Dostupni linkovi

Obaveštajna služba Kosova obavestila Kurtija o navodnim planovima za njegovo ubistvo


Aljbin Kurti, tokom jednog od predizbornih skupova njegovog pokreta Samoopredeljenje, 12. februara 2021. u Prištini.
Aljbin Kurti, tokom jednog od predizbornih skupova njegovog pokreta Samoopredeljenje, 12. februara 2021. u Prištini.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti poručio je da je od Kosovske obaveštajne agencije (KIA) dobio informacije da je postojao plan da se na njega izvrši atentat 2021. godine.

"Bezbednosne institucije su preduzele sve mere da spreče takvu akciju. Taj slučaj nije iznet u javnost kako se ne bi širila panika", navodi se u saopštenju iz kabineta kosovskog premijera.

U saopštenju se ne navode druge informacije, ali na osnovu pisanja medija u Albaniji, jedinica za borbu protiv terorizma Policije Kosova dobila je informacije od obaveštajnih izvora o pretnjama ubistvom tri osobe: Aljbina Kurtija, Džavita Haljitija (Xhavit Haliti) i Ismeta Hadže (Ismet Haxha).

Haljiti, poslanik u Skupštini Kosova iz redova opozicione Demokratske partije Kosova, potvrdio je za lokalne medije na Kosovu da je dobio ove informacije, prema kojima mu je život bio ugrožen.

Ismet Hadža je bivši pripadnik Kosovske informativne službe (SHIK).

Na osnovu pisanja medija, državljanin Albanije P.K navodno je planirao njihova ubistva. U istom dokmentu stoji da je ta osoba bila umešana u više ubistva na Kosovu i u Crnoj Gori.

Radio Slobodna Evropa (RSE) nije uspeo da potvrdi autentičnost tog dokumenta.

XS
SM
MD
LG