Dostupni linkovi

Oštar kurs SAD prema Kini


Obama je senatorima iz svoje Demokratske stranke rekao da će održavati "stalan pritisak" na Kinu i druge zemlje da se pridržavaju trgovinskih sporazuma
Obama je senatorima iz svoje Demokratske stranke rekao da će održavati "stalan pritisak" na Kinu i druge zemlje da se pridržavaju trgovinskih sporazuma
Američki predsjednik Barak Obama najavio je oštriji stav prema Pekingu u vezi s trgovinom. Zvanični Peking je oštro uzvratio riječima da se SAD bave "pogrešnim optužbama i pritiscima".

Obama je senatorima iz svoje Demokratske stranke rekao da će održavati "stalan pritisak" na Kinu i druge zemlje da se pridržavaju trgovinskih sporazuma.

Najvažnije je, kazao je američki predsjednik povećati trgovinsku razmjenu s Azijom, ali isto tako primorati Peking da se pridržava pravila

"Pristup koji pokušavamo ostvariti da budemo oštriji po pitanju primjene postojećih mjera izlažući stalnom pritisku Kinu i ostale zemlje da na recipročan način otvore svoja tržišta", rekao je Obama. On je posebno upozorio da bi bilo pogrešno staviti SAD u ulogu protekcionista.

"Čvrsto vjerujem da je naša budućnost sposobnost prodaje američkih proizvoda širom svijeta. A Kina bi trebala biti naše najveće tržište, baš kao i Azija. I baš zbog toga, zatvoriti se prema tim zemljama bila bi najveća pogreška.“

DODATNO POGORŠANJE ODNOSA

Američki predsjednik je dodao da bi trebalo provjeriti i stanje stranih valuta kako zemlje ne bi imale nepoštenu prednost u odnosu na dolar.

Međutim, portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova je istakao da je kineska valuta juan na razumnom nivou i da to nije glavni uzrok trgovinskog viška sa SAD.

"Trenutno ukoliko gledate na međunarodni balans isplata i snabdjevenost tržišta stranih valuta i potražnju nivo juana je blizu razumnog i uravoteženog. Optužbe i pritisak ne pomažu u rješavanju problema", rekao je Žaosu.

Odnosi između SAD i Kine zategnuti su zbog dogovora o prodaji američkog naoružanja Tajvanu.

Izvještaji o kineskim hakerskim upadima na američke internet stranice i planirana posjeta tibetanskog duhovnog lidera dalaj-lame SAD dodatno su pogoršali odnose.
XS
SM
MD
LG