Dostupni linkovi

Policajac sa sirijskim dečakom: Obaveza svakog čoveka je pomoći

  • RSE

Redžep Arifi

Policajac iz Preševa Redžep Arifi, čija fotografija sa sirijskim dečakom u naručju kruži internetom, kaže da je to ljudski čin i obaveza svakog humanog čoveka.

Taj dan Arifi je bio u redovnoj patroli u selu Miratovac, prvom odredištu izbeglica po ulasku u Srbiju iz Makedonije. Bila je, kaže on, velika gužva. Ljudi su čekali autobuse koji će ih prevesti do prihvatnog centra u Preševu.

“Bila je jedna porodica sa decom. Majka dečaka je bila umorna, sedela je dole i čekala autobus. Ja sam uzeo njenog sina. Prvo je malo plakao, a onda je počeo da se igra sa mnom. I neko me je slučajno slikao”, ispričao je Arifi.

On navodi i da dnevno u taj deo Srbije dođe od 2.000 do 3.000 izbeglica i da se policajci uvek ponašaju na način kako je i on postupio.

Fotografiju policajca sa dečakom u naručju je na svoj nalog na Tviteru postavila novinarka BBC-jevog Radija 4 Menvin Rana. Velikom brzinom proširila se društvenim mrežama, a nekoliko sati kasnije, novinarka je postavila još nekoliko fotografija Arifija.

“Za sve one koje je oduševila slika srpskog policajca kako se igra sa bebom iz Sirije, evo dodatnih fotografija”, napisala je ona pored slika.

Afiri je već mesec dana je angažovan u Miratovcu, gde se dočekuju izbeglice koje u Srbiju stižu preko Grčke i Makedonije.

Posle slika i snimaka okrutnog postupanja prema izbeglicama u nekim evropskim zemljama, internetom kruže emotivne poruke podrške za policajca koji nežno drži u naručju sirijskog dečaka.

Sa Redžepom Arifijem razgovarao je i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, koji je najavio da će policajca nagraditi zbog pokazane humanosti.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG