Dostupni linkovi

Obavljena primopredaja hrvatske donacije cjepiva BiH


Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević i hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović
Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević i hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović

U Zagrebu je u ponedjeljak 7. juna obavljena obavljena primopredaja 30.000 doza cjepiva protiv COVID-19 koje je Hrvatska donirala Bosni i Hercegovini.

Radi se o operacionalizaciji ranije odluke hrvatske Vlade o doniranju 30.000 doza cjepiva BiH i po 10.000 doza Crnoj Gori i Kosovu.

„Radosna sam što danas mogu biti ovdje na primopredaji donacije cjepiva koju je donirala Vlada Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini“ izjavila je ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević te dodala kako su svjesni činjenice koliko je na početku bilo teško dobiti potrebne doze cjepiva.

"Hrvatska je, također, osjetila koliko je bilo teško doći do cjepiva, a mi u Bosni i Hercegovini osjetili smo to još snažnije. Stoga smo, suočeni s mogućnošću da nećemo moći samostalno dobiti potrebne doze cjepiva, prošle godine potpisali ugovor s Globalnom alijansom za cjepljenje (GAVI) i pristupili COVAX mehanizmu koji je tada obećavao jednak pristup cjepivu svim zemljama, bez obzira koliko moćne ili bogate bile", dodala je Gudeljević.

Ona je također podsjetila da je BiH prve doze cjepiva dobila u ožujku.

"U međuvremenu redovito dobivamo određene količine, koje su nažalost nedostatne te još uvijek radimo na cijepljenju prioritetnih skupina. Iz tog razloga, značajna je ova gesta koju je iskazala Vlada Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini i u ovim teškim vremenima donirala 30 tisuća doza cjepiva za potrebe cijepljenja prioritetnih skupina stanovništva Bosne i Hercegovine,“ izjavila je Ankica Gudeljević.

Cjepivo će biti raspoređeno na način da će 15 tisuća doza biti donirano Sveučilišnoj klinici u Mostaru, a ostalih 15 tisuća doza raspodijelit će se na ostatak stanovništva Bosne i Hercegovine, dodala je ministrica.

„Ovom gestom želimo iskazati odlučnost i spremnost da pomognemo, prije svega susjedima, kako bi cijeli ovaj proces borbe protiv korona virusa bio što uspješniji. Kad govorimo o borbi protiv COVID-a, niti jedna zemlja nema taj luksuz da se bori sama, jer radi se o globalnoj pandemiji," rekao je hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

On je dodao da Hrvatska kroz mehanizme Europske unije, zajedno s ostalim državama članicama, predstavlja značajne donatore cjepiva kroz sustav COVAX-a. Obaveza koja je preuzeta na globalnoj razini iznosi 2,2 milijarde cjepiva tijekom 2021. godine, od kojih bi nešto više od milijardu i 300 milijuna doza trebalo bi biti raspoređeno među 92 zemlje svijeta koje imaju niži ili srednji prosječan dohodak po glavi stanovnika.

Na zadnjem Europskom vijeću donesena je ad hoc odluka o dodatnih 100 milijuna doza koje će Europska unija osigurati zemljama u svom susjedstvu, od toga se Hrvatska obavezala na 100 tisuća doza Janssena, odnosno cjepiva Johnson&Johnson.

„Kroz cijelu krizu sa korona virusom pokazujemo visoku razinu solidarnosti s našim susjedstvom, kao što je i Hrvatska osjetila solidarnost drugih zemalja. Moramo jedni drugima pomagati, bilo kroz podizanje kvalitete zbrinjavanja stanovnika u bolnicama kao što je slučaj u Bosni i Hercegovini, prije svega Sveučilišnoj bolnici u Mostaru, bilo kroz sve one donacije koje su bile vezane uz zaštitnu opremu, koje u početku nije bilo," rekao je Božinović.

"U Republici Hrvatskoj taj proces bitno je uhodan i siguran sam da ćemo ostvariti primarni cilj, a to je da do kraja lipnja između 50 i 55 posto odraslog stanovništva primi barem jednu dozu cjepiva“, istaknuo je ministar Božinović.

Hrvatska je do sada primila oko 2,5 milijuna doza, a oko milijun i 903 tisuće doza već je aplicirano. Prvu dozu je primilo oko milion i 338 hiljada ili 40 posto odraslog stanovništva rekao je Božinović i dodao da je oko 500 hiljada primilo obje doze.

U Bosni i Hercegovini je prema podacima od kraja maja do sada revakcinisano tek jedan posto stanovništva.

XS
SM
MD
LG