počast ostavljajući cveće i poruke o “njegovom vremenu”.

(FOTOGALERIJA: 32. godišnjica smrti Josipa Broza Tita)I ove godine tradicionalno se ispred Kuće cveća mogu pronaći razni predmeti i obeležja Titove epohe i života.

Prodaju se suveniri od generalskih epoleta, do običnih značaka, kaže nam prodavačica u Muzeju istorije Jugoslavije, koji inače brine o kompleksu gde je sahranjen Tito.

U kući cveća i upravi Muzeja istorije Jugoslavije očekuju da će više hiljada posetilaca obići kompleks.

Kažu da vlada veliko interesovanje za ture kojima se obilaze mesta vezana za Titov život i političko delovanje.

Kao lider Komunističke partije Jugoslavije Tito je u Drugom svetskom ratu predvodio Partizanski pokret, a iz rata je izašao kao legendarni vođa. Rođen je Kumrovcu, u hrvatskom Zagorju 1892. godine.
Tito se na čelu Jugoslavije nalazio punih 35 godina. Njegov ugled u svetu bio je nesumnjivo veliki. Jedan je od osnivača Pokreta nesvrstanih.

Titovoj sahrani u Beogradu, 1980 je prisustvovalo više od 200 visokih državnih i političkih ličnosti iz sveta.

Tito je ostao upamćen i po tome što je 1948. godine odbio Staljinov pritisak, odnosno Rezoluciju Informacionog biroa komunističkih partija, nakon čega je decenijama dobijao značajnu finansijsku pomoć od SAD. Preminuo je 4. maja 1980. godine u bolnici u Ljubljani

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG