Dostupni linkovi

Obamina ključna sedmica za Bliskoistočnu politiku


Američki predsednik Barak Obama na konferenciji za novinare, Drezden, 05. jun 2009.
Američki predsednik Barak Obama na konferenciji za novinare, Drezden, 05. jun 2009.
Tekst: Matt Spetalnick (Reuters), priredila: Biljana Jovićević

Američki predsjednik Barack Obama ima težak zadatak ove sedmice: ponovno se približiti arapskom svijetu nakon ubistva Osame bin Ladena, što predstavlja težak i komplikovan izazov posebno nakon ne potpuno jasnog američkog odgovora na revolucije u regionu i neuspjeha da se unaprijede izraelsko-palestinski mirovni pregovori .

Obama u četvrtak treba da održi najavljeni govor nazvan "Arapsko proljeće“, ključni događaj ove sedmice kada je riječ o diplomatiji na Bliskom istoku, a to će takođe uključivati ​i razgovore s jordanskim kraljom Abdulahom II i izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Predstavljanjem njegove vizije za "resetovanje" s regijom, Obama želi da odbaci kritike da je sporo i nedosljedno učestvovao u rješavanju krize bez presedana, nošene talasom pobune kojom su okonačane decenije američke bliskoistočne politike.

Sukobi u nedjelju na izraelskoj granici, gdje je vojska Izraela ubila najmanje 13 Palestinaca, demonstranata, podsjetili su na dubinu Arapske frustracije zbog decenijama dugog konflikta, koji ostaje glavna preokupacija regiona.

Za razliku od Obaminog govora u Kairu 2009., čiji je cilj bio pridobiti srca muslimana širom svijeta nakon godina odaljavanja tokom administracije njegovog prethodnika Georga W. Busha, Bijela kuća insistira da će govor planiran za četvrtak u State Departmentu biti fokusiran na nova dešavanja na Bliskom istoku i Sjeveru Afrike.

Manje od tri sedmice nakon što su američke mornaričke "Foke" ubile u Pakistanu Osamu Bin Ladena, Obama će pokušati da poveže događaje u Arapskom svijetu i smjesti eliminisanje lidera al Qaede u kontekst političke transforamacije regiona, kažu njegovi savjetnici.


Međutim, malo je vjerovatno - prema Obaminim savjetnicima- da će iskoristiti priliku da artikuliše sveobuhvatnu strategiju koja će zamijeniti onu postepenu u pristupu previranjima koja zapljuskuju američke saveznike poput Egipta i Jemena, i neprijatelje kao što su Libija i Sirija.

"Arapsko proljeće puno je neizvjesnosti", kaže David Makovsky iz vašingtonskog Instituta za Bliskoistočnu politiku, navodeći najveći strah SAD, mogućnost dolaska islamista na vlast. „Tako da žele da izbjegnu doktrinu jedne odgovrajuće mjere za sve."

U potrazi za pravim riječima

Čak i prije napada na Bin Ladena, pomoćnici predsjednika su tražili valjanu priču o Bliskom istoku kao tački preokreta za Obamu. Obama će, nošen novim podsticajem u vanjskoj politici, pozvati Arape da odbace al-Qaidu i islamističku militantnost i prigrabe demokratske promjene.

Susret predsjednika Obame i kralja Abdullah bin Abdul Aziz al-Sauda u Rijadu, juni, 2009.
Savjetnici nagovještavaju da bi Obamin govor mogao nositi prikriveno upozorenje Iranu, kojem će biti predočeno da Teheranu ne može biti dopušteno da razvije nuklearno oružje, i da je on lider čije riječi prate i djela.

No, Obamin pritisak za demokratske reforme ostat će ublažen zbog želje za očuvanjem dugogodišnjeg partnerstva s autokratskim arapskim vladama poput onima u Saudijskoj Arabije koja smatraju ključnima za borbu protiv al-Qaide, obuzdavanju Irana i obezbjeđivanju zaliha nafte.

Obamin kritičari stoga vjerovatno neće biti zadovoljni.

"Ne mislim da se možete izvući sa Blikoistočnom politikom sa probiranjem lakih", rekao je Elliott Abrams, viši savjetnik u Savjetu za vanjske odnose i Bushov bivši zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Obamini domaći protivnici su ga optužili da djeluje previše bojažljivo u Libiji u razbijanju zastoja između Muamera Gadafija i pobunjenika koji ga pokušavaju smijeniti, a da nije dovoljno tvrd sa autokratskim saveznicima u Jemenu i Bahreinu.

Administracija je takođe pod pritiskom da preduzme jače mjere protiv sirijskog
predsjednika Bashar al-Assada i njegove vlade zbog nasilnog gušenja prodemokratskih protesta.

"To je očito vrlo fluidna situacija i u svakoj zemlji je drugačije", izjavio je portparol Bijele kuće Jay Carney.

Mirovni napori u zastoju

Obami su savjetnici takođe opterećeni korištenjem govora da se predstavi nova formula za resetovanje novog dugog zastoja u mirovnim pregovorima između Izraela i Palestinaca.

To je bilo stavljeno na čekanje nakon sporazuma o pomirenju između Palestinske samouprave i islamističkog pokreta Hamas, sporazuma koji je Netanyahu osudio u ponedjeljak kao prepreku miru.

Prošlonedjeljna ostavka Obaminog izaslanika za Bliski istok, Georga Mitchella, dodatno naglašava nesigurne diplomatske izglede.

Obama je sam podigao Arapska očekivanja na više, pa čak i aktivnu ulogu SAD, kada je preuzeo dužnost, ali raspoloženje je splasnulo kada je izbjegao konfronataciju sa Izraelom zbog gradnje naselja u okupiranoj Zapadnoj obali.

Odustajnje da zatvori zatvor u Guantanamu takođe je uzrokovalo muslimanske kritike.

Dok se očekuje da će Obama preporučiti i tražiti široku podršku izraelsko-palestinskim mirovnim pregovorima, kako u govoru tako i tokom razgovora s Netanyahuom u petak, ne postoje planovi da se traže velike izraelske koncesije za sada.

Desničarski izraelski čelnik mu nije dao bilo kakav znak da će koncesija biti u budućnosti.

Pritiskanje Netanyahu nosi i rizik gubljenja Izraelske podrške u njihovoj bazi u američkoj javnosti i Kongresu i to kada Obama traži ponovni reizbor 2012.

Odnosi između Obame i Netanyahua već su napeti i obojica ih žele popraviti.

Obama će se obratiti i grupi pro-izraelskih lobista AIPAC u nedjelju da podsjeti na "neraskidive veze" između Izraela i Sjedinjenih Država, saopštila je Bijela kuća.

To daje priliku Obami da preduhitriti Netanyahuov govor u Kongresu dva dana kasnije.

Kod Araapa rezignacija u vezi toga šta mogu očekivati od Obame i analitičari koji se bave Bliskim istokom se pitaju čak da li će mnogi uopšte obraćati veliku pažnju na njegov govor planiran za četvrtak.

Bijela kuća je već saopštila da je loša ideja da se govor - koji neki američki mediji nazvaju "Kairo II" – poredi, u smislu da će bit u rangu s onim koji je sa oduševljenjem primljen u egipatskom glavnom gradu prije gotovo dvije godine.

"Ljudi u regionu koji su polagali puno nade u Obamu i njegovu retoriku su razočarani njegovim sprovođenjem politike", rekao je Mouin Rabbani, nezavisni analitičar za Bliski istok iz Amana.

"Oni možda nijesu zainteresovani za nove poruke", zaključuje on.
XS
SM
MD
LG