Dostupni linkovi

Objavještajne službe vjeruju da IS koristi hemijsko oružje


Militanti sirijskog ogranka Al-Kaide
Militanti sirijskog ogranka Al-Kaide

Raste uvjerenje da militanti “Islamske države“ (IS) koriste hemijsko oružje u Iraku i Siriji. Nakon što je medijski tim BBC, koji prati rat u Siriji objavio prije par mjeseci da su vidjeli dokaze o tome, potom njemački vojni stručnjaci, koji su obučavali kurdske vojnike koji se bore protiv IS, sada su i američki zvaničnici saopštili da sumnjaju da IS izrađuje i brutalno koristi hemijsko oružje u Siriji.

Jedan američki zvaničnik je za BBC rekao da su SAD identifikovale da je “Islamska država" najmanje četri puta koristila bojni otrov na teritoriji Iraka i na teritoriji Sirije. Prema riječima američkog zvaničnika, hemijsko oružje se koristi u formi pudera.

BBC takođe navodi da je njihov tim na granici Turske i Sirije vidio i objavio takve video dokaze u kojima su među žrtvama, na jugozapadu Alepa i u Šarminu u Idlibu, u martu ove godine bila i djeca.

BBC u petak ponovo prikazuje snimke sirijskih civila među kojima su i mala djeca otrovana oružjem koje je na njih koristila militantna “Islamska država”

Osim toga, nedavno su njemački vojni stručnjaci koji obučavaju kurdske borce koje se bore protiv IS u Siriji saopštili da sumnjaju da militantna grupa, koja od polovine prošle godine kontroliše velike dijelove Sirije i Iraka, koristi hemijsko oružje. Sve dokaze sa kojima su raspolagali ponijeli su sa sobom i analiziraju ih u njemačkom ministarstvu odbrane kako je u avgustu saošteno.

SAD vjeruju da grupa ima ćelije koje su isključivo posvećene proizvodnji tog oružja.

Oni koriste bojni otrov, znamo da ga koriste”, rekao je američki zvaničnik za BBC.

Bojni agens, kako se sumnja, vjerovatno se koristi u obliku pudera, a pakuju ih u tradicionalne eksplozivne naprave poput minobacačkih granata.

Vidjeli smo da ih koriste u najmanje četri različite prilike sa obje strane granice i u Iraku i u Siriji.“

Nakon eksplozije bojevi otrovi se u obliku praha šire na sve koji se nalaze u okolini. Sumporni bojevi otrov miriše nekad kao bijeli luk, nekad kao crni luk, a nekada uopšte nema ni mirisa.

Ljudi koji su izloženi hemijskom oružju, osjećaju posljedice na koži, iako najčešće upotreba tog oružja ne izaziva smrt. Ipak, ne može se ni izliječiti jer nema akdekvatnog lijeka, a jedini način je potpuno uklanjanje sa svakog dijala kože izložene hemijskom oružju.

Obavještajna zajednica vjeruje da je najverovatnije objašnjenje za pitanje odakle hemijsko oružje u rukama IS, to da ga oni sami proizvode.

Pretpostavljamo da imaju neku malu ćeliju u kojoj se bave istraživanjem hemijskog oružja i pokušavaju da ga naprave i sve su bolji u tome”, kaže američki zvaničnik.

Druga opcija koju razmatraju je da su se militanti “Islamske države” domogli tog oružja prilikom osvajanja teritorija u Siriji i Iraku.

Ovaj američki zvaničnik ipak smatra da nije realno da su hemijsko oružje pronašli u Iraku, jer kako kaže, da su ga imali u Iraku, američka vojska bi ga siugurno otkrila tokom vojne kampanje koja je u toj zemlji trajala deceniju.

Takođe je, prema njegovim riječima, malo izvjesno da da su se u Siriji domogli hemijskog oružaja režima Bašara al Asada prije nego što su ga 2013 .prisilili da preda sve zalihe hemijskog oružja, koje je Damask imao.

Prema UN, Sirija je tada predala 1 280 tona otrovnih agensa Oragnizaciji za kontrolu hemijskog oružja.

Dok američke objavještajane službe nastavljaju da traže dokaze o tome da IS koristi hemijsko oružje u Iraku i Siriji, američki je zvaničnik za BBC rekao da mnoge obavještajne zajednice ne samo SAD, vjeruju da se to oružje koristi.

Prošlog mjeseca su UN otvorile istragu da bi utvrdili koje grupe ili organizacije su umiješane u upotrebu hemijskog oružja u Siriji.

Takođe prošlog mjeseca SAD su saopštile da su testirali jednu minobacačku granatu koju je ispalila IS u Iraku i da su našli tragove hemijskog oružja na njoj.

SAD su takođe u avgustu pronašli tragove hemijskog oružja u municiji koja je korištena protiv kurdskih snaga u sjevernom Iraku.

Istovremeno je od šefova američkih obavještajnih službi stigla procjena da Sirija i Irak možda neće preživjeti kao države, imajući u vidu napredovanje IS ali i građanski rat različitih frakcija u Siriji te sektaško nasilje u Iraku, koji bi se prema toj procjeni, mogao raspasti na kurdske, sunitske i šiitske regione.

XS
SM
MD
LG