Dostupni linkovi

Obamu u Kongresu očekuje jak otpor


Zastava SAD ispred Kongresa
Zastava SAD ispred Kongresa
Izvještaj: Heather Maher (Prevela: Biljana Jovićević)

Nova sesija američkog kongresa otvara se u srijedu u Vašingtonu, a Bijela kuća će se suočiti sa jakom opozicijom nove republikanske većine u Predstavničkom domu. Republikanska partija je već prilikom pobjede na izborima u novembru najavila da će pokušati da ukine Obaminu reformu zdravstvene zaštite, a njihov komitet predvodi istrage povodom nekoliko odluka administracije od sigurnosti hrane, preko regulacionih mjera na Wall Streetu, do optužbi za navodnu korupciju u Avganistanu.

Na izborima za Kongres održanim na polovini mandata američkog predsjednika, Demokrate su izgubile većinu u Zastupničkom domu, pa Republikanci sada imaju 60 novih mjesta. U Senatu su demokrate izgubile šest mjesta, ali još uvjek imaju tijesnu većinu.

Predstavnički dom u naredne dvije godine pod kontrolom Republikanaca smjestiće Demokrate u opoziciju i otežati sve buduće incijative kao što će istovremeno pokušati da ukinu zakone koje su već prošli kroz procedure, prije svega reformu zdravstvenog sistema.

Pristalice Čajanka pokreta na protestu u Vašingtonu, novembar 2010.
Među top prioritetima Republikanaca je smanjenje javne potrošenje za 100 milijardi dolara u namjeri da smanje federalni deficit od 14 hiljada milijardi dolara. Republikanski senator (Jim DeMint) Džim Demint kaže “da pripremaju obračun za Obamine troškove“.

Govoreći prije dva dana za NBC News njegov stranački kolega senator Lindzi Graham (Lindsay Graham) rekao je da su rezulati izbora dokazali da Amerikanci žele da vidi snažan otpor ogromnom zaduženju nacije.

„Manadat sa posljednjih izbora za mene je veoma jasan. Politika Demokrata iz 2008. je odbijena od strane Američkog naroda zbog toga što su stvorili orgoman dug i povećali Vladu više nego što je potrebno."

Smjena u Predstavničkom domu neće proći mirno. Republikanci namjeravaju da čitaju američki Ustav naglas za nove članove iz takozavnog "Čajanka pokreta “ - krila Republikanske stranke sa oštro konzervativnim uvjerenjima po pitanju fiskalne politike koji se zalažu za strogu interpretaciju američke osnivačke povelje.

Početni korak protiv Bijele kuće biće glasanje u Zastupničkom domu za ukidanje onoga što oni podrugljivo zovu "Obamacare" – istorijska zdravstvena reforma, zakon koji je Obama potpisao prošlog proljeća, a kojim se zdravstveno osiguranje proteže na više od 30 miliona neosiguranih Amerikanaca.

Demokrate će nastaviti da štite postignute rezultate

Desetine kongresmena su učestvovali u kampanji za ukidanje zakona, koji Republikanaci navode kao primjer katastrofalnog prekoračenja u trošenju Obamine administracije.

Taj potez će međutim biti samo simboličan, kažu posmatrači, budući da ne može proći demokratsku većinu u Senatu, a čak i kad bi prošao, Obama bi stavio veto na odluku.

Novi član Kongresa republikanac Alan Vest (Allan West) koji je u kampanji za izbore učestvovao kao član Čajanka partije koristio je vatrenu retoriku zatrašivanja tvrdeći da zdravstvena reforma ljude čini pretjerano zavisnim o vladi, jer sponzoršući zdravstveno osiguranje i dugoročne pogodnosti za nezaposlene "stvara žrtve" i čini ih „pretjerano zavisnim o vladi“.

„Kada pogledate nevjerovatan dug i deficit koji je napravljen u dvije posljednje fiskalne godine, vidimo da idemo u pogrešnom pravcu. I mislim da ova liberalna, progresivna agenda nije ono što narod Amerike želi i to je antiteza onoga što mi jesmo kao ustavna republika", rekao je Vest.

Nensi Pelosi
Ali doskorašanja predsjednica Predstavničkog doma Nenesi Pelosi na posljednjoj konfrenciji za novinare u tom svojstvu u utorak je rekla da će se Demokrate boriti da zaštite svoje dostignuća u posljendnje dvije godine.

“Demokrate u Predstavničkom domu nastaviće da štite rezultate koje smo postigli u pogledu ekonomske sigurnosti američkog naroda, kao i u pogledu zdravstvene zaštite, te reformu Wall Steeta, a oba su imala veliki uticaj na radničke porodice u Americi“, kazala je Pelosi.

Sam američki predsjednik je vraćajući se sa desetodnevnog odmora sa Havaja, a uoči okupljanja u novom Predstavničkom domu, rekao je da nije iznenađen porukama Republikanca te da očekuje da će oni još neko vrijeme igrati po taktovima njihove glasačke baze.

Obama je međutim rekao da očekuje da će naići na saradnju sa Republikancima kada je riječ o temama poput stvaranja novih radnih mjesta, te ekonomskom rastu.

“Moja očekivanja i nadanja su da će lider većine u Predstavničkom domu Džon Bohner (Jonh Boehner) i predstavnik republikanca u Senatu Mič Mekonel (Mitch McConnell) shvatiti da će biti dovoljno vremena za kampanju za 2012. u 2012., i da je naš posao ove godine da obezbijedimo oporavak. Napravili smo dobar pomak nedavno i očekujem da ćemo nastaviti graditi taj napredak kada se vratim“,
kazao je Obama.

Obami će trebati i advokati

Predsjednik Obama će takoće morati da nađe nekoliko dobrih advokata. Naime ,od strane republikanskih predstavnika u Kongesu je najavljeno da će sprovesti nekoliko istarga o odlukama Obamine administracije, onih koje se tiču sigurnosti hrane kao i oko finansijske regulacije Wall Streeta.

Glavni za nadzor istraga biće Darel Isa ( Darrell Issa) novi predsjednik Komisije za nadzor Vladinih reformi u Predstavničkom domu. Isa je sa ovlašćenjem da poziva zvaničnike administracije na svjedočenje, najavio šest velikih istraga u naredna tri mjeseca.

To uključuje curenje povjerljivih informacija o američkoj diplomatiji preko Wikileaksa, uloga države u hipotekama komanija za vrijeme krize na tržištu nekretbina, neuspjeh vladine komisije da utvrdi razloge otopljavanja, i navodnu korupciju u Avganistanu.

Isa je došao u fokus prošle godine, kada je prozvao Obamu na CNN-u, da je "jedan od najkorumpiranijih predsjednika u modernim vremenima." Govoreći na CNN-u i prije dva dana Isa je sebe nazvao “krstaškim borcem za čistu vladu“ .

Isa: Kao Republikanci naš cilj je da se ukine ono što je učinjeno na stranačkoj osnovi, vratiti i napraviti, na dvostranačkoj osnovi stvarnu reformu.

"Kao Republikanci naš cilj je da se ukine ono što je učinjeno na stranačkoj osnovi, vratiti i napraviti, na dvostranačkoj osnovi stvarnu reformu. I moj Komitet, koji ima dominantnu istorijsku ulogu kada je u pitanju nadzor, treba da utvrdi slučajeve gdje je taj otpad, prevare i zloupotrebe kao i to gdje je vlada dio problema i gdje vlada može biti dio rješenja”, rekao je on.

A novi predsjedavajući Odbora za domovinsku bezbjednost, kongresmen Peter King, je najavio da će pokrenuti rasprave o onome što on naziva "radikalizacija u zajednici američkih muslimana." King je kao razloge naveo da neki članovi zajednice američkih muslimana nijesu u potpunosti sarađivali sa policijom tokom istraga protiv terorizma.

"New York Times" je ovim povodom u uvodniku uredništva, koji je objavljene 2. janura saopštio da je Kingov poziv "bacanje ljage na muslimanske građane... i neprihvatljiv" te ga pozvao da napusti planirana saslušanja.

King im je odgovorio pozivom da New York Times treba da bude procesuiran “po zakonu o špijunaži."
XS
SM
MD
LG