Dostupni linkovi

Šefovi obaveštajnih službi SAD: Putin će intenzivirati napade uprkos neuspesima


Direktorka američke Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns (Haines)
Direktorka američke Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns (Haines)

Lideri američkih špijunskih agencija izjavili su u utorak da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da intenzivira napad na Ukrajinu uprkos vojnim neuspesima i ekonomskim teškoćama kao rezultat međunarodnih sankcija, što bi dovelo do „nekoliko ružnih narednih nedelja“.

„Naši analitičari procenjuju da je malo verovatno da će Putina odvratiti ovakvi neuspesi i da bi umesto toga mogao da eskalira krizu,“ rekla je direktorka Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns (Haines) na godišnjem saslušanju Komiteta za obaveštajne poslove Predstavničkog doma o pretnjama širom sveta, gde je svedočila sa drugim direktorima obaveštajnih agencija.

Sa tako visokim tenzijama, uvek postoji potencijal za "nenamernu eskalaciju", rekla je Hejns.

Ona je dodala da je Putinova najava da podiže spremnost svojih nuklearnih snaga bila neuobičajena, ali da analitičari obaveštajnih službi nisu primetili promene u nuklearnom držanju Rusije izvan onih koje su otkrivene tokom prethodnih međunarodnih kriza.

„Takođe nismo primetili promene nuklearnog pozicioniranja koje prevazilazi ono što smo videli u prethodnim trenucima pojačanih tenzija“, istakla je Hejns.

Vilijam Berns (William Burns), direktor Centralne obaveštajne agencije, ponovio je procenu Hejnsove da je malo verovatno da će Rusija odustati.

„Mislim da je Putin trenutno ljut i frustriran. Verovatno će se udvostručiti napore i pokušati da smrvi ukrajinsku vojsku bez obzira na civilne žrtve“, rekao je Berns.

On je istakao da on i analitičari CIA ne vide kako Putin može da ostvari svoj cilj da zauzme Kijev i zameni vladu predsednika Vladimira Zelenskog promoskovskim ili marionetskim rukovodstvom.

„Ne vidim kako on može da ostvari taj cilj takvu vrstu završne utakmice i kuda to vodi, mislim da će biti nekoliko ružnih narednih nedelja u kojima će pojačati napade… uz malo obzira na civilne žrtve“, rekao je Berns.

On je takođe rekao da su kineski lideri "uznemireni" zbog napada na Ukrajinu, uprkos tome što odbijaju da osude Rusiju ili napad nazovu invazijom.

„Nisu očekivali značajne poteškoće na koje će Rusi naići. Mislim da su uznemireni štetom po reputaciju koju može naneti njihova bliska povezanost sa predsednikom Putinom; drugo, ekonomskim posledicama u trenutku kada se suočavaju sa nižim godišnjim stopama rasta nego prethodnih više od tri decenije“, dodao je Berns.

„Mislim da su pomalo uznemireni zbog uticaja na globalnu ekonomiju. I treće, mislim da su pomalo uznemireni načinom na koji je Vladimir Putin mnogo zbližio Evropljane i Amerikance“, rekao je Berns.

Sjedinjene Države su izvršile „intenzivnu razmenu obaveštajnih podataka“ sa Ukrajinom, dodao je šef CIA-e.

General-potpukovnik Skot Berijer (Scott Berrier), direktor Odbrambene obaveštajne agencije, rekao je da je prema njegovoj proceni ubijeno između 2.000 i 4.000 ruskih vojnika.

Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva „specijalnom operacijom“ za koju kaže da nije osmišljena da okupira teritoriju, već da uništi vojne kapacitete svog južnog suseda i uhapski,kako navodi, nacionaliste.

XS
SM
MD
LG