Dostupni linkovi

Obamino saučešće avganistanskom narodu


Afganistanac pored tela ubijenih civila u Kandaharu 11. marta 2012.
Afganistanac pored tela ubijenih civila u Kandaharu 11. marta 2012.
U nedjelju prije zore, američki vojnik- pripadnik međunarodnih snaga NATO-a napustio je bazu u provinciji Kandahar i upao u tri kuće u selima Alkozai i Nadžiban.

Samo 500 metara daleko od baze ubio je 16 lica, među kojima devetoro djece i tri žene. Njihova je tijela spalio, a potom se vratio u bazu i predao. Vojnik je pritvoren u Kandaharu, a vojska je preuzela najmanje petoro povrijeđenih civila.

Talibani će se osvetiti za svaku žrtvu ovog divljačkog masakra, poručili su na svom internet sajtu. U istoj poruci oni ističu kako većinu žrtava predstavljaju nevina djeca, žene i starci kojima su, citiram „američki barbari bez milosti oduzeli živote“.

"Američki teroristi traže izgovore za onog koji je izvršio ovaj nehumani zločin, navodeći da je mentalno bolestan", dodaju talibani u svom saopštenju i zaključuju da, ukoliko su akteri ovog masakra stvarno mentalni bolesnici onda to ilustruje novi moral američke vojske, jer ona za Afganistan regrutuje luđake koji bez razmišljanja okreću oružje na nenaoružane ljude.

Američki predsjednik Barack Obama ovaj je čin nazvao tragičnim užasom. Obećao je punu istragu. Baš kao i portparol Međunarodnih snaga u Afganistanu, brigadni general Carsten Jacobson na Press konferenciji danas u Kabulu.

"Bili smo šokirani kada smo čuli za incidnet u Kandaharu. Međunarodne snage izražavaju duboku sućut porodicama žrtava. Svim plementim ljudima Afganistana obećavamo brzu istragu", rekao je.

Borac za ljudska prava Nadir Naderi takodje je šokiran nedjeljnim zločinom.

"Porodice žrtava zaslužuju pravdu. Ovakvi postupci moraju biti precizno istraženi kako bi i Afganistanci bili sigurni da nema zločina koji će ostati nekažnjen. Nema opravdanja za pucanje na civilno stanovništvo. to je jasno kršenje zakona i to treba biti u potpunosti istraženo."

Američki ministar odbrane Leon Paneta osudio je ovu vrstu nasilja i izrazio šokiranost i ožalošćenje jer je u incident umješan američki vojnik za kojeg je jasno da je djelovao izvan komandnog lanca.

On je naglasio da je pokrenuta istraga, da je osumnjičeni uhapšen te da je afganistanskom predsjedniku iznio čvrsta uvjeravanja da će odgovorni biti izvedeni pred lice pravde.
XS
SM
MD
LG