Dostupni linkovi

Obećana isplata penzija, bivši vojnici nezadovoljni


Jedanaesti dan protesta penzionisanih vojnika OS BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00
Jedanaesti dan protesta penzionisanih pripadnika OSBiH, 30.3.2012. RSE Video/Zvjezdan Živković


U budžetu za 2012. godinu biće osigurana sredstva za isplatu penzija bivšim vojnicima Oružanih snaga BiH. Penzije će im biti isplaćene za 2010., 2011. i prva tri mjeseca 2012. godine u skladu sa postojećim zakonom.

Od 1.aprila prava penzionisanih vojnika biće regulisana kroz izmjene i dopune Zakona o službi u OS BiH.

Ministarstvo odbrane BiH zaduženo je da, u saglasnosti sa entitetskim vladama i penzionim fondovima, uradi nacrt izmjena i dopuna izvornog zakona.

„Stavlja se van snage ona dopuna koja je bila do sada na važnosti, a istovremeno se radi nacrt izmjena i dopuna izvornog zakona, a sve s ciljem da prava otpuštenih pripadnika OS BiH trebaju u konačnici biti izjednačena sa pravima srodnih kategorija na entitetskom nivou“, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Vjekoslav Bevanda
Vjekoslav Bevanda
Sredstva za isplatu penzija biće prebačena entitetskim penzionim fondovima. Vijeće ministara će predložiti Parlamentarnoj skupštini BiH da stavi van snage izmjene i dopune Zakona o Oružanim snagama BiH, na osnovu kojeg je 1.600 pripadnika OS BiH prijevremeno penzionisano.

Bevanda kaže kako će Vijeće ministara BiH također predložiti državnom Parlamentu da zajednički usvoje budžet i izmjene zakona:

„To je jedan paket koji će omogućiti da se niko ne osjeća izmanipuliranim prevarenim, nego da i izmjene zakona i kompletan proračun budu razmatrani na jednoj sjednici.“

Bivši pripadnici Oružanih snaga BiH, koji 11 dana protestuju ispred zgrade Parlamenta BiH, nisu zadovoljni zaključkom Vijeća ministara BiH. Jedan od predstavnika penzionisanih vojnika Senad Hubijer ističe kako se agonija nastavlja:

„Mi ne tražimo nikakve veće privilegije nego što ih imaju naši bivši saborci iz rata, odnosno iz Vojske Federacije i Vojske RS. Međutim, najveći problem je ovo produženje agonije. Nama je ovdje jedan dan dug kao godina. Budžet institucija BiH, kako su nam rekli, biće usvojen do kraja sljedećeg mjeseca, znači to je produženje agonije za još nekih 30 dana. Za nas je to predug period.“

Obećana jednaka prava

U FBiH postoje srodne boračke kategorije, međutim u RS ne postoje. Niti jedan zakon u RS ne tretira 250 penzionisanih pripadnika OS BiH, koji su bili u nekadašnjoj Vojsci RS.

Aktualni zakoni ne poznaju prijevremeno penzionisanje, što dodatno otežava položaj ovih ljudi, kaže predstavnik penzionisanih vojnika iz RS-a Rade Dželetović.

„Mi samo tražimo da se ispoštuje zakon. Kako će biti u RS-u, kako će se obračunavati, to je njihova stvar. Vjerujte, 10 dana smo ovdje, ne vjerujemo više ni sami sebi. Šta će biti biće, tu smo. Nadam se da će se naći najbolje rješenje za sve nas“, navodi Rade Dželetović.

Hubijer kaže kako im je obećano da će prava penzionisanih vojnika biti ista u oba entiteta:

„Oni su rekli da će se iz državnog budžeta izdvajati ista visina finansijskih sredstava za bivše pripdnike koji dolaze i iz FBiH i iz RS.“

Nakon sjednice Vijeća ministara BiH, kantonalni i entitetski predstavnici bivših vojnika dogovorili su da do daljnjeg ostaju na platou ispred zgrade državnog Parlamenta. Hubijer ističe kako će ostati 300 bivših vojnika koji će čekati ishod rada oko izmjena i dopunama Zakona o službi u OS BiH:

„Najvjerovatnije da ćemo smanjiti broj ljudi da bi se mogli odmoriti neki bolesni, da idu svojim kućama, a ostali će ostati ovdje.“

Zahtjeve bivših vojnika podržali su predstavnici političkih stranaka iz FBiH, dok su stranke iz RS-a od početka tražile da se ponište dopune Zakona koje omogućavaju prijevremeno penzionisanje.

Parlamentarna skupština BiH je uoči izbora 2010. godine usvojila izmjene i dopune Zakona o OS BiH kojim se vojnicima koji su do decembra 1995. godine najmanje dvije godine učestvovali u ratu kao pripadnici ABiH, HVO ili VRS, a kojima zbog godina života ne može biti produžena profesionalna vojna služba, omogućava odlazak u prijevremenu starosnu penziju.
XS
SM
MD
LG